Πόσο θα κοστίσει στους Κρητικούς το χριστουγεννιάτικό τραπέζι;

  23 December, 2018 ΑΡΘΡΑ
Πόσο θα κοστίσει στους Κρητικούς το χριστουγεννιάτικό τραπέζι;

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές για το γιορτινό τραπέζι

Αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι είναι - με βάση υπολογισμούς της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” - το κόστος που χρειάζεται να επωμιστεί μια μέση οικογένεια στην Κρήτη για να στρώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εμείς, υπολογίζοντας τις τιμές που ισχύουν κατά μέσο όρο στην αγορά του νησιού μας, καταλήξαμε σε ένα κόστος 86,17 ευρώ, έναντι 85,04 ευρώ που ήταν τα Χριστούγεννα του 2017.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της αγοράς μάς έλεγαν χθες ότι οι τιμές στα αγαθά που διακινούν παραμένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Από 95 έως 100 ευρώ είναι οι εκτιμήσεις για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε επίπεδο Ελλάδας, σύμφωνα με τις τιμοληψίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων, και οι καταναλωτές έχουν συμφέρον να επιλέξουν με προσοχή τις αγορές τους.

Σε σχέση με πέρυσι, χαμηλότερες είναι οι τιμές στα χοιρινά κρέατα, καθώς και στις γαλοπούλες εισαγωγής, ενώ ακριβότερη είναι η ντόπια γαλοπούλα, όπως και η κατεψυγμένη. Χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στα γλυκά και τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, ενώ ακριβότερα είναι τα οπωροκηπευτικά και οι πατάτες.

Οι δημόσιες τιμοληψίες έγιναν από τις 13 έως τις 18 Δεκεμβρίου σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ-μάρκετ, λαϊκές αγορές, καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της περιφέρειας Αττικής, καθώς και σε επτά πόλεις της χώρας (Δράμα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Χίος).

Όπως τονίζει το υπουργείο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά.

«Πουλάμε φτηνότερα από πέρυσι»

Σε ό,τι αφορά το κρέας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” την Παρασκευή ότι «οι τιμές στα κρεοπωλεία-μέλη μας δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χρόνια οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα. Προσπαθούμε να τις κρατάμε χαμηλές, διότι ξέρουμε και την κρίση που περνάει όλος ο κόσμος. Κι εμείς, βέβαια, μαζί με τον κόσμο είμαστε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε»...

Ο Μιχάλης Βερτούδος επισημαίνει επίσης ότι «υπάρχει επάρκεια από ντόπια ελληνικά κρέατα και όλοι οι συνάδελφοι έχουν καταφέρει το καλύτερο. Όλα τα αμνοερίφια που διακινούμε είναι ντόπια, αλλά στα χοιρινά, επειδή δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας, δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για την προέλευση αυτών που διακινούνται στην αγορά. Ωστόσο, καλούμε τους καταναλωτές να προτιμούν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους. Πιστεύω ότι ο κάθε συνάδελφος έχει κάνει το καλύτερο για τον πελάτη του, αφού υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ τους»...

Στα μανάβικα

Στα ίδια επίπεδα όμως σε σχέση με πέρυσι είναι και οι τιμές των οπωροκηπευτικών. Όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρός τους στον νομό Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, «μεγαλύτερη από πέρυσι είναι η τιμή μόνο στην πατάτα. Και ο λόγος είναι βέβαια ότι δε βγήκαν φέτος οι πατάτες που έβγαιναν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της έλλειψης νερού που υπήρχε από τη μια και λόγω των βροχών που έχουμε τον τελευταίο καιρό, από την άλλη. Τόσο στο Λασίθι όσο και στη Μεσαρά δεν είχαν βάλει πολλές πατάτες οι παραγωγοί.

Στο μεταξύ, έχουν έρθει πατάτες Γαλλίας πολλές. Αν δεν είχαν έρθει οι γαλλικές, θα ήταν στα 2 ευρώ οι πατάτες. Κι επειδή μοιάζουν πάρα πολύ με τις δικές μας, για να αποφύγουν οι καταναλωτές φαινόμενα εξαπάτησης, καλό θα είναι να μην αγοράζουν πλυμένες πατάτες. Να τις αγοράζουν με το χώμα. Διότι, για να τις “βαπτίσουν” ελληνικές, οι επιτήδειοι τις πλένουν»...

 

  23 December, 2018 ΑΡΘΡΑ