Στη Βουλή το μεγάλο έργο πνοής της εκτροπής του Πλατύ

mesaralive.gr  03 November, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στη Βουλή το μεγάλο έργο πνοής της εκτροπής του Πλατύ

Να κατασκευαστεί επιτέλους φράγμα στον «Πλατύ ποταμό», αγωγός μεταφοράς νερού στον κάμπο της Μεσσαράς και αρδευτικό δίκτυο, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Με την κατασκευή αυτών των έργων «γίνεται εφικτή η εξοικονόμηση, άρα και η αξιοποίηση πάνω από 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως για να λύσουν πολλά προβλήματα στους κατοίκους του κάμπου της Μεσσαράς και του νότιου Ρεθύμνου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για αυτά τα έργα είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του '90 και ακόμη και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, περιέγραψε μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία για την κατασκευή αυτών των έργων, που σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ολοκλήρωση τους. Όπως είπε, η μελέτη για αυτά τα έργα ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Έτσι, τον Ιούνη του 2016 αποφασίστηκε να ενταχθεί η μελέτη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020. «Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και απομένει η αποπληρωμή τους. Σε ό,τι αφορά τώρα στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, μπαίνουμε σε άλλη διαδικασία...», είπε, συμπληρώνοντας πως «θα αξιολογηθεί εάν θα ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2014 - 2020».

Από αυτή τη διαδικασία που περιέγραψε δεν προκύπτει με βεβαιότητα ότι θα εγκριθεί η κατασκευή του έργου, όταν μάλιστα ο υπουργός επικαλέστηκε τις «αιρεσιμότητες» που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, από τα συμφραζόμενα του είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαρατσωθούν οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΚΑΠ θέτει ως προϋπόθεση για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων να προχωρήσει η «τιμολόγηση του νερού». Το υπουργείο θα αναλάβει μέσα σε πέντε χρόνια «να έχει κλείσει το θέμα της εγκατάστασης των υδρομετρητών σε όλες τις γεωτρήσεις» και τότε «θα συζητηθεί το θέμα της τιμολόγησης του νερού, το αν θα επιβληθεί τέλος, αν δεν θα επιβληθεί...».

 

mesaralive.gr  03 November, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα