Προβληματισμός για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

  15 April, 2021 ΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

Με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα είναι η κυβέρνηση και οι επιστήμονες στην χώρα μας, προκειμένου το επόμενο διάστημα να αποφασιστεί αν είναι εφικτό το σενάριο για μετακίνηση εκτός νομού την περίοδο των γιορτών, ώστε οι πολίτες να πάρουν μια ανάσα στα χωριά τους, έπειτα από τα lockdown και τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης να κάνει πράξη το πολυπόθητο άνοιγμα των μετακινήσεων, οι επισημάνσεις των ειδικών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Η κατάσταση άλλωστε με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία δείχνει πως τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Η τοποθέτηση του διευθυντή της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του OPEN TV ήταν άλλωστε ξακάθαρη.

Ο ίδιος ανέδειξε για μία ακόμα φορά με γλαφυρό τρόπο τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής στην μάχη κατά του κορονοϊού. Ο κ. Καπραβέλος είπε χαρακτηριστικά πως «είχαμε μία μαρτυρική εφημερία με 62 εισαγωγές για κορονοϊό κι ακόμη έρχονται ασθενείς...»

Ο έμπειρος γιατρός είπε ότι κάνουμε πισωγυρίσματα, καθώς «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο. Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα» τόνισε και ξεκαθάρισε πως: «δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς...»

Γώγος: Νωρίς ακόμα να μιλάμε για το Πάσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως όλοι θέλουμε να πάμε το Πάσχα στο χωριό, αλλά αυτό δεν θα εξεταστεί ακόμα, καθώς πρέπει να δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους διασωληνωμένους.

«Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα όπως και το πως πάνω απ' όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε παράλληλα πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Ο καθηγητής αναφορικά με τα κρούσματα κορονοϊού, επεσήμανε πως αυτή την στιγμή σταθεροποιηθήκαν, η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει και φαίνεται να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση. Ωστόσο σημείωσε πως μετά από 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1. Σημείωσε επίσης πως η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κορονοιού στη Δυτική Μακεδονία.

Σαρηγιάννης: Ρίσκο το «άνοιγμα» των μετακινήσεων το Πάσχα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περίοδο του Πάσχα έκρουσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πως οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα αποτελούν ρίσκο.

Ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση. Διευκρίνισε όμως πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα και ως εκ τούτου χρειάζεται προσοχή.

Η αντίθετη άποψη για το Πάσχα

Ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις των ειδικών αναφορικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού την περίοδο των γιορτών. Οσοι υποστηρίζουν πως θα ήταν θετικό να μεταφερθούμε στα χωριά μας και στην εξοχή, τονίζουν πως πρέπει να αραιώσουμε και από το να συνωστιζόμαστε στα σπίτια, καλύτερα να φύγουμε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καθηγητή, κ. Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας μιλώντας στο Mega δήλωσε: Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης».

 

  15 April, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα