Παιδικό άσθμα: Εντοπίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

  11 October, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Παιδικό άσθμα: Εντοπίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

Το άσθμα είναι η κύρια αιτία χρόνιας ασθένειας στα παιδιά. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα περισσότερα παιδιά που το έχουν εκδηλώνουν τα πρώτα τους συμπτώματα στην ηλικία των 5 ετών.

Τι κάνει ένα παιδί πιο πιθανό να αναπτύξει άσθμα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη παιδικού άσθματος. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Αλλεργίες
Οικογενειακό ιστορικό άσθματος, αλλεργιών και ατοπίας (γενετική ή κληρονομική πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος)
Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
Χαμηλό βάρος γέννησης
Έκθεση στον καπνό πριν και/ή μετά τη γέννηση
Αρσενικό φύλο
Χαμηλό οικογενειακό εισόδημα

Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, η πιο κοινή αιτία συμπτωμάτων άσθματος είναι οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Τα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι το παιδί μπορεί να έχει άσθμα

Τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά περιλαμβάνουν:

Συχνός βήχας, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί ενώ το παιδί παίζει ή γελάει, τη νύχτα ή αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Ο βήχας μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα.
Λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Ταχεία αναπνοή.
Παράπονο για σφίξιμο στο στήθος ή «πόνο» στο στήθος.
Ήχος σφυρίσματος (συριγμός) όταν το παιδί εισπνέει ή εκπνέει.
Συστολές στο στήθος από δυσκολία στην αναπνοή.
Δύσπνοια ή απώλεια αναπνοής.
Σφιγμένοι μύες αυχένα και στήθους.
Αισθήματα αδυναμίας ή κούρασης.

Δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα άσθματος. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από επεισόδιο σε επεισόδιο, στο ίδιο παιδί. Επιπλέον, δεν προκαλείται όλος ο συριγμός ή ο βήχας από το άσθμα.

Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα αναπνοής, πηγαίνετε το στον παιδίατρο για αξιολόγηση. Μπορεί να το παραπέμψει σε έναν ειδικό, όπως έναν παιδοπνευμονολόγο ή έναν παιδοαλλεργιολόγο.

Πώς γίνεται η διάγνωση του άσθματος στα παιδιά;

Το άσθμα είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστεί στα βρέφη. Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί συχνά να διαγνωστεί σε μεγαλύτερα παιδιά με βάση το ιατρικό ιστορικό, τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση του παιδιού και ορισμένες εξετάσεις. Συγκεκριμένα:

*Ιατρικό ιστορικό και περιγραφή συμπτωμάτων: Ο επαγγελματίας υγείας θα ρωτήσει για οποιοδήποτε ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων μπορεί να έχει το παιδί σας, καθώς και για οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή άλλων πνευμονοπαθειών, αλλεργιών και εκζέματος. Φροντίστε να περιγράψετε λεπτομερώς τα συμπτώματα του παιδιού σας (βήχας, συριγμός, δύσπνοια με/χωρίς δραστηριότητα, αυξημένη αναπνοή, πόνος στο στήθος ή σφίξιμο), συμπεριλαμβανομένου του πότε και πόσο συχνά εμφανίστηκαν αυτά τα συμπτώματα.

*Φυσική εξέταση: Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός θα ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονες του παιδιού σας.

*Εξετάσεις: Πολλά παιδιά θα υποβληθούν σε ακτινογραφία θώρακα και εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας (πνεύμονα), οι οποίες μετρούν την ποσότητα αέρα στους πνεύμονες και πόσο γρήγορα μπορεί να εκπνεύσει (αναπνοή). Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τον επαγγελματία υγείας να προσδιορίσει πόσο σοβαρό είναι το άσθμα. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συνήθως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τεστ πνευμονικής λειτουργίας, επομένως οι γιατροί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ιστορικό, τα συμπτώματα και τη φυσική εξέταση για να κάνουν τη διάγνωση.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει κι άλλες εξετάσεις για να μπορέσει να εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες που προκαλούν το άσθμα, συμπεριλαμβανομένων δερματικών τεστ για αλλεργία και εξετάσεων αίματος.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  11 October, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα