Πρωτομαγιά του 2017 η δεύτερη Στεφανιοδρομία

mesaralive.gr  26 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Πρωτομαγιά του 2017 η δεύτερη Στεφανιοδρομία

Την Πρωτομαγιάτικη γιορτή της Άνοιξης, την δεύτερη Στεφανιοδρομία του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, προετοιμάζει το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς.

Σε ανακοίνωση του προέδρου του Δικτύου κ. Μιχάλη Σπυριδάκη αναφέρεται «Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι ,λάτρες της φύσης, της ιστορίας, της αγάπης, της ευημερίας, της ειρήνης της αλληλεγγύης των λαών

να γιορτάσουμε την εορτή της αναγέννησης και ανάσταση , το ξύπνημα και το νέο ξεκίνημα της φύσης, την άνοιξη Ευρώπη , την μυθική Ευρώπη της ανθρωπιάς των πανανθρώπινων αξιών και αρχών, της γεωργίας, της Ευρώπη της ειρήνης, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης , της ευημερίας και της δημοκρατίας των λαών, την ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ “ΜΕΣΣΑΡΑΣ”, την μυθική Ευρώπη την μινωική θεά ΜΑΝΑ ΓΗ.

Σύμφωνα με το μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν ενηλικιώθηκε η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Ήταν τόσο όμορφη που ο θεός Δίας την ερωτεύτηκε και για την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο, εύσωμο, δυνατό και όμορφο, λευκό ταύρο με μικρά κέρατα. Πήγε δίπλα της προσποιούμενος ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει, γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο, δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τη θάλασσα, την οποία διέσχισε συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί και έφτασε στη Μεσσαρά, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά τη θέση είχε πάρει ο Δίας που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στο Ιδαίο Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο "https://el.wikipedia.org/wiki/Ρα�..." \o "Ραδάμανθυς"Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας.

Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος και υιοθέτησε τα παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριωνα, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Όταν πέθανε η Ευρώπη, την τίμησαν θεοί κι άνθρωποι και προς τιμή της έδωσαν στην ήπειρο το όνομά της. Τη λάτρεψαν και έκαμαν γιορτή προς χάρη της, τα Ελλώτια, στα Ελληνιστικά χρόνια στο τόπο μας, γιατί ανασταινόταν η φύση κι έπλεκαν στεφάνια, με περίμετρο 9 μέτρα περίπου, σε κάθε Ελληνιστική αρχαία πόλη-κράτος της Μεσσαράς (Φαιστός , Γόρτυνα) . Η Ευρώπη ταυτίζεται με την πανάρχαια θεά της γονιμότητας στη Κρήτη στους αρχαίους χρόνους που επαναφέρει την ζωή την άνοιξη.

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει ξανά τα αρχαία δρώμενα και καλεί τα μέλη του και όλους τους συλλόγους της Μεσσαράς και τους κατοίκους της σε κάθε χωριό, την ημέρα της Πρωτομαγιάς (1-ΜΑΙΟΥ-2070 και κάθε πρωτομαγιά ) να πλέξουν στεφάνι με περίμετρο 9 μέτρων με τα λουλούδια της φύσης και στο κέντρο του στεφανιού να υπάρχει λουλουδιασμένο το όνομα Ευρώπης στα Ελληνικά ή Αγγλικά ή και τα δύο μαζί. Οι περιπατητές , πολίτες των διαδρομών μικροί μεγάλοι, μπορούν να κατασκευάσουν μικρό στεφάνι από τα λουλούδια της Μεσσαράς.

Το περασμένο έτος το 2016 , της 3 Μάιου λόγο του Πάσχα, το πολιτιστικό δρώμενο της αναβίωσης του Μύθου της Ευρώπης , το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς μαζί το τον σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, οργάνωσε την διαδρομή της αναβίωσης με διαδρομή ,από το σταυροδρόμι του έξω από χωριό Πραιτόρια και τερματισμό έξω από το Δημαρχείο του δήμου Φαιστού στη κωμόπολη Μοιρών

Την ήμερα της Πρωτομαγιάς το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς με συνεργασία με το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, οι ημεροδρόμοι (μαραθωνοδρόμοι ως δίκτυο αθλητών) θα τρέξουν μεταφέροντας στεφάνι με το όνομα της Ευρώπης στο κέντρο του, διασχίζοντας τη Μεσσαρά σε τέσσερεις συμβολικές διαδρομές. Παράλληλα μπορούν να συμμετέχουν περιπατητές, προσκυνητές της φύσης , περπατώντας από χωριό τους στο διπλανό χωριό ακλουθώντας το Μυθικό στεφάνη από τις διαφορετικές διαδρομές κλπ

Η δεύτερη στεφανοδρομία την πρώτη Μαΐου του 2017, η πρωτότυπη αυτή ιδέα σε παγκόσμιο επίπεδο όπως και η πρώτη στεφανιοδρομιά, θα έχει τέσσερεις, λοιπόν, διαδρομές συμβολίζοντας την τοπική ιστορία και την δυναμική του τόπο μας αλλά παράλληλα και την αφετηρία της ιστορίας της σημερινής Ευρώπης.

Πρώτη διαδρομή είναι τα χωρία της ρίζας του Ψηλορείτη, με συμβολισμό και ονομασία της διαδρομής: η διαδρομή του Ταύρου-Δία με τα μικρά λευκά κέρατα που έφερε την πριγκίπισσα Ευρώπη από τη αρχαία Φοινίκη.

Η δεύτερη διαδρομή της Ευρώπης , της μανά Γής του συμβολίζει την Μεσσαρά το εύφορο και παραγωγικό τμήμα της, την γεωγραφική πρώτη ΕΥΡΩΠΗ.

Η τρίτη διαδρομή θα συμβολίζει τον βασιλιά Αστερίων, τον Πρώτο Βασιλιά της Κρήτης, και θα περιλαμβάνει τα χωριά της Ρίζας των Αστερουσίων.

Η τέταρτη διαδρομή θα είναι θαλάσσια και θα συμβολίζει την θαλασσοκρατορία του βασιλιά Μίνωα που διέδωσε  το όνομα της Μάνα Γής ΕΥΡΩΠΗ στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, στα άκρα του τότε γνωστού κόσμου. Στη Μάνα Γή, τη μινωική θεά οφείλεται και το όνομα της σημερινής Ευρώπης.

Στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες, μαραθωνοδρόμοι (στεφανοδρόμοι) , περπατητές, παιδία, νέοι, πολίτες κάθε ηλικίας θα συγκεντρωθούμε σε περιοχή της Μεσσαράς , κάθε χρόνο σε διαφορετικό χώρο . Οι σύλλογοι θα μεταφέρουν επίσης τα στεφάνια των χωριών, των 9 μέτρα περίμετρο , και στο σημείο συγκέντρωσης θα γίνουν εκδηλώσεις προς τιμής της Μάνα Γης της μυθικής Ευρώπης , η εορτή της συγκέντρωσης θα ονομάζεται η γιορτή της Στεφανωμένης Ευρώπης.

Την άνοιξη η περιοχή της πεδιάδας Μεσσαράς, της μεγαλύτερης της Κρήτης, που βρίσκεται στη νότια κεντρική Κρήτη, και οριοθετείται βόρια από σους ορεινούς όγκους των Ορών του Ψηλορείτη ή Ίδη το ψηλότερο βουνό της Κρήτης και νότια από τα Αστερουσία όρη, είναι πραγματικός παράδεισος από την πλούσια βιοποικιλότητα της φύσης και του πλήθους των λουλουδιών.

Γίνεται προσπάθεια την επομένη μέρα, μετά από την στεφανιοδρομία, ομάδα εθελοντών, από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς και από το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, να μεταβούμε στη Ευρωβουλή , στις Βρυξέλες, και θα παραδώσουμε το μυθικό στεφάνη της Ευρώπη στη Ευρωβουλή μαζί και ένα μικρό κείμενο με τους αρχαίους και νέους συμβολισμούς του μυθικού στεφανίου.

Δηλώσεις συμμετοχής

Όσοι σύλλογοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να το δηλώσουν στο Δ/Σ του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.

Όσοι θέλουν να τρέξουν συμβολικά ένα από τις τρεις διαδρομές να το δηλώσουν στη παρακάτω φόρμα στο σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης ή στο σύλλογο τους και μετά στο σύλλογο Μαραθωνοδρόμων .

Για όσους θελήσουν να περπατήσουν τμήμα κάποιας διαδρομής (από το χωρίο τους σε γειτονικό χωριό ή χωρία) ή και μεγαλύτερο τμήμα δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής

Και τέλος οι χορηγοί που θέλουν να βοηθήσουν για την μεταφορά του Μυθικού Στεφανίου, από τη Μεσσαρά-Κρήτη στην Ευρωβουλή, θα το δηλώνουν σε ξεχωριστεί φόρμα το φόρμα των χορηγών στο ιντερνέτ στην ιστοσελίδα του Μαραθωνίου της Ευρώπης που θα γίνει στη Μεσσαρά της 17 Σεπτεμβρίου 2017

 

mesaralive.gr  26 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα