Σάλος από την πρόταση να μεταφερθεί ο «Δρομέας» στα Σκόπια

  12 March, 2019 ΑΡΘΡΑ
Σάλος από την πρόταση να μεταφερθεί ο «Δρομέας» στα Σκόπια

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου μετά τις πληροφορίες ότι η υπουργός Πολιτισμού πρότεινε τη μεταφορά του στα Σκόπια και στη θέση του να τοποθετηθεί άγαλμα της γειτονικής χώρας που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου μετά τις πληροφορίες ότι η υπουργός Πολιτισμού πρότεινε τη μεταφορά του στα Σκόπια και στη θέση του να τοποθετηθεί άγαλμα της γειτονικής χώρας που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Κώστας Βαρώτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό, την περασμένη Παρασκευή, «η κυρία Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους.'Αλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».

Απαντώντας, η κυρία Ζορμπά διέψευσε τις πληροφορίες λέγοντας ότι δεν έχουν βάση: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά τις σχετικές πληροφορίες δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέροντας ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, πρότεινε το θρυλικό γλυπτό που βρίσκεται μπροστά από το Χίλτον στην Αθήνα να μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στην θέση του να τοποθετηθεί άγαλμα της γειτονικής χώρας που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Εμβρόντητος» δήλωσε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο διάσημος γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, τόσο με την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά να μεταφερθεί ο «Δρομέας» στα Σκόπια, όσο και με την μετέπειτα διάψευση από την πλευρά του υπουργείου, ότι του έγινε τέτοια συζήτηση.

«Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου πει την ιδέα να δώσουμε τον “Δρομέα” στα Σκόπια και να βάλουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη θέση του. Εγώ της απάντησα ότι μένω εμβρόντητος», ανέφερε σχετικά με τη Μυρσίνη Ζορμπά, ο Κώστας Βαρώτσος ενώ παράλληλα τόνισε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα με την διάψευση από την πλευρά της υπουργού. Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλει η διάψευση της υπουργού».

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας» πρόσθεσε ο κύριος Βαρώτσος.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο “Δρομέας” δεν θα πάει πουθενά γιατί έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου και πρέπει να δώσω εγώ την άδεια», ανέφερε ο γλύπτης.

«Εγώ δεν θα έδινα ποτέ τέτοια άδεια να μεταφερθεί, είναι λάθος. Μπορεί πολιτικά να είχε ένα νόημα, αλλά θα ήταν έγκλημα. Έμεινα εμβρόντητος δυο φορές, με την πρόταση και με την διάψευση», κατέληξε.

 

  12 March, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα