Πότε θα επιβληθεί ο νόμος σε οσους καταπατούν τις παραλίες της Μεσαράς;

  26 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Πότε θα επιβληθεί ο νόμος σε οσους καταπατούν τις παραλίες της Μεσαράς;

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών περιμένουν μάταια όλοι, μήπως και δοθεί τέλος στην κατασταση που επικρατεί εδώ και χρόνια από καταπατητές και κατασκηνωτές σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της νότιας Κρήτης!

Η παραλία της Τρυπητής εχει βρεθεί στο έλεος των ασυνείδητων, οι οποίοι καταπατούν, αυτο τον όμορφο προορισμο, χωρίς κανείς ποτε να έχει επιβάλλει το νομο, που προβλέπει τσουχτερα πρόστιμα και όχι μόνο!

Στην Τρυπητή, τα τροχόσπιτα, οι σκηνές και  τα παραπήγματα έχουν μετατρέψει την παρθένα και μαγευτική παραλία, σε ένα αυθαίρετο χώρο κάμπινγκ, την ώρα που η περιοχή είναι συν τοις άλλοις και αρχαιολογικός χώρος!

«Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων», λέει μεταξύ άλλων η πινακίδα που είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο! «Ε και;», είναι προφανώς η απάντηση ορισμένων...

Σημειώνεται ότι η Τρυπητή δεν είναι η μοναδική παραλία που ρημάζει από τους καταπατητές...

Δείτε τι ορίζει η νομοθεσία

Τι προβλέπει όμως η νομοθεσία; Το βασικό νομοθέτημα σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ο Νόμος 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), με τίτλο «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες».

Με τροποποίηση το 2012 -άρθρο 38 του Νόμου 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012)- προβλέπει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση τιμωρείται με κράτηση και όχι με φυλάκιση πλέον έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. Πέρα όμως από την ποινή αυτή, προβλέπεται και μία διοικητική κύρωση, ένα πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Ένας κατασκηνωτής μπορεί κάποιος να συλληφθεί αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του δικηγόρου Γιώργου Νικολακόπουλου στο newsbeast.gr. Την κατηγορία για ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να επιβαρύνουν παράμετροι που σχετίζονται με το εάν κάποιος έχει κατασκηνώσει σε δάσος και έχει ανάψει φωτιά, δεδομένου ότι υπάρχει απειλή για πυρκαγιά. Επίσης, η σύλληψη μπορεί να συνοδεύεται από ρύπανση του περιβάλλοντος, γεγονός που μεγεθύνει τις κατηγορίες εις βάρος του.

 

  26 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα