Πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ στο ίντερνετ

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εξοικείωση, εκπαίδευση και ενδυνάμωση ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία στις νέες τεχνολογίες. Οι υποστηρικτικές δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης στοχεύουν στην άρση της τεχνοφοβίας, στην ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και στον ψηφιακό εγγραμματισμό των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωσή τους, να μειωθεί η εξάρτησή τους από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον και να προωθηθεί η κοινωνική τους ένταξη, ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίησή τους.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 120 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης στους Δήμους όλης της χώρας για τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και σε 80 αντίστοιχους Κόμβους σε χώρους και δομές φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.
Ως προς τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί Πρόσκληση από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι και οι φορείς παροχής υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία θα κληθούν, στο πρώτο στάδιο, να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα empower.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία και λειτουργία των Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης.
Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα κληθούν κατόπιν σχετικής Πρόσκλησης να υποβάλουν, στην ίδια πλατφόρμα, αίτηση συμμετοχής, ώστε να επιλεγούν και να παρακολουθήσουν δια ζώσης μαθήματα διάρκειας 70 ωρών για τα άτομα άνω των 65 ετών και 80 ωρών για τα άτομα με αναπηρία.
Αριθμ. 9836 – ΦΕΚ Τεύχος Β 3569/09.07.2025
Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία του άρθρου 77 του ν. 5129/2024 (Α’ 124).
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ – ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
αποφασίζουμε:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Γενικές διατάξεις
Άρθρο 1
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση εξειδικεύεται το περιεχόμενο και ρυθμίζονται οι όροι για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 5129/2024 (Α’ 124) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία» (στο εξής και «το Πρόγραμμα»).
Άρθρο 2
Αντικείμενο
Αντικείμενο της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός:
α) Του περιεχομένου του Προγράμματος του άρθρου 1,
β) του χρόνου και των λεπτομερειών υλοποίησής του,
γ) των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού που δύνανται να συμμετέχουν κατά την πιλοτική εφαρμογή του και στους οποίους λειτουργούν οι Κόμβοι Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3,
δ) των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής των δομών στις οποίες θα λειτουργήσουν οι Κόμβοι Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ατόμων με Αναπηρία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3,
ε) των προϋποθέσεων, των αρμοδίων οργάνων, της διαδικασίας και των δικαιολογητικών επιλογής των ωφελουμένων,
στ) της διαδικασίας και των οργάνων παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης του Προγράμματος,
ζ) των όρων και των λεπτομερειών χρηματοδότησής του και
η) των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137) κατά τη λειτουργία των Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία.
Άρθρο 3
Ορισμοί
Για τις ανάγκες της παρούσας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Κύριος του έργου»: η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
β) «Φορέας Υλοποίησης»: η Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (εφεξής «Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.») και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις Α.Μ.Κ.Ε.» (εφεξής «ΙΝ.Ε.Σ.Α.με.Α.»).
γ) «Φορέας Χρηματοδότησης»: το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
δ) «Δικαιούχοι φορείς»: οι Φορείς στις δομές των οποίων λειτουργούν οι Κόμβοι Ψηφιακή Ενδυνάμωσης.
ε) «Κόμβοι Ψηφιακής Ενδυνάμωσης»: οι κατάλληλες δομές στις οποίες υλοποιείται σύμφωνα με τους όρους της παρούσας η ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία. Διακρίνονται σε Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων, οι οποίοι λειτουργούν σε κατάλληλες δομές των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού και επιλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας και σε Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίοι λειτουργούν σε κατάλληλες δομές που επιλέγονται σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας.
στ) «Ωφελούμενος»: άτομο που έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του ή άτομο με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
ζ) «Εκπαιδευτές – Ψηφιακοί Βοηθοί»: επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος του Κεφαλαίου 4 της παρούσας διαθέτουν τις κατάλληλες ψηφιακές ικανότητες και πληρούν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 11 προϋποθέσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Πιλοτικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης των Ηλικιωμένων και των Ατόμων με Αναπηρία
Άρθρο 4
Αντικείμενο του Προγράμματος
1. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εξοικείωση, η εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία στις νέες τεχνολογίες, κυρίως όσον αφορά στην ψηφιακή επικοινωνία και τις δεξιότητες που βασίζονται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ενδεικτικά, η επικοινωνία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, η χρήση των ψηφιακών εφαρμογών του gov.gr και η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
2. Στόχος του προγράμματος είναι η ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία μέσω στοχευμένων υποστηρικτικών δράσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωσή τους, να μειωθεί η εξάρτησή τους από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον και να προωθηθεί η κοινωνική τους ένταξη, ώστε να αποφευχθεί ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίησή τους. Οι υποστηρικτικές δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης στοχεύουν στην άρση της τεχνοφοβίας, την ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και τον ψηφιακό εγγραμματισμό των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία με την απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων, τουλάχιστον βασικού επιπέδου, σύμφωνα με τις πέντε θεματικές περιοχές του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για την Ψηφιακή Ικανότητα των Πολιτών – DigιComp (Digital Competence Framework), ήτοι: i) Γραμματισμός πληροφοριών και δεδομένων, ii) επικοινωνία και συνεργασία, iii) δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, iv) ασφάλεια και v) επίλυση προβλημάτων.
3. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο (2) σκέλη, ως εξής:
α) Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων από το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους και άνω, η οποία υλοποιείται από εκπαιδευτές – ψηφιακούς βοηθούς σε Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων που λειτουργούν σε δομές που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού και επιλέγονται σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 7 και
β) ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία, η οποία υλοποιείται από εκπαιδευτές – ψηφιακούς βοηθούς σε Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ατόμων με Αναπηρία, που επιλέγονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 και δύνανται να λειτουργούν:
αα. στην κεντρική δομή του ΙΝ.Ε.Σ.Α.με.Α., στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) και τα παραρτήματα του ΙΝ.Ε.Σ.Α.με.Α, στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) και στα παραρτήματά της, σε δομές δευτεροβάθμιων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, που αποτελούν φορείς μέλη της Ε.Σ.Α.με.Α., σε δομές πρωτοβάθμιων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που αποτελούν οργανώσεις μέλη αυτών, σε Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ), που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν είτε από οργανώσεις μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ. είτε από οργανώσεις που υπάγονται σε οργανώσεις μέλη της ή
ββ. σε δομές φορέων πιστοποιημένων σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 2646/1998 (Α’ 236) που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.
Άρθρο 5
Χρόνος και τρόπος υλοποίησης Προγράμματος
1. Το Πρόγραμμα υλοποιείται έως τη λήξη του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
2. Οι δράσεις του Προγράμματος που αφορούν στην ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων υλοποιούνται σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού στους οποίους λειτουργούν Κόμβοι Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων σύμφωνα με το άρθρο 7. Οι δράσεις του προγράμματος που αφορούν στην ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία υλοποιούνται σε δομές υποστήριξης αυτών των ατόμων στις οποίες λειτουργούν οι Κόμβοι Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ατόμων με Αναπηρία σύμφωνα με το άρθρο 8.
3. Για τη συνολική υποστήριξη των δράσεων ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης αναπτύσσεται από τους φορείς υλοποίησης εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό περιεχόμενο κατάλληλα διαμορφωμένο στις ανάγκες των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων σύμφωνα με το άρθρο 10.
4. Η υλοποίηση του έργου υποστηρίζεται από πληρο-φοριακό σύστημα που αναπτύσσεται από την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 12.
5. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κα-ταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι υπεύθυνη για την Έκθεση Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του έργου, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 77 του ν. 5129/2024. Η διαδικασία εκπόνησης της Έκθεσης Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του έργου διεξάγεται από την Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. η οποία την αναθέτει μέσω ανοιχτής διαδικασίας και την παραδίδει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προκειμένου να την υποβάλει στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
6. Η Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. σε συνεργασία με τον Κύριο του έργου και το ΙΝ.Ε.Σ.Α.με.Α. σχεδιάζει και υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης του Προγράμματος.
Αναλυτικά το κείμενο της ΚΥΑ Αριθμ. 9836 – ΦΕΚ Τεύχος Β 3569/09.07.2025
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις