Ρίχνει “αυλαία” το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού

mesaralive.gr  01 March, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ρίχνει “αυλαία” το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού

Σε μια ανακοίνωση μέσα από την οποία ενημερώνονται οι δημότες για το κλείσιμο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού, προχώρησαν τα στελέχη του.

Μια ανακοίνωση η οποία διακατέχεται από συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση και το καταλαβαίνει πολύ καλά κάποιος όταν έχει ζήσει αυτούς τους ανθρώπους, τον αγώνα που έκαναν,  και τις εργατοώρες που χρειάστηκαν για να στηθεί και να στηριχτεί ο θεσμός, τόσο όσο να κερδίσει πανελλαδική διάκριση και να θεωρείται το Κέντρο του Δ. Φαιστού ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που αναφέρονται από τα Στελέχη του ΚΔΒΜ του Δήμου Φαιστού:

«Ενημερώνουμε όλους τους δημότες του Δήμου Φαιστού, ότι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ρίχνει αυλαία. Στο ΚΔΒΜ στα 3 χρόνια λειτουργίας δημιουργήθηκαν 88 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους δημότες, ενώ το σύνολο των ωφελούμενων εκπαιδευόμενων που εντάχθηκαν στα τμήματα μάθησης ξεπερνά τους 1850.

Από πρώτη στιγμή αγαπήσαμε και πιστέψαμε αυτόν το θεσμό , εργαστήκαμε με πίστη και αφοσίωση και βλέποντας την ανταπόκρισή και την λαχτάρα του κόσμου για Δια Βίου Μάθηση μας έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε το έργο αυτό.

Η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στους δημότες σε καιρό οικονομικής κρίσης αλλά και δημιουργικής απασχόλησης σε περίοδο ανεργίας ήταν μια μεγάλη ανάσα για τον κόσμο όπως επίσης και η παροχή ίσων ευκαιριών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ως εκ τούτου η προσφορά της Δια Βίου Μάθησης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ήταν και παραμένει ανεκτίμητη.

Η προσπάθεια μας να εδραιώσουμε στην συνείδηση του κόσμου τι είναι η Δια Βίου μάθηση υπήρξε επίμονη και κοπιαστική όπως μεγάλη ήταν και η προσπάθεια για να εξασφαλιστούν όλα όσα ήταν απαραίτητα για την λειτουργία του ΚΔΒΜ όπως χώρους στέγασης, υλικοτεχνική υποδομή, χώρους για την υλοποίηση των προγραμμάτων, κλπ, και τώρα όλα αυτά θα εγκαταλειφθούν και θα μείνουν ανεκμετάλλευτα. 
Γενικά πάνω που το έργο έχει αποκτήσει μια δυναμική πορεία, ολοκληρώνετε. Το ίδιο συνέβη και το 2011 με το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων όπου η χώρα έμεινε για δύο έτη χωρίς εκπαίδευση ενηλίκων και το 2013 αρχίσαμε πάλι από το μηδέν.

Το δικαίωμα δωρεάν εκπαίδευσης ενηλίκων συνεχίζετε μονό για την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, για την υπόλοιπη Ελλάδα δυστυχώς τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλείνουν. Αυτό αποτελεί διάκριση για εμάς τα στελέχη, τους εκπαιδευτές , τους Δήμους και κυρίως τους εκπαιδευόμενους. Αναρωτιόμαστε σε πόσες χώρες θα μπορούσε να συμβεί αυτό. 
Η ανησυχία για το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΔΒΜ είναι μεγάλη, επίσης στον νέο σχεδιασμό προβλέπετε μείωση κατά 70% των στελεχών το οποίο συνεπάγετε με την μείωση του φυσικού αντικειμένου και την προσφορά του έργου. Η ουσία δεν είναι να συνεχίσει να υφίσταται ως τίτλος η Δια Βίου Μάθηση αλλά να παράγει έργο και να ωφελεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος πολιτών αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί και απαξιώνεται, όπως καθετί όμορφο χτίζεται σε αυτή την χώρα. 
Σε αυτό το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι της Δια Βίου Μάθησης ήταν πολλοί δίπλα μας, έτσι νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Φαιστού για την καλή συνεργασία τα τρία αυτά χρόνια, τους διευθυντές των σχολείων , τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις ενορίες εκκλησιών για τα παραχωρήσεις των αιθουσών, τα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής για την στήριξη και την προβολή του έργου μας, τους εκπαιδευτές για το εκπαιδευτικό έργο που μας παρείχαν, τους συναδέλφους μας που υπήρξαν συνοδοιπόροι σ αυτή την υπέροχη διαδρομή αλλά και στον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε για την συνέχεια του έργου, και φυσικά όλο των κόσμο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου έδειξε στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα». 
«Η Δια Βίου Εκπαίδευση ως ανάγκη αποτελεί γεγονός και ταυτόχρονα την απάντηση στο μέλλον των συγχρόνων κοινωνιών μας»
Καλή δύναμη σε όλους μας!
- Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Ανάπτυξής και Διασφάλισης Ποιότητας ΚΔΒΜ: Μπαστάκης Δημήτρης 
- Υπεύθυνη Οργάνωσης ΚΔΒΜ : Κυδωνάκη Μαρία».

 

mesaralive.gr  01 March, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα