Σε συναγερμό οι υγειονομικές Αρχές για το νέο κύμα καύσωνα

  20 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
Σε συναγερμό οι υγειονομικές Αρχές για το νέο κύμα καύσωνα

Σε νέο συναγερμό βρίσκονται και πάλι οι υγειονομικές αρχές της χώρα μας εξαιτίας του νέου καύσωνα που αναμένεται να κρατήσει έως την Κυριακή. Επί ποδός βρίσκονται ξανά νοσοκομεία και ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα υγείας των πολιτών εξαιτίας των ιδιαιτέρως υψηλών θερμοκρασιών.

Ήδη άλλωστε στα νοσοκομεία καταγράφονται περιστατικά θερμοπληξίας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβάται πιθανή αύξηση ανάλογων περιστατικών τις επόμενες ημέρες ιδιαιτέρως από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για τον καύσωνα, ενώ συνεδρίασε και η εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υπό την προεδρία του καθηγητού Σωτήρη Τσιόδρα, κατόπιν έκτακτης πρόσκλησης της Αν. Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Μάλιστα σήμερα στο υπουργείο Υγείας επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσουν τους πολίτες με οδηγίες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Το μέλος της επιτροπής καθηγητής Νίκος Πολύζος μιλώντας στο ethnos.gr,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τονίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα οι χρονίως πάσχοντες, θα πρέπει προφυλάσσονται σε εσωτερικούς δροσιζόμενους χώρους, ενώ οι υπόλοιποι τουλάχιστον τις θερμές ώρες της ημέρας θα πρέπει να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Το υπουργείο Υγείας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες και εξηγεί:

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.
Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος:
Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

 

  20 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα