Πρωτομαγιά 2022: Πότε θα ξέρουμε ότι μεταφέρεται η αργία

  31 March, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πρωτομαγιά 2022: Πότε θα ξέρουμε ότι μεταφέρεται η αργία

Βέβαιη είναι η μεταφορά του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς 2022 που φέτος πέφτει Κυριακή.

Όπως και πέρσι (που έπεφτε το Μ. Σάββατο), έτσι και το 2022 αναμένεται να μεταφερθεί στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή για τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προβλέπει τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία για ένα ακόμα τριήμερο για τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται το Σαββατοκύριακο. Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι υποχρεωτική αργία.

Πότε όμως θα ξέρουμε ότι θα μεταφερθεί για τις 2 Μαΐου;

Πέρσι, η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας είχε γίνει στις 14 Απριλίου, δηλαδή δύο περίπου εβδομάδες πριν. Το πιθανότερο είναι πως φέτος θα ανακοινωθεί η μεταφορά της Πρωτομαγιάς τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί και οι γονείς για το πότε θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Πώς πληρώνονται όσοι εργαστούν την αργία της Πρωτομαγιάς

Την Πρωτομαγιά απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα 2022

Την Παρασκευή 15 Απριλίου θα τελειώσουν τα μαθήματα στα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα. Επειδή ακριβώς η Πρωτομαγιά φέτος, πέφτει την Κυριακή του Θωμά, θα αλλάξει και ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους την Τρίτη, 3 Μαΐου.

 

  31 March, 2022 ΑΡΘΡΑ