Στο Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων o Δήμος Φαιστού

mesaralive.gr  06 February, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Στο Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων o Δήμος Φαιστού

Φώτο: mesaralive

Μεταξύ των είκοσι περιοχών της Ελλάδας, που συμμετέχουν στο Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, βρίσκεται και ο Δήμος Φαιστού.

Μάλιστα ο μεσαρίτικος Δήμος αποτελεί ένας από τους δύο Δήμους της Κρήτης- ο δεύτερος είναι των Χανίων- που συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού από το Σεπτέμβριο μετά από εισήγηση του Δημάρχου, ενώ τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση των μελών του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Φαιστού.

Τι είναι το ΔΕΠΠ

Ο κεντρικός ρόλος που κατέχουν οι πόλεις της Ευρώπης στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης γίνεται κατανοητός αν λάβουμε υπ’ όψη ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι αστικές περιοχές έχουν καταγράψει ραγδαία αύξηση της έκτασης και του πληθυσμού τους με το 80% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού να συγκεντρώνεται πλέον στις πόλεις. Οι πόλεις έχουν εξελιχθεί σε βασικά κέντρα υποδομών, αγορών, πολιτισμού αλλά και αναψυχής. Η ραγδαία αυτή αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την επέκταση και την ενίσχυση του αστικού ιστού, δημιουργεί κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και έτσι οι πόλεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τη συνεχή πρόκληση της βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Η Ελλάδα μετρά ήδη σχεδόν πενήντα χρόνια αλλοίωσης έως και καταστροφής τόσο του βεβαρημένου αστικού χώρου, όσο και των στοιχείων του περιβάλλοντος που εμπεριείχε αυτός ο χώρος ή που τον περιέβαλε.

Είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη επιβάλλονται ως βασικοί πυλώνες λειτουργίας και ανάπτυξης της σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, ως βασικές παράμετροι της ποιότητας ζωής – μονόδρομο στην προσέλκυση επενδύσεων.

ΤΟ ΔΕΠΠ

Η ποιότητα ζωής μιας πόλης είναι αυτό που την κάνει ανταγωνιστική, φιλική προς τους κατοίκους της και την καθιστά πόλο έλξης για επενδύσεις και επισκέπτες.

Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι απαιτείται ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης βασισμένο στην αξιοποίηση της υπάρχουσας γης και των υπαρχόντων υποδομών, στη βελτίωση του μεταβολισμού της πόλης και στην ανακύκλωση.

Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός δικτύου ελληνικών δήμων, που πρωτοστατούν ή επιθυμούν να πρωτοστατήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, θα συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των προσπαθειών για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες. Θα βοηθήσει, επίσης, στην καλύτερη δικτύωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχείο πολύ σημαντικό για την συμμετοχή των Δήμων στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών και ιδεών.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Πράσινων Ελληνικών Πόλεων γεννήθηκε από την πολύ θετική εμπειρία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014” και την υπογραφή του “Συμφώνου των Δημάρχων” (www.simfonodimarxon.eu). Μέσα από αυτή τη διαδικασία και την αξιολόγηση του αστικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, καθώς και των μέχρι τώρα εθνικών στρατηγικών και πολιτικών, αλλά και την ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις άλλων δήμων, έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των πόλεων που έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν δράσεις που συμβάλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι οι ελληνικές πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες μεταξύ τους προκλήσεις, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεννοήσεως με άλλους δήμους, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη και τη λειτουργία του Δ.Ε.Π.Π..

Θεωρούμε ότι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος των Ελληνικών πόλεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω τοπικών πρωτοβουλιών αλλά και μέσω της συνεργασία, έτσι το ΔΕΠΠ φιλοδοξεί να παρουσιάσει προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά μεταξύ των ελληνικών πόλεων, όπως είναι οι περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι, η μόλυνση, η διαχείριση λυμάτων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κτλ.

Πέρα από τη συμμετοχή των Δήμων, το ΔΕΠΠ φιλοδοξούμε να προσελκύσει επίσης και ΜΚΟ, πανεπιστήμια, ινστιτούτα, και άλλους οργανισμούς για την καλύτερη προώθηση των σκοπών του Δικτύου.

Η ίδρυση του ΔΕΠΠ στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) στην Ελλάδα.

 

mesaralive.gr  06 February, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα