Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση για Προανακριτική ΟΠΕΚΕΠΕ

  13 July, 2025 ΑΡΘΡΑ
Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση για Προανακριτική ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται το μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο εξαιτίας του ίδιου του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και γιατί πιέζεται αφόρητα σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα της σύστασης Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση αυτή.

Και η πίεση αυτή πηγάζει βέβαια από τους δύο ελεγχόμενους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Χρήστο Τριαντόπουλο και Κώστα Αχ. Καραμανλή, εμφανίζονται να έχουν στυλώσει τα πόδια, αρνούμενοι μια νέα εφαρμογή του περιβόητου «μοντέλου Τριαντόπουλου» με fast track Προανακριτική και απευθείας παραπομπή τους στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι του Μαξίμου.

Το πρώτο σενάριο

Το πρώτο είναι να περιμένουν να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που αναμένεται να περιγράφει κακουργηματικές πράξεις (συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία) και όταν έρθει η κυβερνητική πλειοψηφία να την καταψηφίσει και να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Εξεταστική, ως γνωστόν, σημαίνει διερεύνηση πολιτικών, κατ’ αρχήν, ευθυνών (και όχι ποινικών), που στην κυβέρνηση σκέφτονται να βάλουν σε βάθος προηγούμενων ετών, ούτως ώστε να προωθηθεί και το κυβερνητικό αφήγημα περί «διαχρονικών ευθυνών», το οποίο έχει βέβαια σκοπό το να επιχειρηθεί η διάχυση των ευθυνών και στα άλλα κόμματα.

Οι δηλώσεις Μαρινάκη – Γεωργιάδη

Το σενάριο αυτό ενισχύουν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη (OPEN) ότι ο ίδιος δεν βλέπει «στοιχεία επιβαρυντικά που να συνιστούν ποινική ευθύνη» για τους δύο πρώην υπουργούς. Αλλά και του Άδωνη Γεωργιάδη -που συνήθως λειτουργεί ως «λαγός» του Κυρ. Μητσοτάκη- ότι «δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των υπουργών, ούτε καν αποχρώσες» και ότι κατά τη γνώμη του «δεν χρειάζεται» Προανακριτική (Πρώτο Πρόγραμμα).

Βέβαια έτσι ο υπουργός Υγείας, άθελά του, πρόδωσε την άγνοιά του για τη διαδικασία και τις νομικές προϋποθέσεις. Αφού σοβαρές ενδείξεις δεν απαιτούνται ούτε για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής (η πρόταση για την οποία απορρίπτεται μόνο αν κριθεί ως προδήλως αβάσιμη) αλλά ούτε καν για την παραπομπή από την Ολομέλεια της Βουλής στο Δικαστικό Συμβούλιο (η οποία προϋποθέτει «επαρκείς» ενδείξεις).

Τα ζητήματα με εξεταστική

Αλλά ας κλείσουμε την παρένθεση. Αν η κυβέρνηση τελικά προκρίνει το σενάριο της σύστασης εξεταστικής επιτροπής αντί Προανακριτικής, θα έρθει αντιμέτωπη με δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η κριτική ότι αποφεύγει να κάνει Προανακριτική παρ’ ότι έχει έρθει δικογραφία στη Βουλή για τη συγκεκριμένη περίοδο 2019-2024 και για τα συγκεκριμένα πρόσωπα των δύο πρώην υπουργών της.

Το δεύτερο ζήτημα είναι, ότι σε αντίθεση με την Προανακριτική που είναι κεκλεισμένων των θυρών, η εξεταστική είναι δημόσια. Επομένως θα διεξάγεται σε απευθείας μετάδοση, θα έχει μάρτυρες και θα εξεταστούν και οι κυβερνητικοί παράγοντες σε δημόσια θέα.

Το δεύτερο σενάριο

Πάμε τώρα στο δεύτερο επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν στο μέγαρο Μαξίμου. Το σενάριο αυτό λέει: Να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που όπως είπαμε αναμένεται να είναι για κακουργηματικές πράξεις και στη συνέχεια (με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχτούν κακούργημα) η κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει δική της πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής που θα είναι για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Εδώ όμως είναι δεδομένη η άρνηση Βορίδη – Αυγενάκη για fast track Προανακριτική και επομένως στο μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο, αυτή τη φορά να μην εφαρμοστεί το λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου» και επομένως να εξελιχθεί κανονικά η Προανακριτική με κλήση μαρτύρων και κατάθεση των δύο ελεγχόμενων πρώην υπουργών (αυτό δηλαδή που ήθελαν να αποφύγουν στις περιπτώσεις Χρ. Τριαντόπουλου και Κ. Αχ. Καραμανλή).

Και βέβαια μετά την ολοκλήρωση της Προανακριτικής αυτής, το θέμα που θα ξανατεθεί, θα είναι πάλι τι θα κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία και αν θα τους παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Εκτεθειμένοι

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή μικρές πιθανότητες. Να καταψηφίσει απλώς η κυβερνητική πλειοψηφία την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να κλείσει το όλο θέμα εκεί. Αλλά βέβαια στο μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι σε αυτήν την περίπτωση θα είναι αυτομάτως εξαιρετικά εκτεθειμένοι στην κατηγορία της συγκάλυψης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πληροφορίες λένε πώς ό,τι ισχύσει για τον Μάκη Βορίδη αναμένεται να ισχύσει και για τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς ο διαχωρισμός τους θα στείλει το μήνυμα ότι ο ένας θα υποδεικνύεται ως αθώος και ο άλλος ως ένοχος και βέβαια στο Μαξίμου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την μήνιν αυτού που θα παραπεμφθεί.

Το ενδεχόμενο παραγραφής

Επίσης η όποια απόφαση του μεγάρου Μαξίμου δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστέρησης, αφού ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έχει εξηγήσει ότι στις 6 Οκτωβρίου «κατά τους ευρωπαίους εισαγγελείς είναι αποσβεστική ημερομηνία για τον έναν εκ των δύο εγκαλούμενων συναδέλφων», ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν οι προτάσεις των κομμάτων για Προανακριτική κατατεθούν αργά,  δεν θα κλείσει τη Βουλή.

Πάντως η επικείμενη κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ (η οποία αναμένεται μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας), στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρείται ότι θα πυροδοτήσει και την οριστικοποίηση της στάσης του μεγάρου Μαξίμου.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  13 July, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα