Πόσο κοστίζει το τραπέζι της Σαρακοστής…
Μειώσεις τιμών στα θαλασσινά, τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα, που φτάνουν και ξεπερνούν το 10% καταγράφουν οι μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην αγορά.
«... Στα υπόλοιπα τρόφιμα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν μειώσεις τιμών, αλλά και οριακές αυξήσεις με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κόστους να εκτιμάται φθηνότερος από πέρυσι κατά περίπου 5%» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει φέτος τα 88,95 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ δηλαδή είναι μειωμένο κατά 2,52%, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αναλυτικότερα πάντως, η τιμή της λαγάνας και του ταραμά (ο φτηνός) φαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα (2,80 και 5,50 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα) ενώ τα ντολμαδάκια κονσέρβα είναι φτηνότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 2,20 ευρώ από 2,50 πέρυσι ενώ λίγο ακριβότερος είναι ο μη συσκευασμένος χαλβάς στα 7,60 ευρώ από 7,40 ευρώ το κιλό, οι ελιές καλαμών 4,05 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι και το τουρσί το χύμα 2,40 από 2 ευρώ πέρυσι το κιλό.
Σε ότι αφορά στο κόστος των θαλασσινών (με βάση τα στοιχεία από την Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών) τα καλαμαράκια τα φρέσκα φέτος κοστίζουν 14,50 ευρώ το κιλό από 15 ευρώ πέρυσι, τα καλαμαράκια τα κατεψυγμένα κοστίζουν 4,75 ευρώ κιλό από 5,25 ευρώ το κιλό πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει 11,80 από 12,80 πέρυσι το χταπόδι το κατεψυγμένο 12,40 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ πέρυσι, τα μύδια 10,20 ευρώ το κιλό από 10 πέρυσι και οι γαρίδες οι μεσαίου μεγέθους οι κατεψυγμένες 10,75 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ το κιλό.
Το κόστος των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, δηλαδή, ανέρχεται φέτος σε 64,4 ευρώ από 67,05 ευρώ το κιλό.
πηγή:real.gr
Δείτε επίσης
- Λογαριασμοί ρεύματος: Ακόμη πιο χαμηλά τα «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια του Απριλίου
- Σαρακοστή: Οι πρώτες ύλες της νηστείας και πώς μας ωφελούν
- Ειδική Τραπεζική Αργία: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις πληρωμές των επιδομάτων της ΔΥΠΑ
- Εξαγωγές: Νέο ρεκόρ για την Κρήτη το 2023
- Έρευνα ΕΝΑ: Επιδείνωση των όρων ζωής, απογοήτευση και θυμός στην Ελλάδα
Σχετικά άρθρα
- Σαρακοστιανό τραπέζι: Στα ύψη σε σχέση με πέρσι τα φρέσκα θαλασσινά
- Σαρακοστιανό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για την προμήθεια και την συντήρηση των προϊόντων
- Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το Καλάθι της Σαρακοστής: Η διάρκεια και τα προϊόντα
- Αυξήσεις – φωτιά σε λαχανικά και φρούτα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
- Aγροτικά προϊόντα στην Κρήτη: Χαμηλές τιμές στο χωράφι… πανάκριβα στο πιάτο μας