Πώς μεταδίδεται o κορωνοϊός;

iefimerida.gr  04 March, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Πώς μεταδίδεται o κορωνοϊός;

Σε συναγερμό παραμένει ο πλανήτης εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς είναι ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων εκτός Κίνας και συνεχίζει να προκαλεί έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, ενώ ο κόσμος αναζητά τρόπους πρόληψης.

Σχετικά με το νέο κορωνοϊό έχουν ήδη δημοσιευθεί εκατοντάδες άρθρα σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά και σε ιστοσελίδες έγκυρων Οργανισμών (πχ. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων.

Με βάση αυτές τις πηγές, προκύπτουν και οι απαντήσεις που αναζητά ο κόσμος για τον κορωνοϊό, όπως πώς μεταδίδεται από άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός -Η απόσταση των δύο μέτρων

Οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πιθανότατα με τα σταγονίδια σάλιου και βλέννης κατά το βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία, το φιλί και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού.

Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια, τα οποία «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα.

Εκτός όμως από τα τετ α τετ μεταξύ ανθρώπου που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στις επιφάνειες που ακουμπάμε και πιάνουμε σε καθημερινή βάση.

Η χειραψία που δεν έκανε η Μέρκελ
Οι Γερμανοί πάντως φαίνεται πως έχουν πάρει στα σοβαρά τις συμβουλές των ειδικών για τους τρόπους πρόληψης από των κορωνοϊό, όπως προέκυψε και στο τετ α τετ της Ανγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η καγκελάριος έτεινε το χέρι της στον Χορστ Ζεεχόφερ, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης για το μεταναστευτικό, όμως ο υπουργός απέφυγε να ανταλλάξει χειραψία μαζί της, χαμογελώντας πλατιά.

 

iefimerida.gr  04 March, 2020 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ