Πράσινο φως από την κυβέρνηση και για τα υδατοδρόμια της Κρήτης

  28 January, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πράσινο φως από την κυβέρνηση και για τα υδατοδρόμια της Κρήτης

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για την ίδρυση υδατοδρόμιων.
Στο σχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ίδρυσης υδατοδρόμιων από ιδιωτικούς φορείς σε περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα και σε τουριστικούς λιμένες. Το Σχέδιο προβλέπει παράλληλα τέλος υπέρ του Δημοσίου της τάξεως του 5 %. 

Το Σχέδιο δίνει παράλληλα τη δυνατότητα δημιουργίας υδατοδρομίων ακόμα και σε λιμάνια που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. 

Τα βασικά σημεία που εισάγει σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν.4568/2018) αφορούν:

α) Τη δυνατότητα χορήγησης και ενιαίας «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας» υδατοδρομίου, με διατήρηση της δυνατότητας αδειοδότησης σε δύο στάδια. 

β) Τη δυνατότητα χορήγησης «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου όχι μόνο σε δημόσιο φορέα, αλλά και σε ιδιωτικό.

γ) Την έκδοση «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου χωρίς την απαίτηση επιθεώρησης, ώστε ο ενδιαφερόμενος, με την απόκτησή της, να προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την κατασκευή του. 

δ) Τη δυνατότητα χορήγησης άδειας υδατοδρομίου και σε τουριστικούς λιμένες, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και σύνθετα τουριστικά καταλύματα. 

ε) Τη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού λειτουργίας του υδατοδρομίου όχι μόνο από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, αλλά κι από άλλους πιστοποιημένους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού.

στ) Τη συγκρότηση ολιγομελούς Επιτροπής Υδατοδρομίων για επιθεωρήσεις υδατοδρομίων. 

Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία υδατοδρόμιων και στην Κρήτη, αφού ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί προκειμένου συνολικά το νησί να ενισχυθεί και από την παρουσία υδροπλάνων. 

Το συγκεκριμένο σχέδιο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά για την Κρήτη, όχι μόνο σε επίπεδο τουριστικό, αλλά και σε επίπεδο διευκόλυνσης των μετακινήσεων. 

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  28 January, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα