Πανελλαδικές: Τα τελευταία δεδομένα για τις φετινές βάσεις εισαγωγής

  26 May, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πανελλαδικές: Τα τελευταία δεδομένα για τις φετινές βάσεις εισαγωγής

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους (όλων των κατηγοριών) στην πορεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς απομένουν πλέον λίγες μέρες για την έναρξή τους (ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια).

Είναι γενική εκτίμηση ότι οι φετινοί υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν χιονοστιβάδα εμποδίων και ανατροπών καθώς εκτός από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που δημιούργησε εκατόμβες εξοστρακισμένων υποψηφίων, την αυξημένη εξεταστέα ύλη σε σχέση με το 2021, τον κυκεώνα των νέων συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα που έφτασαν συνολικά τους 5.611 για 461 τμήματα, στον εξεταστικό γολγοθά, ήρθε να προστεθεί η περικοπή 9.021 θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας (εκ των οποίων 1.385 θέσεις στην Αττική και 795 στη Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ονομαστική μείωση εισακτέων τα τελευταία 20 χρόνια η οποία ανακοινώθηκε μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις κόβοντας τα πόδια των υποψηφίων.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα  τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (συνολικά 68.394 φέτος από 77.415 δηλαδή 9.021 θέσεις λιγότερες από πέρσι), ενώ ήδη είναι γνωστοί και οι συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Σχολή/Τμήμα και οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ανά τμήμα.

Παράλληλα οφείλουμε να τονίσουμε ότι και φέτος, όπως και πέρσι, αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων. Δεν δείχνει πια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Αυτό το παράδοξο είναι αποτέλεσμα της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), κοντολογίς, μιας άλλης μορφής της «βάσης του 10» που ντρέπεται να πει το όνομά της λόγω... προτέρου «ανέντιμου βίου»!

Οι φετινοί τροχονόμοι της κίνησης των βάσεων εισαγωγής

Η ανίχνευση του «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται ουσιαστικά στην εξέταση τεσσάρων βασικών παραγόντων που λειτουργούν ως «πύργος ελέγχου» της κίνησης των βάσεων εισαγωγής και πριμοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους. Αναφερόμαστε βεβαίως στις συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων, που είναι:

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.
Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα

 

  26 May, 2022 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα