Σε κακό χάλι οι αγροτικοί δρόμοι

mesaralive.gr  11 October, 2015 ΑΡΘΡΑ
Σε κακό χάλι οι αγροτικοί δρόμοι

φωτο:mesaralive.gr

Σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκονται οι αγροτικοί δρόμοι και στην περιοχή της Μεσαράς, ένα θέμα που φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, καταθέτοντας ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «η ανάγκη συντήρησης και επισκευής των αγροτικών δρόμων συνιστά σημαντικό πρόβλημα που αναδεικνύεται κάθε χρόνο κατά τη χειμερινή περίοδο. Πολλές φορές, παραμένουν αδιαπέραστοι για  μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς δεν γίνονται έργα επισκευής ή/και συντήρησης.

Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς  μήνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι κατολισθήσεις, οι καθιζήσεις, οι ρηγματώσεις, τα φερτά υλικά, κλπ αυξάνουν σημαντικά τον δείκτη επικινδυνότητας του αγροτικού δικτύου και σε ορισμένα σημεία το καθιστούν δύσκολα προσπελάσιμο ή ακόμη και απροσπέλαστο.

Επίσης, έργα επισκευής δεν πραγματοποιούνται  ούτε σε αγροτικούς δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές λόγω διενέργειας άλλων έργων, όπως για παράδειγμα στους αγροτικούς δρόμους που πέρασαν οι αγωγοί του φράγματος της Φανερωμένης και στους οποίους αναμενόταν να ακολουθήσει ασφαλτόστρωση, τουλάχιστον στα σημεία που ήδη υπήρχε και καταστράφηκε λόγω της τοποθέτησης του δικτύου των αγωγών. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργούνται  κάθε χειμώνα επικίνδυνα «δόντια» στους αγροτικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και οδηγοί και οχήματα. Επιπλέον, πολλοί αγροτικοί δρόμοι κλείνουν από κατολισθήσεις, καθιζήσεις, ρηγματώσεις, κλπ καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των αγροτών στις  καλλιέργειές τους, ενώ με μεγάλη δυσκολία γίνεται και η μεταφορά των προϊόντων, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς, καθίσταται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση, την επισκευή και τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου».

Μάλιστα ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε  ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση ενεργοποίηση των  αρμοδίων αρχών προκειμένου να αποκατασταθεί το αγροτικό οδικό δίκτυο και να γίνουν τα έργα συντήρησης και επισκευής των αγροτικών δρόμων του νομού Ηρακλείου.

 

mesaralive.gr  11 October, 2015 ΑΡΘΡΑ