Παλληκάρια

Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για τα Κρητικά παλληκάρια
1 φλ. ρεβύθια
1 φλ. σπρομάτικα ή μαυρομάτικα φασόλια
1 φλ. σιτάρι
1 φλ. μαναρόλια (μπίζα)
1 λεμόνι (χυμός)
1 φλ. τρυφερά φύλλα μαϊντανού
1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
Ανθός αλατιού
Εκτέλεση
Μπορούμε να φτιάξουμε την Κρητική συνταγή παλικάρια με όποια ποικιλία οσπρίων θέλουμε.
Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα χωριστά το σιτάρι και τα όσπρια που χρειάζονται μούλιασμα(ρεβύθια και μαναρόλια), ενώ τα μαυρομάτικα ή τα ψιλά φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα.
Την επόμενη ημέρα τα βράζουμε χωριστά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Πιο πολύ χρόνο βρασμού χρειάζονται τα ρεβύθια και τα μαναρόλια.
Όταν τα βράζουμε στην αρχή του βρασμού αφαιρούμε όλο τον αγρό που συσσωρεύεται στην επιφάνεια.
Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι το ελαιόλαδο λίγο αλάτι πιπέρι και τον μαϊντανό.
Μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκο η ξερό κρεμμύδι και διαφορά βότανα επιλογής.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σαν σαλάτα ή σαν γεύμα.
Ευχαριστούμε την καλή φίλη Λένα Ηγουμενάκη από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» για τα «παλικάρια» και την διάδοση των παραδοσιακών Κρητικών συνταγών.
*Κρητικά μαναρόλια ή μπίζα
Μαναρόλια ή μπίζα είναι παλιά ποικιλία κρητικών οσπρίων. Μοιάζουν με μικροσκοπικά κουκιά. Χρειάζονται μούλιασμα πριν το βράσιμο και ο χρόνος βρασμού τους είναι γύρω στην 1 ώρα.
Τα τελευταία χρόνια αυτός ο ξεχασμένος καρπός επανήλθε δυναμικά στην Kρητική κουζίνα. Μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους όπως όλα τα όσπρια.
Δείτε επίσης
- ΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Όλες οι πληρωμές και οι δικαιούχοι μέχρι την Παρασκευή 22 Αυγούστου
- Τι σημαίνουν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία
- Δημογραφικό και EBE «αδειάζουν» τα αμφιθέατρα και φέρνουν αλλαγές στον χάρτη των AEI
- Kρήτη: Χωρίς τέλος οι παραβάσεις στους δρόμους
- Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο στην Κρήτη