Συνεχίζονται τα λουκέτα στην αγορά της ΠΕ Ηρακλείου.

mesaralive.gr  06 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται τα λουκέτα στην αγορά της ΠΕ Ηρακλείου.

Φωτό: aridaianews.blogspot.gr

Σε αρνητικό πρόσημο εξακολουθεί να κινείται η επιχειρηματικότητα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η πορεία της τοπικής αγοράς το πρώτο τετράμηνο του έτους βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2015 δημιουργήθηκαν  379 νέες επιχειρήσεις και διέκοψαν τη λειτουργία τους 518.

Αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα του 2014 είχαν δημιουργηθεί 411 νέες  επιχειρήσεις και είχαν κλείσει 554.

Την πτωτική πορεία  του πρώτου τετράμηνο του περσινού έτους, είχε ανακόψει το άνοιγμα νέων τουριστικών επιχειρήσεων, γεγονός που δεν επαναλαμβάνεται το 2015, καθώς σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, φέτος, από την αρχή του έτους δημιουργήθηκαν μόλις 14 τουριστικές επιχειρήσεις και έκλεισαν 17.

Μεγάλοι ηττημένοι παραμένουν και το πρώτο τετράμηνο του φετινού έτους οι κλάδοι του Εμπορίου και της Μεταποίησης, καθώς δημιουργήθηκαν 133 νέες εμπορικές και 43 μεταποιητικές επιχειρήσεις και έκλεισαν 193 και 113 αντίστοιχα.

Ωστόσο το ίδιο περσυνό διάστημα, οι δύο αυτοί κλάδοι παρουσίαζαν ακόμη χειρότερη εικόνα, καθώς είχαν κλείσει συνολικά 190 επιχειρήσεις, περισσότερες από αυτές που είχαν ανοίξει.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι απαιτούνται άμεσοι κυβερνητικοί χειρισμοί και ισχυρά κίνητρα για την ενίσχυση της  επιχειρηματικότητας» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και επισήμανε ότι «χωρίς τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις αποδυναμώνεται ο παραγωγικός ιστός χώρας και εκμηδενίζονται οι προοπτικές ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.»

 

mesaralive.gr  06 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ