Συντάξεις: Αυξήσεις και σε όσους βγουν από το 2023 και μετά - Τι θα γίνει με την Εθνική Σύνταξη

imerisia.gr  04 September, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Συντάξεις: Αυξήσεις και σε όσους βγουν από το 2023 και μετά - Τι θα γίνει με την Εθνική Σύνταξη

Αυξήσεις όχι μόνο στους σημερινούς συνταξιούχους αλλά και στους σημερινούς ασφαλισμένους που θα βγούν εντός του 2023 και εφεξής στη σύνταξη επιφυλάσσει το σχέδιο της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του νόμου που προβλέπει ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η αύξηση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023, θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δυο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθάρα «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου. 

Η αύξηση της Εθνικής Σύνταξης, ωστόσο, που είναι σταθερού ποσού για όλους θα επηρρεάσει τόσο τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν - όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση - από 1/1/2023, όσο όμως και τις συντάξεις που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η Εθνική Σύνταξη συνιστά την βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης για όλους. 

Έτσι και οι συντάξεις που θα εκδοθούν από το 2023 και μετά θα έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά. 

 

Για παράδειγμα, αν η αύξηση των συντάξεων κλειδώσει στο 7%, τότε θα αυξηθεί 7% η Εθνική Σύνταξη και 7% η ανταποδοτική σύνταξη. Με αυτό το σενάριο, η Εθνική Σύνταξη που είναι σήμερα στα 384 ευρώ με 20ετία και στα 346 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης θα αυξηθεί στα 411 ευρώ για όσους δικαιούνται πλήρη Εθνική Σύνταξη (πάνω από 20ετία ασφάλισης) και 370 ευρώ για όσους φεύγουν με 15ετία. 

Αντίστοιχα όμως θα αυξηθεί η Εθνική Σύνταξη και για όσους δεν είναι σήμερα συνταξιούχοι αλλά θα βγουν στη σύνταξη εντός του 2023 και εφεξής. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 35ετία ασφάλισης που αποχωρεί τον Μάιο του 2023 θα δικαιούται : 

Εθνική Σύνταξη 411 ευρώ (εφόσον η αύξηση κλειδώσει στο 7%) έναντι Εθνικής Σύνταξης 384 ευρώ σήμερα. Κερδίζει 27 ευρώ το μήνα. 
Ανταποδοτική σύνταξη όπως προκύπτει από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του (δεν επηρρεάζεται από τον μηχανισμό των αυξήσεων). Η ανταποδοτική του θα επηρρεαστεί από την αναπροσαρμογή του 2024.    

 

Αντίστοιχα, για παράδειγμα, συνταξιούχος με αίτηση συνταξιοδότησης τον Σεπτέμβριο του 2022.

Θα δικαιούται

Εθνική Σύνταξη 384€ για την περίοδο Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2022 και 
Εθνική Σύνταξη 411€ για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2023. 

Η φόρμουλα ενεργοποίησης του μηχανισμού αύξησης των συντάξεων οδηγεί στο συμπέρασμα πως το ποσό της Εθνικής Σύνταξης θα είναι πλέον ένα ποσό που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως αναμένεται νέα αύξηση από το 2024, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Πόσοι θα πάρουν αυξήσεις

Όσον αφορά το ποσοστό των αυξήσεων, φαίνεται πως η πλάστιγγα προς το παρόν κλείνει προς μια αύξηση κοντά στο 7%, ενώ οι τελευταίοι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ δείχνουν πως:

Αύξηση στην τσέπη θα λάβουν τα 2/3 των σημερινών συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ.  
Το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή περίπου 800.000 θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις ή πολύ μικρές, οριακές πραγματικές αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. 

Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις     

Οι αυξήσεις είναι αδύνατο να πληρωθούν με την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου, δηλαδή τον προσεχή Δεκέμβριο πριν τα Χριστούγεννα. Κι αυτό επειδή δεν θα έχει κλείσει μέχρι τότε οριστικά το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ για το 2022 αλλά ούτε και το μέγεθος του ετήσιου πληθωρισμού. 

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι από κυβερνητικούς αξιωματούχους, η αύξηση θα κλειδώσει το πρώτο 3μηνο του 2023 και θα πληρωθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2023, πιθανότατα τον Μάρτιο αν όχι τον Απρίλιο.

 

imerisia.gr  04 September, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα