Πότε χαλάει ξανά ο καιρός στην Κρήτη

  02 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Πότε χαλάει ξανά ο καιρός στην Κρήτη

Με χιόνια και περιορισμένης έκτασης προβλήματα έκανε ποδαρικό ο Φεβρουάριος που ωστόσο δεν έχει ακόμα δείξει τα δόντια του μιας και σύμφωνα με τις προβλέψεις η ψυχρή εισβολή αναμένεται να προκαλέσει έντονες χιονοπτώσεις από την Κυριακή και μάλιστα σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Ήδη από χθες στα λευκά ντύθηκαν τα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, τα Ανώγεια αλλά και τα ορεινά του Δήμου Μαλεβιζίου, ενώ στους δέκα πόντους έφτασε το ύψος του χιονιού στο Οροπέδιο Ομαλού.

Χωρίς ρεύμα έμειναν από σήμερα τα ξημερώματα και για πολλές ώρες οι κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Κλειστά έμειναν τα σχολεία με απόφαση του δημάρχου κ. Γιάννη Στεφανάκη. Στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές, η χιονόπτωση έφερε μόνο αλλαγή στο τοπίο, με τους δρόμους να παραμένουν ανοιχτοί και την κυκλοφορία να διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Τα μετεωρολογικά δεδομένα ωστόσο δείχνουν πως η κακοκαιρία θα επηρεάσει την Κρήτη με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, πλην όμως προβλέπεται να εκδηλωθεί με έντονα φαινόμενα. «Τα νεότερα δεδομένα έχουν μεταφέρει την ένταση της κακοκαιρίας για την Κυριακή και τη Δευτέρα. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις τις οποίες θα δούμε και σε χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο θα είναι η ενίσχυση των βορείων ανέμων όπου η ένταση τους μπορεί να ξεπεράσει τα 8 έως 9 Μποφόρ και φυσικά αισθητή θα γίνει και η πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή και μετά», υπογράμμισε ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης  Λέκκας.

Σήμερα και αύριο, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δεν αναμένεται αλλαγή στο καιρικό σκηνικό. Οι νεφώσεις θα διατηρηθούν όπως και οι τοπικές βροχές ανά διαστήματα, ενώ ενισχυμένοι θα πνέουν οι άνεμοι. Η θερμοκρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα με την ελάχιστη να κυμαίνεται από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου και τη μέγιστη από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου για τα νότια.

 

Αύριο Παρασκευή προβλέπονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες, αν και μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα προβλέπεται να προκαλέσει και πάλι νεφώσεις και τοπικές βροχές οι οποίες πιθανόν να είναι έντονες κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 4 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει στα 5 Μποφόρ για ανατολικές και νότιες περιοχές.

Το Σάββατο

Για το Σάββατο προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους ισχυρές βροχοπτώσεις που από το απόγευμα θα επεκταθούν και θα συνεχιστούν και τις νυχτερινές ώρες.

Την Κυριακή

Η κακοκαιρία την Κυριακή θα επηρεάσει ολόκληρη την Κρήτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Την ίδια ώρα οι βόρειοι άνεμοι θα αρχίσουν  να ενισχύονται με την ένταση τους να κυμαίνεται τις πρωινές ώρες από 6 έως 7 Μποφόρ, χωρίς να αποκλείεται οι μέγιστες εντάσεις να ξεπεράσουν ακόμη και τα 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει πτώση. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετά έντονες στα μεγάλα υψόμετρα. Φαίνεται ότι το χιόνι θα κατέβει χαμηλότερα. Προς το παρόν, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περιοχές όπως η Αγία Βαρβάρα στο Ηράκλειο και η Κάντανος στα Χανιά, θα είναι μέσα σε αυτές που θα εκδηλωθεί χιονόστρωση», τόνισε ο κ. Μανώλης Λέκκας.

 

  02 February, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα