Στη Βουλή το πρόβλημα με την φονική πεταλουδα που καταστρέφει καλλιέργειες στη Μεσαρά

mesaralive.gr  24 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στη Βουλή το πρόβλημα με την φονική πεταλουδα που καταστρέφει καλλιέργειες στη Μεσαρά

«Να στηριχθεί η Ελληνική παραγωγή τομάτας έναντι των εισαγωγών, με άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της “Tuta Absoluta”».

Την ώρα που από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δρομολογηθεί εξελιξεις για την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας, το θέμα φτάνει για μια ακόμη φορά στη Βουλή

Οπως έγραψε αποκλειστικά το mesaralive.gr ήδη θέμα συζήτησης είναι η επίσκεψη στελεχών του Υπουργείου για να ενημερώσουν τους αγρότες της Κρήτης. 

Μετά από τα όσα άκουσαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης που βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με το διευθυντή του Υπουργού, τον κ. Βάγια, η είδηση που αποκλειστικά δημοσίευσε το mesaralive.gr είναι ότι γίνονται προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Τυμπάκι προς όφελος των αγροτών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, κ. Μανόλη Ορφανουδάκη, το σεμινάριο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στελέχη του Υπουργείου θα έρθουν να ενημερώσουν με κάθε λεπτομέρεια τους αγρότες για την καταπολέμηση της Tuta. Όπως λέει ο κ. Ορφανουδάκης, έχει πέσει από την πλευρά των αγροτών η πρόταση για να γίνει αυτή η ενημερωτική εκδήλωση στη Μεσαρά.

Στη Βουλή

Με ερώτηση  του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ,ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να στηριχθεί η Ελληνική παραγωγή τομάτας έναντι των εισαγωγών, με  άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της “Tuta Absoluta”».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η απάντηση που δώσατε στην υπ’αριθμ. 6812/13-06-2018 ερώτηση μου για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του εντόμου "Τuta Absoluta", γνωστού υπονομευτή της τομάτας ήταν διαφωτιστική  για το ιστορικό αλλά καθόλου ικανοποιητική για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

-Ενώ αναφέρεστε στην επάρκεια φυτοπροστατευτικών μέσων δεν ασχολείστε με το μεγάλο κόστος  παραγωγής που προκαλείται από την αυξημένη  χρήση  τους.

-Η επιχειρηματολογία για την απόρριψη της εφαρμογής της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης στα θερμοκήπια, προφανώς και δεν είναι επαρκής, αφού τα θερμοκήπια δεν είναι κλειστά και απόλυτα μονωμένα συστήματα αλλά συστήματα σχετικά ελεγχόμενου περιβάλλοντος.

-Δεν γίνεται καμία αναφορά στον ΕΛΓΑ και την αναγκαία αναμόρφωση του κανονισμού του.

-Δεν προτείνεται τίποτα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, το οποίο έχει στη διάθεση του το ΕΘΙΑΓΕ, τα επιστημονικά δεδομένα από Πανεπιστήμια κλπ

-Δεν λαμβάνετε υπόψη σας την κατακόρυφη μείωση της Ελληνικής παραγωγής και τις μεγάλες εισαγωγές που γίνονται, και μάλιστα σε υψηλές τιμές, προκειμένου να  καλυφθούν οι ανάγκες της  αγοράς.

-Παραπέμπετε σε δράσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021 και μετά) ενώ  το πρόβλημα είναι τώρα υπαρκτό και

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Έχετε διάθεση να επανεξετάσετε τις στείρες και αρνητικές  θέσεις του Υπουργείου σας και να εντάξετε σε προγράμματα και δράσεις στήριξης των καλλιεργειών τομάτας υπό κάλυψη;

-Έχετε βούληση να στηρίξετε την Ελληνική παραγωγή με αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους παραγωγής λόγω της αυξημένης ανάγκης φυτοπροστασίας;

-Τι προτίθεστε να πράξετε άμεσα για το θέμα;».

 

mesaralive.gr  24 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ