Συγκίνηση και ντοκουμέντα  στο διήμερο Ιστορικής Μνήμης στο Τυμπάκι

mesaralive.gr  12 February, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Συγκίνηση και ντοκουμέντα  στο διήμερο Ιστορικής Μνήμης στο Τυμπάκι

Φώτο: Mesaralive.gr

Ένα ιστορικό διήμερο με πλήθος ομιλιών ντοκουμέντων και στοιχείων από τα «πέτρινα χρόνια» της κατοχής, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Τυμπάκι.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Δήμος Φαιστού και το Τυμπάκι διοργάνωσαν ένα διήμερο για την ανάδειξη και διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των γεγονότων τηςπεριόδου 1941 – 1944 στο Μαρτυρικό Τυμπάκι. Και μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να διοργανώνονταν κάποιες εκδηλώσεις από τον πρώην Δήμο Τυμπακίου καθώς επίσης και τοπικούς φορείς ήταν ωστόσο η πρώτη φορά που αυτό έγινε  σε  ημερομηνίες αναγνωρισμένες και επισήμως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, κάθε χρόνο η δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης για το Μαρτυρικό Τυμπάκι.

Οργανωμένα και επίσημα όπως αρμόζει ,  προσεγγίστηκαν  για πρώτη φορά,  τα ιστορικά θέματα  που αφορούν μεταξύ άλλων:

Στην βίαιη εκκένωση – εγκατάλειψη από τους κατοίκους του και την ισοπέδωση του Τυμπακίου , την διαβίωση του πληθυσμού , την καταναγκαστική εργασία κ.α.
Στα  ακριβή  στοιχεία  των  θυμάτων -κατοίκων του Τυμπακίου - που σκοτώθηκαν η τραυματίστηκαν βαρύτατα  μεταπολεμικά και σε καιρό ειρήνης ,λόγω των ναρκοπεδίων ή του εγκαταλειμμένου πολεμικού υλικού ,   όπως και των εκτελεσθέντων κατά την περίοδο της Κατοχής
Στα στοιχεία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της περιόδου (1942-1951) για την κατασκευή του Πολεμικού Αεροδρομίου Τυμπακίου αλλά και τις συνέπειες

Επίσης αποδόθηκε η ελάχιστη τιμή , τελώντας μνημόσυνο για όλα τα θύματα  της  περιόδου της Γερμανικής Κατοχής , αλλά και για τους Τυμπακιανούς που  βίωσαν τα γεγονότα και με πολλά βάσανα και κόπους  χωρίς να λυγίσουν  ξανακτίζοντας  το Τυμπάκι  από την αρχή.

Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία πολλοί επίσημοι, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε κ. Κώστας Φωτάκης  Αναπλ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχε και η κ. Claudia  Roth   Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής  Βουλής της Γερμανίας.
 

 

mesaralive.gr  12 February, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα