Ποιο είναι το χρώμα που καταργεί το air condition;

https://www.newsauto.gr/  07 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Ποιο είναι το χρώμα που καταργεί το air condition;

Μετά από μελέτες ετών βρέθηκε ένα νέο χρώμα το οποίο ουσιαστικά καταργεί την ανάγκη για κλιματισμό στα αυτοκίνητα.

Σε χώρες θερμές όπως η δική μας, η χρήση του κλιματισμού στα αυτοκίνητα είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς, με ότι αυτό σημαίνει στην αύξηση της κατανάλωσης και τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Η επιλογή του χρώματος ενός αυτοκινήτου, όπως έχει αποδειχτεί σε πολλές έρευνες είναι κρίσιμης σημασίας, με το λευκό να είναι εκείνο που υπερτερεί για προφανείς λόγους.

Όμως δεν είναι μόνο η απόχρωση που συμβάλλει στην μείωση της θερμότητας μέσα σε ένα αυτοκίνητο, αλλά και η ίδια η σύσταση του χρώματος με το οποίο είναι βαμμένο.

Μία νέα έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Purdue οδήγησε στην εξέλιξη ενός νέου λευκού χρώματος το οποίο αντανακλά το 97,9% της ηλιακής ακτινοβολίας, κρατώντας τα αντικείμενα που είναι βαμμένα με αυτό εμφανώς πιο δροσερά.

Μάλιστα, οι ερευνητές εξέλιξαν μία νέα μέθοδος εφαρμογής αυτού του χρώματος έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα και αεροπλάνα έως και τρένα.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη αυτή κατάφερε να κάνει την βαφή του χρώματος αρκετά πιο λεπτή, από τα 0,4 στα 0,15 χιλιοστά, κάτι που την κάνει πλέον ικανή να εφαρμοστεί και στα αυτοκίνητα.

Η πρώτη εκδοχή ήταν ικανή να αντανακλά το 98,1% της ηλιακής ακτινοβολίας, κρατώντας το εσωτερικό της επιφάνειας κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

H ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μία νέα σύνθεση η οποία ενσωματώνει το εξαγωνικό νιτρίδιο του βορίου ως χρωστική ουσία.

Σύμφωνα με την ομάδα εξέλιξης, το νέο χρώμα ζυγίζει 80 τοις εκατό λιγότερο από το αρχικό, ενώ αντανακλά 99,79 τοις εκατό περισσότερη θερμότητα.

Η ομάδα ψάχνει πλέον επενδυτές για να προχωρήσει στην βιομηχανική παραγωγή του, μέσω της οποίας υπόσχονται ότι μπορεί ένα οδηγός ουσιαστικά να καταργήσει -ή να χρησιμοποιεί ελάχιστα- τον κλιματισμό του αυτοκινήτου του.

Η νέα σύνθεση έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα όχι μόνο επειδή το εξαγωνικό σχήμα του βορίου βοηθά στη διάχυση του φωτός, αλλά επειδή ενσωματώνει και κενά γεμάτα με αέρα που βοηθά στη μείωση του βάρους του χρώματος.

https://www.newsauto.gr/

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

https://www.newsauto.gr/  07 October, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα