Σε τροχιά ανασυγκρότησης ο ΣΥΡΙΖΑ

  04 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
Σε τροχιά ανασυγκρότησης ο ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας - Ο γρίφος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κυρίως κοινοβουλευτικά ζητήματα απασχόλησαν χθες τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κι ως εκ τούτου η συζήτηση γύρω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απομακρύνθηκε από τα αμιγώς κομματικά θέματα, που όπως αποδείχτηκε δεν είναι και λίγα. Άλλωστε η Κουμουνδούρου πρέπει να δρομολογήσει σε άμεσο χρόνο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, της πρώτης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και μετά την αποχώρηση Τσίπρα από την ηγεσία, που καλείται να επικυρώσει τις τελευταίες αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Δηλαδή την εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, το Διαρκές Συνέδριο περί τα τέλη Αυγούστου και το έκτακτο συνέδριο του κόμματος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει στις 15 και 16 Ιουλίου θα κατατεθούν άλλωστε και υποψηφιότητες από όλους όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Αύριο Τετάρτη πάντως συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος η οποία φαίνεται ότι τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο θα έχει αναβαπτισμένο ρόλο. Το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποχωρήσει από την ηγεσία δίνει εκ των πραγμάτων στο κεντρικό πολιτικό ρόλο την αρμοδιότητα να λάβει αποφάσεις για σημαντικά θέματα, όπως αυτό της επιλογής υποψηφίων για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί σε άμεσο χρόνο.

Έτσι, όπως η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε έπειτα από εξαντλητική συζήτηση την Κυριακή για τους ρόλους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος έτσι θα κληθεί εκ νέου να συζητήσει για τις υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες. Στην αυριανή συνεδρίαση οπωσδήποτε θα γίνει συζήτηση για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής χωρίς να αποκλείεται μία πρώτη διερεύνηση του θέματος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ως προς το θέμα των δυνάμει υποψηφίων προέδρων τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Τα χαρτιά παραμένουν κλειστά από όλα τα πρόσωπα που φέρονται να εξετάζουν την πιθανότητα καθόδου τους διεκδικώντας την αρχηγία, ενώ για πολλούς παραμένει ερωτηματικό το εάν στο τέλος θέσουν υποψηφιότητα.

Ένα από τα ερωτηματικά κι ενώ απομένει ουσιαστικά ένα δεκαήμερο για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις είναι το εάν η πλειοψηφία του κόμματος -ό,τι προσδιοριζόταν μέχρι πρότινος ως προεδρικοί- αποφασίσει να κατεβάσει και υποστηρίξει κάποια δική της υποψηφιότητα. Ο πονοκέφαλος των οργανωτικών προβλημάτων δεν έχει δώσει ακόμη χρόνο για πιο ουσιαστικές συζητήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και «πληθώρα» υποψηφίων από την συγκεκριμένη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με επιστολή του προς το Προεδρείο διαμαρτύρεται για τη χωροταξική διάταξη της νέας Βουλής καθώς ακριβώς επάνω από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν «τοποθετηθεί» οι ακροδεξιοί Σπαρτιάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ψηφίσει τις υποψηφιότητες για αντιπροεδρίες της Βουλής των Σπαρτιατών και της Νίκης.

 

  04 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα