Παρέμβαση  για την ολοκλήρωση του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά

mesaralive.gr  12 October, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Παρέμβαση  για την ολοκλήρωση του δρόμου Ηράκλειο – Μεσαρά

φωτο:mesaralive.gr

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμούκ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην Ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει «Η επιτυχής υλοποίηση του οδικού τμήματος «Απομαρμά - Αγία Βαρβάρα» αποτελεί το τελευταίο ουσιαστικά υπό εξέλιξη έργο για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Ηράκλειο – Μεσαρά  συμβάλλοντας έτσι στην άμεση σύνδεση μεταξύ βόρειου και νότιου τμήματος του νομού Ηρακλείου μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης και ενισχύοντας την ασφάλεια των μετακινήσεων και την ανάπτυξη  της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή, το εν λόγω έργο αντιμετωπίζει πρόβλημα: πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, ο έλεγχος από το ΣτΕ, η  ενημέρωση της Βουλής και απομένει η συμβασιοποίηση, η οποία αντιμετωπίζει κωλύματα.

Πιο συγκεκριμένα η αναθέτουσα αρχή διαπίστωσε ότι το αντίγραφο πτυχίου του εργολάβου την ημέρα της δημοπρασίας δεν ίσχυε.

Το ζήτημα βρίσκεται στη Διεύθυνση Οδικών  Υποδομών και στη Διεύθυνση Μητρώου Εργοληπτών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εγκατάσταση του  αναδόχου στο έργο θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα αναφορικά με την χρηματοδότηση του έργου καθότι συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη του 2015 και οι χρόνοι υλοποίησης πλέον είναι οριακοί.

Το πρόβλημα θα διογκωθεί περαιτέρω, εάν  απορριφθούν οι εργολάβοι που μειοψήφησαν, και οι θιγόμενοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δημιουργώντας δικαστική εμπλοκή με συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση του έργου.

Οι τυχόν κόντρες και διαγκωνισμοί εργολάβων δεν επιτρέπεται να βλάπτουν τα έργα με κίνδυνο,  μάλιστα,  την ολοκλήρωσή τους.

Αν υπάρχει όντως πρόβλημα πρέπει να διερευνηθεί, να βρεθεί  το συντομότερο δυνατό λύση και να προχωρήσει με ό,τι προβλέπει ο νόμος, διότι αφενός κινδυνεύουν να χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη του 2015 και  αφετέρου κινδυνεύει να παραμείνει το προαναφερόμενο οδικό τμήμα ημιτελές με αποτέλεσμα την μερική ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Ηράκλειο – Μεσαρά».

Ο κ. Αυγενάκης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιες  ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες του Υπουργείου  για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, καθώς επίσης πότε  αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και να ξεκινήσει η υλοποίηση του ανωτέρω έργου;

 

mesaralive.gr  12 October, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα