Πτώση 88,8% των αεροπορικών πτήσεων στην Ελλάδα

  02 April, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πτώση 88,8% των αεροπορικών πτήσεων στην Ελλάδα

Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο βλέπουν μεγάλη πτώση στην κίνηση και τα κέρδη. Ανεπηρέαστα δεν θα μπορούσαν να μείνουν και τα ελληνικά αεροδρόμια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ημερήσια διακύμανση της κυκλοφορίας που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 29 Μαρτίου ο αριθμός των πτήσεων (διεθνών και εσωτερικού) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα παρουσίασε μείωση σε ποσοστό 88,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την πτώση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να ξεπερνά το 87%, τη στιγμή που στο Ηράκλειο Κρήτης καταγράφηκε μείωση του αριθμού των πτήσεων κατά 79,5%.

Η αεροπορική κίνηση αναμένεται να μειωθεί και άλλο αφού σχεδιάζεται να εκδοθούν νέες ΝΟΤΑΜ για απαγόρευση πτήσεων λόγω του COVID-19 σε χώρες όπως η Γαλλία. Δεν αποκλείεται και η πλήρης ακύρωση των πτήσεων, εκτός των cargo, για όλη την ΕΕ, πληροφορίες αναφέρουν.

Διεθνή αεροδρόμια

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί. Σε μόλις 3.353 υποχώρησε ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά την Κυριακή 29 Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 88% σε σχέση με την ίδια ημέρα του 2019.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαρτίου ήταν μειωμένος κατά 79% συγκριτικά με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αεροπορική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη, ίσως, κρίση της ιστορίας της. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων μειώθηκε κατά 87%, με τις πτήσεις τσάρτερ να ακολουθούν με μείωση κατά 52% και τις πτήσεις cargo να εμφανίζουν οριακή αύξηση 1%.

Τη μεγαλύτερη πτώση στην αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη κατέγραψε το αεροδρόμιο «Ορλί» του Παρισιού. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Κυριακή στο «Ορλί» υπήρξε πτώση 97% σε σχέση με πέρυσι.

Στο αεροδρόμιο «Πάλμα Ντε Μαγιόρκα» της Μαγιόρκα στην Ισπανία και στο αεροδρόμιο της Βιέννης η πτώση άγγιξε το 95%. Στο αεροδρόμιο του Μονάχου η πτώση στην κίνηση ανέρχεται σε 94% και στης Βαρκελώνης 93%.

Σε επίπεδο κρατών, την Κυριακή 29 Μαρτίου η μεγαλύτερη ύφεση καταγράφηκε στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των πτήσεων (διεθνών και εσωτερικού) υποχώρησε κατά 93,3%, με την Ισπανία και τη Γαλλία να εμφανίζουν μείωση των δραστηριοτήτων τους κατά 92,6%. Η μικρότερη μείωση σε ποσοστό 74,2% σημειώθηκε στη Νορβηγία.

Οι αεροπορικές εταιρίες ενδέχεται να χάσουν φέτος το ένα τέταρτο των τρισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

 

  02 April, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα