Πώς θα κινηθεί η τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα

  26 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πώς θα κινηθεί η τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα

Μία πολύ μικρή αποκλιμάκωση, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 0,02–0,05 ευρώ το λίτρο, θα παρουσιάσουν σε σχέση με σήμερα οι τιμές της βενζίνης το επόμενο διάστημα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το τριήμερο της Αποκριάς και αυτό του Ευαγγελισμού, με την προϋπόθεση ότι δε θα σημειωθεί κάποιο σημαντικό αρνητικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, σημειώνοντας ότι μία πολύ μικρή μείωση στην τιμή της βενζίνης άρχισε ήδη να φαίνεται στα διεθνή χρηματιστήρια από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτή έρχεται μετά από έναν κύκλο ανόδου στην τιμή της βενζίνης, η οποία ξεκίνησε από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή της αμόλυβδης να φτάνει στα αστικά κέντρα κατά μέσο όσο στα 1,88-1,90 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά να πωλείται κατά μέσο προς 2,05 ευρώ/λίτρο.

«Δεν τους βγήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όταν τα… ‘’παπαγαλάκια’’ έκαναν λόγο για 150 δολάρια το βαρέλι. Δεν τους βγήκε ούτε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, όταν οι ίδιοι άνθρωποι υποστήριζαν ότι η τιμή του βαρελιού θα φτάσει στα 170 δολάρια. Ωστόσο, σημειώθηκε μία αύξηση στις τιμές των καυσίμων διεθνώς, η οποία, ευτυχώς, δεν ήταν μεγάλη και ό,τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, περνάει και στα ελληνικά διυλιστήρια. Η άνοδος στην τιμή από το τέλος του Ιανουαρίου και μετά σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιθέσεις των ανταρτών στα εμπορικά πλοία. Εξαιτίας αυτών τα καράβια αναγκάζονται να κάνουν το γύρο της Αφρικής. Ωστόσο, από το τέλος της περασμένης εβδομάδας υπάρχει μία πολύ μικρή αποκλιμάκωση στα διεθνή χρηματιστήρια και αν δε συμβεί κάποιο έκτακτο αρνητικό γεγονός, αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιούσης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις

Κατά τον ίδιο, με βάση τις δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά. Τονίζει ακόμα ότι, όποιες αυξομειώσεις κι αν γίνουν στις τιμές των καυσίμων, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να κατέχει την τρίτη θέση, αναφορικά με την αξία τους, στην Ευρώπη.

«Αυτό οφείλεται καθαρά στο ότι είναι πάρα πολύ υψηλοί στη χώρα μας οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε κανένα περιθώριο για επιπλέον αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Θέλουμε χαμηλότερες τιμές, για να κινηθεί η αγορά, να ζεσταθεί ο κόσμος και να δουλέψουμε κι εμείς», αναφέρει ο κ. Κιούσης.

Ο θερμός χειμώνας μείωσε την κατανάλωση

Ο κύκλος αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων τον τελευταίο μήνα δεν έχει προκαλέσει κάποια πτώση του τζίρου των πρατηρίων. Το γεγονός που τους μείωσε την κατανάλωση, ήταν ο θερμός φετινός χειμώνας, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλή η πώληση πετρελαίου θέρμανσης.

«Πάντοτε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπάρχει μία πτώση στην κατανάλωση βενζίνης και τα πρατήρια κάνουμε τζίρους από το πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, δυστυχώς για εμάς τους επαγγελματίες του κλάδου και οι δύο μήνες ήταν πολύ θερμοί, οπότε ήταν χαμηλή η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό είχε αντίκτυπο και στους τζίρους μας», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

 

  26 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα