Προβληματισμός για την κατρακύλα των σταφυλιών

viannitika  12 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός για την κατρακύλα των σταφυλιών

Από τους 80.000 τόνους στις αρχές της δεκαετίας του '80, φτάσαμε στους μόλις 5000 τόνους σταφυλιών που παράγονται στο Νομό Ηρακλείου.

Μιλάμε για μια κατάσταση απογοητευτική, η οποία καταδεικνύει με περίτρανο τρόπο την κατάντια του προϊόντος, το οποιο αποτελούσε μια από τις βασικές πηγές εισοδήματος των αγροτών του Νομού Ηρακλείου.

Οι αγρότες στα αμπελοχώρια του Νομού αγωνίζονται να κρατηθούν ζωντανοί. Όμως δίχως να υπαρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη στήριξη τους και ανασύσταση του κλάδου, ανάσταση δεν πρόκειται να υπαρξει. Φέτος η παραγωγή σε επιτραπέζιο σταφύλι δεν θα ξεπεράσει τους 5000 τόνους, όταν πριν από λίγα χρόνια ηταν σταθερά - τουλάχιστον - η τριπλάσια.

Μια ποσότητα, η οποία επίσης δε θεωρείται μεγάλη. Όμως σε καμία χρονιά, δεν είχαμε αγγίξει τόσο χαμηλά επίπεδα σε παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Ίδια είναι η εικόνα και για την κατηγορία των οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Αυτό που ζητούν οι αμπελουργοί, έστω και στο «και πέντε», είναι να αποφασιστεί η λήψη των μέτρων εκείνων που θα βγάλουν απο το τέλμα το αμπελι...

 

viannitika  12 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα