Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Οruc Reis

  23 August, 2020 ΑΡΘΡΑ
Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Οruc Reis

Τα μεσάνυχτα λήγει η παράνομη Navtex

Στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει την Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, συνεχίζοντας για 14η μέρα να πλέει εντός των ορίων της παράνομης Navtex.

Το τουρκικό σεισμογραφικό συνοδεύουν πολεμικά σκάφη της Τουρκίας, που συνεχίζουν να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. 

Η παράνομη Navtex λήγει τα μεσάνυχτα και όπως όλα δείχνουν η Αγκυρα σκοπεύει να εξαντλήσει όλο το χρονικό περιθώριο.

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έως ότου τα τουρκικά σκάφη βάλουν πλώρη για την Αττάλεια. 

Διπλωματική κινητικότητα υπέρ ελληνοτουρικού διαλόγου

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα ενόψει και της άτυπης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, στις 27 και 28 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντήσει μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζει τη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τι απαντά η Αθήνα

Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς το Βερολίνο που αναλαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλίες διαλόγου ότι δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση και με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Τουρκία έχει ανάγκη αυτή την ώρα να τονώσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό με δεδομένο ότι η τουρκική λίρα κατρακυλά στις αγορές παρά την ανακοίνωση Ερντογάν για εξεύρεση κοιτάσματος μαμούθ στη Μαύρη Θάλασσα.

Επιστολή Αθήνας στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, απεστάλη στον ΟΗΕ επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά για το Oruc Reis.

Στη δισέλιδη επιστολή της, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας με την παρουσία του «Oruc Reis» σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση προσφυγικού).

Ενέργειες, που όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνεται.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».

Στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για κύρωση την Τετάρτη τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, την ώρα που και σε διεθνές επίπεδο κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες.

 

  23 August, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα