Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση για να βρεθεί λύση για τη φονική πεταλούδα

mesaralive.gr/ cretalive.gr  12 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση για να βρεθεί λύση για τη φονική πεταλούδα

Σημερα στις 16.30, θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να διασφαλιστεί η έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες.

 Την ίδια ώρα οι αγρότες ζητούν τη λήψη άμεσων και ουσιαστικων μέτρων, κυρίως μεσα από την ενταξη τους στο πρόγραμμα «Κομφουζιο» για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κοστος καλλιέργειας και να προστατεύσουν την παραγωγή τους.

Από τα θερμοκήπια και τα χωράφια... στις χωματερές: Το δρομολόγιο του αργού, άδικου και βασανιστικού... θανάτου κάνουν, το τελευταίο διάστημα, ανυπολόγιστες ποσότητες ντομάτας στο νησί μας!

Οι παραγωγοί (και η παραγωγή) αιμορραγούν, δίχως να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, με την καταστροφή που έχουν υποστεί μέχρι στιγμής να είναι πολύ μεγάλη!

Παραμένει άγνωστο το εάν είναι αναστρέψιμες οι υπάρχουσες συνθήκες! «Πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ξεσηκωμός», υποστηρίζει στο Cretalive ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό η κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή!».

Η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται στα 20-25 λεπτά το κιλό. Ένα προϊόν πρώτης ποιότητας έχει... καταρρεύσει: Δεν πωλείται, δεν υπάρχουν εμπορικές εισπράξεις για τους παραγωγούς, οι οποίοι... μπαίνουν μέσα, αφού δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα καλλιέργειας!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε το έντομο τούτα (Tuta Absoluta): Ο βασικός εχθρός της καλλιέργειας, η γνωστή κι ως... «πεταλούδα», φαντάζει πια... ένα γιγαντιαίο και ανυπέρβλητο τέρας, που απ’ όπου κι περάσει προκαλεί ζημιές που δεν μπορούν να αποκατασταθούν!

«Το ράντισμα μόνο θέλει 200 περίπου ευρώ. Χάνουμε καθημερινά χρήματα. Δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα καλλιέργειας. Μπαίνουμε μέσα!», μας γνωστοποιεί ο κ. Τσιμπραγάκης.

Το Τυμπάκι διαθέτει 570 παραγωγους – 450 από αυτούς ασχολούνται με τα κηπευτικά και 200 με την ντομάτα. «Δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν, πώς θα περάσουν το καλοκαίρι τους, αλλά και πώς θα προετοιμάσουν το χωράφι της νέας χρονιάς!», προσθέτει ο κ. Τσιμπραγάκης, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν προγράμματα απόσυρσης, αντίστοιχα με εκείνα που υπήρχαν όταν είχαμε το εμπάργκο από τη Ρωσία. Έτσι, δεν υποστηρίζεται η αξία της καλλιέργειας».

Τίποτα δεν είναι με το μέρος των παραγωγών, αφού οι ντομάτες δεν γίνεται να διατεθούν – για διαφορετικούς λόγους- ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό...

Και μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, υπάρχουν κι άλλες σκέψεις κι υποψίες τις οποίες κάνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Μήπως δηλαδή υπάρχουν εισροές ντομάτας από άλλα κράτη».

Ο κ. Χιλετζάκης μας επισημαίνει ότι «οι ντοματοπαραγωγοί είχαν μιλήσει προσωπικά με τον Υπουργό κι είχαν πει ότι πρέπει να ενταχθεί η ντομάτα στο πρόγραμμα «Κομφούζιο». Είχαν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου όσον αφορά την Tuta Absoluta που μέσα σε λίγα 24ωρα την είδαμε να μπαίνει και καταστρέφει όλη την παραγωγή».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ μοιράστηκε και κάτι άλλο που πληροφορήθηκε, ενδεικτικό της εφιαλτικής καθημερινότητας που βιώνουν οι παραγωγοί: «Σήμερα συγκεκριμένα σε γνωστό δημοπρατήριο στα νότια του νομού Ηρακλείου, 37 τόνοι ντομάτας θα πάνε στις χωματερές, αφού δεν δημοπρατήθηκαν! Η καταστροφή είναι τεράστια. Ξεκινά η τουριστική σεζόν που μπορεί να απορροφήσει ποσότητες αλλά δεν ξέρουμε γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.Είναι άδικο όλο αυτό που συμβαίνει, γιατί η κρητική ντομάτα έχει κατακτήσει πολύ καλή θέση στα ράφια. Είναι ποιοτικό προϊόν, είναι ανερχόμενο εξαγώγιμο προϊόν, και σήμερα κυριολεκτικά βλέπουμε ανθρώπους που έχουν επενδύσει να καταστρέφονται και να είναι τελείως στα αζήτητα. Δεν τους συμφέρει να πάνε στα θερμοκήπια και να μαζέψουν!».

Ο κ. Χιλετζάκης προειδοποιεί πως «εάν δεν στηριχθούν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης κυριολεκτικά θα αφανιστούν από το εμπορικό κομμάτι! Και είναι αμαρτία, γιατί η ντομάτα που βγαίνει στο νησί μας, τους μήνες που βγαίνει, με την ποιότητα που βγαίνει, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Λαμβάνουμε απογοήτευση από τους παραγωγούς. Βλέπουν την σοδειά τους να είναι χαμένη! Εάν δεν στηριχθούν άμεσα θα έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αλλά κι εγκατάλειψης των θερμοκηπίων τους».

 

mesaralive.gr/ cretalive.gr  12 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα