Στο Υπουργείο Ναυτιλίας οι αγρότες της Κρήτης

  12 January, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας οι αγρότες της Κρήτης

Φώτο Αρχε'ιου

Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων της Κρήτης, εν μέσω της απεργίας της ΠΝΟ και υπό το φόβο κλιμάκωσής της.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανώλης Ορφανουδάκης,  μετέφεραν στον Υπουργό τους προβληματισμούς τους , την αγωνία του αγροτικού  κόσμου για την τύχη των αγροτικών προϊόντων σε περίπτωση κλιμάκωσης της απεργίας της ΠΝΟ. Μάλιστα ενημερώθηκαν από τον κ. Κουρουμπλή, που είχε συναντήσει αντιπροσωπεία της ΠΝΟ λίγο νωρίτερα, ότι η απεργία θα λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης ενημέρωσαν τον Υπουργό Ναυτιλίας ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της απεργιακής κινητοποίησης, τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης θα φορτωθούν σε φορτηγά πλοία με πλήρωμα το οποίο δεν απεργεί έτσι ώστε να μεταφερθούν τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα του νησιού.

«Θέσαμε  στον Υπουργό ξανά και το θέμα του Πλοίου Ασφαλείας. Μας είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα τεθεί επί τάπητος σε νέα συνάντηση μεταξύ του ίδιου και των αγροτών,  σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε στο mesaralive.gr o Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανώλης Ορφανουδάκης. Ο ίδιος προσθέτει ότι υπήρξε επαφή με ιδιοκτήτες φορτηγών πλοίων των οποίων τα πληρώματα δεν απεργούν,  σε περίπτωση κλιμάκωσης της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΝΟ, για  να μην υποστεί πάλι ζημιά ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης από τη μη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

 

Λήγει η απεργία

Στο μεταξύ τη  λήξη της απεργιακής κινητοποίησης απόψε τα μεσάνυχτα αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΝΟ αναφέρει:Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση από την 24ωρη απεργιακή της κινητοποίηση, τόσο για το πολυνομοσχέδιο όσο και για τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου, με αιχμή του δόρατος το συνταξιοδοτικό και τις μειωμένες συνθέσεις,  αποφάσισε  τα  ακόλουθα:

1. Πρώτα  απ’ όλα θεωρεί  πρώτιστη  υποχρέωσή  της  να  ευχαριστήσει τα  πληρώματα  των  πλοίων  και  όλους  τους  ναυτεργάτες, οι  οποίοι μαζικά, αγωνιστικά και  δυναμικά ύψωσαν  το  ανάστημα  τους,  συσπειρωμένοι γύρω  από την  Διοίκηση  της Ομοσπονδίας  για  την επιτυχία  της  απεργιακής μας  κινητοποίησης. 

2. Εφιστά  την  προσοχή  στην  Κυβέρνηση  και  ιδιαιτέρα στους αρμόδιους Υπουργούς  να  λάβουν  σοβαρά υπόψη τους  το κυρίαρχο μήνυμα  της απεργίας  μας  ότι δηλαδή

ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ  ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ και είναι πανέτοιμοι για νέους αγώνες όπου και όταν χρειασθεί για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δίκαιων και  καυτών  αιτημάτων  τους. Πρέπει δε να κατανοήσουν ότι ο ναυτικός κόσμος δεν ζητά τίποτα νέο αλλά  απλά  αγωνίζεται να διασώσει  όσα   έχουν  απομείνει μετά τις συνεχείς περικοπές, που  δέχτηκε από  τα  αλλεπάλληλα κτυπήματα  της Τρόικας  και  των μέχρι σήμερα  Κυβερνήσεων. 

Και  ναι  μεν  οι  προφορικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις στη χθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Υφυπουργό Εργασίας, λειτούργησαν   προς  το   παρόν  ως κατ’  αρχήν  πυροσβεστικό  μέσο,  πλην  όμως  σαφέστατα  πολύ απέχουν από την ικανοποίηση των  αιτημάτων  μας.

Το  θέμα  του  κοινωνικοασφαλιστικού, των μειωμένων συνθέσεων  και  τα  καθαρά  εργασιακά θέματα  είναι  στην  πρώτη  γραμμή και  απαιτούν  άμεσες  λύσεις.

Αναμένουμε αναλυτικά τις γραπτές θέσεις και διευκρινήσεις στα όσα ανέπτυξαν και υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ούτως ώστε, αφού μελετηθούν και εκτιμηθούν από τη Διοίκηση, να καθορισθεί η περαιτέρω πορεία μας.

Η 24ωρη  απεργία  μας  σηματοδοτεί νέους αγώνες. Από τους ιδίους τους κυβερνώντες εξαρτάται η διάρκειά τους.

Τα προβλήματα είναι  πολλά, είναι καυτά και ζητούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

3. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας έχοντας απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών της και επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ανάλογο θετικό πνεύμα, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ την λήξη της απεργιακής μας κινητοποίησης, απόψε τα μεσάνυχτα. 

Παραμένουμε, όμως, σε πλήρη επιφυλακή περιμένοντας  χειροπιαστές λύσεις από τους κυβερνώντες για  την επίλυση των  προβλημάτων  μας, σύμφωνα με  τις διατυπωθείσες δηλώσεις  και δεσμεύσεις τους. 

4.  Καλεί τους ναυτεργάτες, όπου  και αν ευρίσκονται,  εν ενεργεία  και συνταξιούχους, να  παραμείνουν συσπειρωμένοι  και σε διαρκή ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα  της  Ομοσπονδίας για νέους αγώνες.

Μέχρι τότε  οργανωνόμαστε  και  προετοιμαζόμαστε  για  την   ακόμη  μεγαλύτερη  επιτυχία  του  αγώνα.

Με  εντολή  Διοίκησης

Γιάννης Χαλάς
Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

 

  12 January, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα