Πάνω από το 50% η κτηματογράφηση - Τι γίνεται σε Φαιστό και Γόρτυνα

patris.gr  11 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Πάνω από το 50% η κτηματογράφηση - Τι γίνεται σε Φαιστό και Γόρτυνα

Ξεπερνά το 50% το ποσοστό κτηματογράφησης στους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώα, Βιάννου, Φαιστού, Γόρτυνας, καθώς οι πολίτες, μέσα από τη διαδικασία της εμπρόθεσμης προσέλευσης, καταθέτουν τώρα τα στοιχεία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τους. Τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα γραφεία της ενδοχώρας καθημερινά παραλαμβάνονται μέσα από τα αλλεπάλληλα ραντεβού που έχουν κλείσει 300- 500 εμπράγματα δικαιώματα.

Όπως προκύπτει τα ραντεβού που έκλεισαν όσοι εξασφάλισαν το έγγραφο της εμπρόθεσμης προσέλευσης για να «αγοράσουν» χρόνο και να καταθέσουν σε επόμενη φάση την αίτηση κτηματογράφησής τους φτάνουν μέχρι και τον Απρίλιο. Ωστόσο τονίζουν τα στελέχη των γραφείων κτηματογράφησης ότι όλοι οι πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού μέσα από αυτή τη διαδικασία της εμπρόθεσμης προσέλευσης, θα πρέπει να είναι συνεπείς διότι σε αντίθεση περίπτωση κινδυνεύουν να κριθούν εκπρόθεσμοι.

Παράλληλα όμως η κατεύθυνση που δίδεται στους πολίτες από τα στελέχη του κτηματολογίου είναι ακόμα και εκπρόθεσμα να καταθέσουν τις δηλώσεις τους αφού είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Όσοι «χάσουν το τρένο» της κτηματογράφησης, θα αναγκαστούν να καταλήξουν στα δικαστήρια για να αποδείξουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, τα οποία σήμερα πολύ απλά μπορούν να δηλώσουν καταθέτοντας ακόμα και εκπρόθεσμα τον φάκελό τους.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης, γίνεται ένας καλός νομικός έλεγχος των εμπράγματων δικαιωμάτων του κάθε ιδιώτη, που στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είναι για τους περισσότερους εύκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν πάντα οι συμβολαιογραφικές πράξεις κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας.

Αντίστοιχα υπάρχουν τεράστια ζητήματα με τη χρησικτησία, και ειδικά στα βοσκοτόπια όπου οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότερα από 30 άτομα αλλά δεν έχουν κατοχυρώσει την ιδιοκτησία τους. Εδώ για να μπορέσει ένας ιδιοκτήτης να κατοχυρώσει δικαίωμα ιδιοκτησιακό για το οποίο δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη, θα πρέπει να εμφανίζει το Ε9 του 1999 στο οποίο να εμφανίζεται καταχωρημένη η έκταση που διεκδικεί. Ωστόσο επειδή πολλοί δεν έχουν τα στοιχεία αυτά καταφεύγουν στους συμβολαιογράφους όπου γίνονται ένορκες βεβαιώσεις ιδιοκτησίας.

Μέσα σε όλα αυτά καταγράφονται και αντιδράσεις σε σχέση με το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο κλήρος είναι διάσπαρτος και με πολλούς συνιδιοκτήτες. Όπως είναι γνωστό, στα ακίνητα εντός του αστικού ιστού η χρέωση σε κάθε ακίνητο σε όποια μορφή μπορεί να έχει (οικόπεδο, σπίτι αγροτεμάχιο) είναι 35 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εκτός οικισμού ακίνητα εάν ένας πολίτης έχει μόνο ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο ή ένα χωράφι πληρώνει 35 ευρώ. Αν όμως έχει δύο, πληρώνει 70 ευρώ. Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει περισσότερα από δύο ακίνητα, η χρέωση είναι η ίδια. Ωστόσο, βασικός όρος για να πληρώσει 70 ευρώ για τα περισσότερα από δύο ακίνητά του, είναι να βρίσκονται όχι μόνο στον ίδιο Δήμο, αλλά και στον ίδιο οικισμό!

Επειδή όμως οι περισσότερες ιδιοκτησίες είναι διάσπαρτες, ο κόσμος αναγκαστικά πληρώνει ξεχωριστά για την ιδιοκτησία του σε κάθε οικισμό και έτσι το κόστος χρέωσης πολλαπλασιάζεται. Στελέχη των κτηματολογικών γραφείων τονίζουν ότι οι χρεώσεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες διαρροές σε προγραμματισμένα ραντεβού που έχουν κλείσει, ακριβώς επειδή ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

 

patris.gr  11 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα