Πως θα ψηφίσουμε για Δήμους, Περιφέρεια και Ευρωβουλή

  24 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Πως θα ψηφίσουμε για Δήμους, Περιφέρεια και Ευρωβουλή

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήµοι, κοινότητες), με αποτέλεσμα να είναι πολλές και διάφορες οι απορίες του εκλογικού σώματος για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία. Ακόμη και σήμερα, πέντε ημέρες πριν από τη «μεγάλη ημέρα», αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν τόσο για στις ευρωεκλογές όσο και τις δημοτικές εκλογές.

 

Πόσους σταυρούς βάζουμε για τις δημοτικές εκλογές 
 
Οι ψηφοφόροι του νησιού για να μην ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο πρέπει να προσέξουν τα εξής:

Στις Δημοτικές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, δηλ τους δήμους  οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως 3 σταυρούς, συν 1 σταυρό στους υποψήφιους των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων το ίδιο και στους περισσότερους δήμους της Κρήτης
Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές Ενότητες που βγάζουν μέχρι 3 έδρες, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έναν σταυρό συν έναν σταυρό στους υποψήφιους των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων. 
Μέχρι 2 είναι οι σταυροί προτίμησης για τους συμβούλους της Κοινότητας, ενώ σε Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων ο σταυρός προτίμησης είναι ένας, καθώς δεν εκλέγονται σύμβουλοι αλλά πρόεδρος κοινότητας.

Πώς ψηφίζουμε για τις Περιφερειακές Εκλογές.

Οι συνδυασμοί και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου είναι ίδιοι, αλλά διαφέρουν οι υποψήφιοι και ο αριθμός των σταυρών. Οι ψηφοφόροι θα λάβουν έξι συνολικά ψηφοδέλτια συνδυασμών στα οποία μπορούν να βάλουν σταυρό προτίμησης για τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να επιλέξουν ένα, δυο, τρεις ή τέσσερις υποψήφιους της επιλογής τους για να δώσουν το σταυρό προτίμησης τους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν από έναν έως δύο σταυρούς σε κάθε υποψήφιο της επιλογής τους. Στο Ρέθυμνο ισχύει το ίδιο με το Λασίθι,όποτε και εκεί οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έναν ή δυο σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους. Στα Χανιά τέλος υπάρχει δυνατότητα επιλογής έως και τεσσάρων υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων. Να πούμε ότι δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να επιλέξουν μόνο συνδυασμό, χωρίς να βάλουν σταυρό προτίμησης σε κάποιον υποψήφιο ή και να επιλέξουν ασφαλώς το λευκό. Να πούμε επίσης για τις έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι αυτές είναι 51. Πώς κατανέμονται: 25 συνολικά έδρες δίνονται στο Ηράκλειο, 13 έδρες στα Χανιά, 7 έδρες στο Ρέθυμνο και 6 έδρες στο Λασίθι.

Πώς ψηφίζουμε για τις Ευρωεκλογές.

Για τις ευρωεκλογές θα λάβουμε συνολικά 40 ψηφοδέλτια ελληνικών κομμάτων τα οποία στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στα κόμματα που υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάθε πλήρες ψηφοδέλτιο έχει συνολικά 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν την παράταξη της επιλογής τους, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι κ.λπ , ενώ μπορούν να βάλουν από έναν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της αρεσκείας τους. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα ο ψηφοφόρος να μην βάλει κάποιο σταυρό προτίμησης αλλά να επιλέξει μόνο παράταξη με την ψήφο του να προσμετράται στο κόμμα της επιλογής του. Να πούμε ότι η Ελλάδα στέλνει συνολικά 21 εκπροσώπους Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίοι καθορίζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

  24 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα