Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Υ Μοιρών.

mesaralive.gr  06 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Υ Μοιρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΓΕ Μεσαράς αναδεικνύοντας το μείζον πρόβλημα της υπολειτουργίας του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Κέντρου Υγείας της ευρύτερης περιοχής καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 08 Απριλίου και ώρα 10.00 πμ .

«Το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Μοιρών είναι υπό κατάρρευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εργαζομένων της Μεσαράς ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων που δεν έχουν να πληρώσουν για την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ενδεικτικά: Η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μοιρών -δημόσια υγειονομική δομή που εξυπηρετεί τουλάχιστον 70-80000 άτομα- είναι μηδαμινή. Τρεις είναι όλοι κι όλοι οι γενικοί γιατροί, ενώ από το οργανόγραμμα προβλέπονται 11 θέσεις.

Δεν υπάρχουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως ακτινολόγος ,μικροβιολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός, ορθοπεδικός. Το Μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, γιατρού και προσωπικού, ενώ είναι τραγική η έλλειψη σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Το ακτινολογικό φιλμ, τα αντιδραστήρια , ακόμη και οι συσκευές ορού είναι είδος …πολυτελείας και τα αναλώσιμα υλικά είναι …δυσεύρετα.

Η μοναδική παιδίατρος του κέντρου για όλη η περιοχή της Μεσαράς και του νότιου Ρεθύμνου καλείται να κάνει εφημερίες στην Παιδιατρική Κλινική του Βενιζελείου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 2-3 μέρες την εβδομάδα στο Κ.Υ. Μοιρών σε μια περίοδο, μάλιστα, που έχουμε σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας και επιδείνωση της υγείας των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Βέβαια, ούτε λόγος για ύπαρξη τμημάτων που σχετίζονται με τη γυναίκα και τη μητρότητα, ενώ οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής περιορίζονται στα στοιχειώδη (εμβολιασμοί ,τεστ Παπ).

Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της ανάκλησης 3 αποσπασμένων νοσηλευτριών ( παρατάθηκε η παραμονή τους στο Κ.Υ. Μοιρών μόνο για ένα τρίμηνο). Επιπλέον, υπάρχει ένας οδηγός ασθενοφόρου και ένας τραυματιοφορέας για την κάλυψη βάρδιας και ένα μοναδικό όχημα ασθενοφόρου.

Σοβαρό είναι και το κτιριακό πρόβλημα, αφού έχει απαγορευτεί η χρήση μέρους του ΚΥ το οποίο κρίθηκε κατεδαφιστέο και χρησιμοποιείται με ευθύνη των εργαζομένων. Η θέρμανση είναι υποτυπώδης και ακόμη και η γεννήτρια που χρησιμοποιείται είναι …δανεική –έχει παραχωρηθεί από ιδιώτη-.

Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό καθιστούν προβληματική και τη λειτουργία του θυρωρείου . Επιπλέον, για την υπηρεσία καθαριότητας οι 2 εργαζόμενες δεν επαρκούν παρά την εντατικοποίηση της εργασίας ( εργάζονται 10-12 μέρες χωρίς ρεπό ). Κι αν η κατάσταση σήμερα έχει φτάσει σε οριακό σημείο μπορούμε να κατανοήσουμε τι θα συμβεί όταν θα βγουν σε σύνταξη τους επόμενους μήνες αρκετοί από υπάρχον προσωπικό. Είναι ειρωνεία να μιλάμε για πιστοποίηση από ιδιωτική εταιρεία με ISO 9001-15189 στα νοσοκομεία- κέντρα υγείας της 7ης ΥΠΕ, για αναβάθμιση των Συστημάτων Ποιότητας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) τη στιγμή που δεν υπάρχει χαρτί Α4 για να εκτυπωθούν οι εξετάσεις των ασθενών , τη στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε σακούλες απορριμμάτων ,τη στιγμή που τα λαμπάκια στα ωτοσκόπια είναι καμένα εδώ και μήνες , τη στιγμή που ο καρδιογράφος του Περιφερειακού ιατρείου Τυμπακίου είναι εδώ και ένα χρόνο σε ιδιώτη συντηρητή γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθεί η επισκευή, τη στιγμή που στο νεοκατασκευαμένο κτίριο του πολυιατρείου Τυμπακίου η αίθουσα του ακτινολογικού δεν έχει θωρακιστεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Μοιρών με φιλότιμο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ παραμένουν απλήρωτοι και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό για τις εφημερίες τους .

Οι μέχρι τώρα υποσχέσεις για τη στελέχωση του Κ.Υ. με ιατρικό προσωπικό (γενικούς ιατρούς, παιδιάτρους, ακτινολόγο και μικροβιολόγο) ήταν για καθαρά προεκλογικούς λόγους, ενώ ο κόσμος παρακαλάνε να μην προκύψει έκτακτο περιστατικό.

Η κυβέρνηση άλλαξε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από νέους «σωτήρες» αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια. Τα «δικά τους χέρια» έχουν δεσμεύσεις σε συμφωνίες με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, για νοσοκομεία επιχειρήσεις που θα παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν χρήματα.

Η συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του Μνημονίου υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η μεθοδευμένη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση και η απαξίωση των Δημόσιων δομών στοχεύει στο να έρθουν οι ιδιώτες ως «σωτήρες» να λύσουν τα προβλήματα της υγείας.

Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων, της Ε.Ε και της Τρόικας -Θεσμών που θεωρούν τις παροχές Υγείας του λαού ως «κόστος, γιατί εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», καθώς ο τομέας της Υγείας αναδεικνύεται ως ένας από τους βασικούς κλάδους που μπορούν να επενδυθούν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαια, να αποδώσουν νέα κέρδη, και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών,

Σας καλούμε σε συσπείρωση και αγώνα για να υπερασπιστούμε τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών μας και να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και στα ζητήματα της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης.

Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μπει φρένο στην εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της.

Να μην επιτρέψουμε άλλο να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε για υπηρεσίες Υγείας που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Οι υπηρεσίες Υγείας να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν . Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας για όλους, Έλληνες και αλλοδαπούς. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα. Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μοιρών. Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και μόνιμη σχέση εργασίας. Να διαθέσει η κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό, ώστε οι λαϊκές οικογένειες της Μεσαρας να μπορούν να έχουν μια στοιχειώδη ανθρώπινη αντιμετώπιση.

Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας του Κ.Υ. σε φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, κτλ.

Κατάργηση των πληρωμών, συμμετοχών για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους. Κανένας ανασφάλιστος, άνεργος, άπορος χωρίς δωρεάν περίθαλψη.

Δωρεάν συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας μαθητών. Άμεσος εμβολιασμός όλων των παιδιών που έχουν ανάγκη.

 

mesaralive.gr  06 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα