Συγκλονιστικές εικόνες από το δράμα των προσφύγων στη Μυτιλήνη (Φωτογραφίες)

mesaralive.gr  16 November, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Συγκλονιστικές εικόνες από το δράμα των προσφύγων στη Μυτιλήνη (Φωτογραφίες)

Το δράμα των προσφύγων και την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και άλλες εθελοντικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Μυτιλήνη , αποτυπώνεται στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΕΕΣ Μοιρών αλλά και στο φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Μυτιλήνη  βρίσκεται από την Παρασκευή αποστολή του ΕΕΣ Μοιρών με ρόλο διασωστικό αλλά και ρόλο υποστήριξης καταυλισμού προσφύγων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΕΣ Μοιρών «Την περασμένη Παρασκευή έφυγε η αποστολή με τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Μοιρών για Μυτιλήνη. Η αποστολή αποτελούμενη από τους Περγιανάκη Χρυσόστομο (Πρόεδρο τμήματος Μοιρών), Μαρκάκη Εμμανουήλ (Αρχηγό τμήματος Μοιρών), Μανασάκη Ελένη και Λαμπράκη Νικόλαο (εκπαιδευτές), ξεκίνησε για τη δεκαήμερη συνδρομή της στο έργο του Ελληνικού Σταυρού με εθελοντές από τμήματα του Ε.Ε.Σ. από όλη την Ελλάδα, αλλά και όλων των άλλων εθελοντικών οργανώσεων που επιχειρούν εκεί, καθώς οι ανάγκες εκεί αλλά και σε όλα τα νησιά της χώρας μας που έχουν επαφή με τα Τουρκικά σύνορα είναι τεράστιες.

Διάσωση από ξηράς

Συγκεκριμένα δύο εθελοντές του τμήματος Μοιρών με ομάδα Σαμαρειτών από διάφορα τμήματα της χώρας, επιχειρούν στην ακτογραμμή μεταξύ Μολύβου και Σκάλας, περίπου στα 6-8 χλμ όπου από ξηράς εντοπίζουν τις βάρκες, με σινιάλο τις καθοδηγούν στην στεριά, και από εκεί ξεκινά η διάσωση καθώς οι βάρκες έχουν κατά μέσο όρο 50 άτομα στοιβαγμένα, ανθρώπινες ψυχές αποτελούμενες από νέους, ηλικιωμένους, ανήμπορους, παιδιά άλλα και βρέφη.

Όλοι τους εμφανώς ταλαιπωρημένοι από τις κακουχίες που πέρασαν έως να φτάσουν στην Τουρκία και τρομαγμένοι καθώς ίσως να είναι και η πρώτη φορά που συναντάν θάλασσα στη ζωή τους για να φτάσουν στην Ελλάδα. Παιδιά μόνα,  που αποχαιρέτισαν τους γονείς τους στην άλλη μεριά καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα να πληρώσουν τους διακινητές, οικογένειες που άφησαν όλα τους τα υπάρχοντα, για να βρουν την ελπίδα να συνεχίσουν τη ζωή τους ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν, εάν καταφέρουν να περάσουν ζωντανοί απέναντι. Μητέρες που κρατάν στην αγκαλιά τους νεογέννητα όπου η θάλασσα για αυτές φαντάζει πιο ασφαλής από τη γη που τους μεγάλωσε. Ανθρώπινες ιστορίες και δράματα ξεχωριστά που δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Εκεί στη στεριά γίνονται και οι άμεσες ενέργειες από τους εθελοντές για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ταυτοποίησης τους και μεταφοράς τους στους καταυλισμούς.

Καταυλισμοί

Γύρω στα 20.000 άτομα πρόσφυγες πολέμου και μη, βρίσκονται ήδη στους καταυλισμούς όπου οι Εθελοντές του Ε.Ε.Σ. , δύο από το τμήμα Μοιρών αλλά και από τμήματα από όλη την Ελλάδα, συνολικά 13, μαζί με εθελοντές από άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποστηρίζουν το έργο που γίνεται εκεί για την οργάνωση τους, την ένδυση και την σίτιση τους στους δύο καταυλισμούς που έχουν στηθεί για την φιλοξενία τους. Τα βρέφη και τα παιδιά αριθμούν πάνω από το 1/3 των ψυχών που βρίσκονται εκεί και οι ανάγκες είναι τεράστιες καθώς οι εθελοντές δουλεύουν σκληρά από το ξημέρωμα στις 6 έως τα μεσάνυχτα ασταμάτητα, καθώς καθημερινά καταφτάνουν κατά μέσο όρο 3000 άτομα.

 

mesaralive.gr  16 November, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ