Super League: Πράσινος θρίαμβος στο Φάληρο-Νικήτης ο Αρης στο ντέρμπι του Βορρά (hl)

  12 May, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League: Πράσινος θρίαμβος στο Φάληρο-Νικήτης ο Αρης στο ντέρμπι του Βορρά (hl)

Εύκολο απόγευμα για την ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία τεράστιας σημασίας νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης», επικρατώντας με 2-1 του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των play off, κράτησε την 3η θέση και μείωσε στους δύο βαθμούς τη διαφορά του από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, κάνοντας τεράστιο βήμα για την επιστροφή του στα Κύπελλα Ευρώπης μετά από 5 χρόνια.

Η πρώτη νίκη για τους «πράσινους» στην έδρα του Ολυμπιακού έπειτα από 8 χρόνια, ήρθε χάρις στα γκολ των Παλάσιος και Σένκεφελντ, με τον Ολυμπιακό να μειώνει στο τελευταίο 20λεπτο με τον Τικίνιο, αλλά να μην βρίσκει γκολ ισοφάρισης.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και στο 9’ προσέγγισε την περιοχή του Παναθηναϊκού (που έπαιξε με τριάδα στην άμυνα) με τον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος «ελευθερώθηκε» από τον Αλεξανδρόπουλο, αλλά πλάσαρε λίγο άουτ.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό (10’) ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ, όταν από δυνατή κεφαλιά του Κουρμπέλη στη μεσαία γραμμή, κατέληξε σε ασίστ προς τον Παλάσιος, ο οποίος απέφυγε έξω απ’ την περιοχή τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και πλάσαρε εξαιρετικά στην απέναντι γωνία κάνοντας το 1-0 για τους «πράσινους».

Στο 15’ ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να «χτυπήσει» και πάλι στην κόντρα τον Ολυμπιακό με τον Παλάσιος να μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά και να πλασάρει, με τον Βατσλίκ να αποκρούει με τα πόδια.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ισορροπήσει το ματς μετά το γκολ που δέχθηκε και στο 21’ ο Αγκιμπού Καμαρά βρήκε χώρο για να πλασάρει, αλλά ο Μπρινιόλι μπλόκαρε σταθερά.

Στο 25’ η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αϊτόρ πέρασε πάνω από τα δοκάρια, ενώ στο 32’ το εξαιρετικό σουτ του Γκάρι Ροντρίγκες πέρασε λίγο άουτ.

Στο 38’ το καλοχτυπημένο φάουλ του Ρόνι Λόπες πέρασε λίγο άουτ απ’ το αριστερό δοκάρι του Μπρινιόλι, ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ροντρίγκες απέφυγε εξαιρετικά τον Κώτσιρα και πλάσαρε στη γωνία, αλλά ο Ιταλός γκολκίπερ του Παναθηναϊκού έδιωξε εντυπωσιακά στη γωνία του.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε πιστός στο πλάνο του και στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το γεγονός ότι ο Πέδρο Μαρτίνς «φόρτωσε» την επίθεση του Ολυμπιακού και με τον Τικίνιο και στο 54’ έφτασε σε δεύτερο γκολ. Από κόρνερ του Αϊτόρ, ο Μπαρτ Σένκεφελντ πάτησε δυνατά στην «καρδιά» της άμυνας των Πειραιωτών και με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-0.

Ο Ολυμπιακός πίεσε για να ξαναμπεί στον αγώνα και τα κατάφερε στο 71’, όταν από κόρνερ του Βαλμπουενά και πρώτη κεφαλιά του Ελ Αραμπί, ο Τικίνιο μπήκε στην πορεία της μπάλας και με το στήθος, μείωσε σε 1-2.

Στο 87’ ο Καρλίτος υποδέχθηκε την μπάλα από το πλάγιο του Χουάνκαρ και δοκίμασε απευθείας το σουτ που πέρασε άουτ ενώ στο 90’ η πολύ ωραία κίνηση και το σουτ του Παπασταθόπουλου, ανάγκασε τον Μπρινιόλι σε εξαιρετική επέμβαση στη γωνία του, στην τελευταία καλή φάση του αγώνα.

Διαιτητής: Ρόι Ραϊνσράιμπερ (Ισραήλ)
Κίτρινες: Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Ελ Αραμπί - Ιωαννίδης, Αλεξανδρόπουλος, Ρούμπεν, Σάρλια, Μπρινιόλι

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος (46’ Σισέ), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (79’ Κανέ), Μαντί Καμαρά, Αγκιμπού Καμαρά (46’ Τικίνιο), Γκάρι Ροντρίγκες (64’ Βαλμπουενά), Λόπες (79’ Μασούρας), Ελ Αραμπί.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Σάρλια, Σάντσες, Κουρμπέλης (77’ Χουάνκαρ), Αλεξανδρόπουλος (46’ Ρούμπεν), Βιγιαφάνιες, Παλάσιος (63’ Βιτάλ), Αϊτόρ (63’ Χατζηγιοβάνης), Ιωαννίδης (23’ λ. τρ. Καρλίτος).

"Πέρασε" ξανά απο την Τούμπα ο Άρης

Ο ΠΑΟΚ έμεινε για δέκατο σερί αγώνα μακριά από τη νίκη, δίνοντας συνέχεια στον αγωνιστικό του "κατήφορο", μετά τη νέα ήττα του από τον Αρη (0-1), στην Τούμπα, η οποία ήταν η τρίτη εφετινή από τον «αιώνιο» αντίπαλο του στα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια. 

Ο Αρης με καλή παρουσία και έξυπνη τακτική  έφθασε στη μεγάλη νίκη και πλέον βλέπει "φως" εξόδου στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό της φετινής κυριαρχίας των "κίτρινων" επί του ΠΑΟΚ πως σε αυτά τα 4 μεταξύ τους παιχνίδια δεν έχει δεχτεί γκολ από τον Δικέφαλο ο οποίος περνάει παρατεταμμένη αγωνιστική κρίση. 

Με νωχελικούς ρυθμούς ξεκίνησε το παιχνίδι χωρίς το πάθος που συνήθως επικρατεί σε τέτοια ντέρμπι. Χωρίς πίεση και ένταση το ματς άργησε να πάρει "χρώμα" και ο Γερμανός έφερι Φέλιξ Μπριχ δεν θα σχημάτισε την καλύτερη γνώμη για ένα παραδοσιακό ελληνικό ντέρμπι δεδομένου πως και το παιχνίδι στο γήπεδο Χαριλάου διαιτήτευσε ο ίδιος πριν μήνες στο "λευκό¨ 0-0 της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. 
Στο 9' ήρθε η πρώτη τελική του ντέρμπι με σουτ από την περιοχή  του  Σούντγκρεν που έφυγε άστοχα και ανώδυνα για τον Πασχαλάκη.
Ο Αρης επιχειρούσε να αξιοποιήσει τα λάθη των παικτών του ανέπνευστου ΠΑΟΚ και το παιχνίδι κυλούσε με ρυθμού φιλικού προετοιμασίας. Στο 22' ο Μαντσίνι είχε την δεύτερη τελική για τον Αρη, με άστοχο επίσης σουτ ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν ήδη κερδίσει τρία κόρνερ. 
Ο ΠΑΟΚ έδειχνε σα να είχε το μυαλό του στον τελικό και η εικόνα του ήταν από μέτρια ως και αποκαρδιωτική μπροστά σε ένα κοινό 8-10 χιλιάδων περίπου φίλων του. Η πρώτη ένδειξη πως ο ΠΑΟΚ θέλει να παίξει επιθετικά ήρθε στο 33' όταν σουτ του Κούρτιτς από μακριά μπλόκαρε εύκολα ο Κουέστα. Λίγο αργότερα ο Αρης πλησίασε στην καλή ευκαιρία αλλά ο Καμαρά που βρέθηκε σε θέση βολής άνοιξε την μπάλα μακρύτερα με το κακό του κοντρόλ κι έδωσε την ευκαιρία στον Πασχαλάκη να μπλοκάρει. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αρνητικά συμπεράσματα κυρίως για τους γηπεδούχους, που χωρίς τελική, χωρίς φάσεις, χωρίς αρχή και τέλος,
 δεν έδειξαν τίποτα από την ομάδα που στην Ευρώπη αλλά και τον θεσμό του Κυπέλλου διακρίθηκαν. 
Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Αρης είχε την πορώτη τελική όταν ο Σούντγκρεν έστειλε δυνατό σουτ στο 49' δίπλα από το δοκάρι του Πασχαλάκη. Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε με διπλή ευκαιρία στο 51΄όταν αρχικά σουτ του Σάστρε έδιωξε ο Κουέστα η μπάλα έφθασε στον Μουργκ που έστειλε μια στραβοκλωτσιά μπροστά σε άδεια εστία και έστειλε την μπάλα άουτ. 
Στο 63΄ ο Αρης πήρε προβάδισμα. Ο Καμαρά απέφυγε το τάκλιν του Ινγκασον μπήκε μετωπικά μετά από ωραία πάσα του Μαντσίνι και πλάσαρε ιδανικά τον Πασχαλάκη ανοίγοντας το σκορ. Ηταν το φυσικό επακόλουθο για μια αγωνιστική εικόνα που από την αρχή φανέρωνε τις πολλές αδυναμίες των γηπεδουχων που δεν είχαν ούτε πνεύμα νίκης ούτε δυνάμεις για κάτι θετικό. Ηδη ως το 70' ο Αρης είχε 7 τελικές έναντι 3 του ΠΑΟΚ που συνέχισε να είναι υπνωτισμένος. Στο 81' μια κεφαλιά από την περιοχή του Ακπομ δεν αιφνιδίασε τον Κουέστα και το παιχνίδι πήγαινε προς την λήξη του με τον Αρη να αντιπαρέρχεται τις σπασμωδικές επιθέσεις του ΠΑΟΚ. Ως το τέλος του αγώνα ο ΠΑΟΚ προσπάθησε χωρίς πίστη να φθάσει στην ισοφάριση αλλά η άμυνα του Αρη καλά οχυρωμένη κράτρησε τιες αναιμικές αυτές επιθέσεις των γηπεδούχων με φυσικό επακόλουθο τη μεγάλη επιτυχία του. 

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ  (Γερμανία)
Κίτρινες:  Ινγκασον, Κούρτιτς, Σάστρε, Μπερτόγλιο, Εμπακατά, Ντουκουρέ, Δεληζήσης.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε, Ίνγκασον, Μιχάι (79' Τσόλακ), Σίντκλεϊ, Τσιγγάρας (65΄ Σβαμπ), Κούρτιτς, Τέιλορ (65' Μιτρίτσα), Α. Ζίβκοβιτς, Μουργκ (65' Σοάρες), Άκπομ.

Άρης (Μπούργος): Κουέστα, Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Εμπακατά (68΄ Σάκιτς), Ντουκουρέ, Ματίγια, Ιτoύρμπε (85' Δεληζήσης), Μαντσίνι (79' Γκαρσία), Καμαρά, Μπερτόγλιο (79' Πάλμα).

Τριάρα της ΑΕΚ στον ΠΑΣ

Κανένα πρόβλημα δεν είχε η ΑΕΚ να επικρατήσει 3-0 του ΠΑΣ Γιάννινα και να κλείσει τη χρονιά με «4 στα 4» επί των Ηπειρωτών. Το ματς έγινε στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των Play Off της Superleague και τα γκολ πέτυχαν οι Χατζισαφί (39΄), Άμραμπατ (45+4΄ πεν.), Κριχόβιακ (60΄).

Με μία αλλαγή σε σχέση με το ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού παράταξε την ΑΕΚ ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος. Ο Μάνταλος βρέθηκε στο αρχικό σχήμα στη θέση του Μοχαμαντί, κάτι που είχε ως συνέπεια τη μετατόπιση του Χατζισαφί στην αριστερή πτέρυγα. Ο Ιρανός ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του α΄ ημιχρόνου καθώς έλυσε το «Γόρδιο Δεσμό» ανοίγοντας το σκορ στο 39΄. 

Από βαθιά μπαλιά του Κριχόβιακ, σε πλάγια, δύσκολη θέση σούταρε δυνατά, η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Λοντίγκιν και κατέληξε στα δίχτυα. Έως τότε ο γκολκίπερ του ΠΑΣ έμοιαζε ανίκητος με εξαιρετικές τοποθετήσεις και καίριες επεμβάσεις σε προσπάθειες του Άμραμπατ στο 16΄, του Κριχόβιακ στο 24΄ και του Μήτογλου στο 37΄. 

Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΣ με πολλές απουσίες μόλις που συμπλήρωσε 18 με ποδοσφαιριστές από την Κ19. Ένας από αυτούς, ο Κύρκος απείλησε άμεσα στο 10΄ όμως το πλασέ του μετά την παράλληλη μπαλιά του Περέα έφυγε λίγο άουτ.  

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου η ΑΕΚ «καθάρισε» το παιχνίδι με ένα πέναλτι που κέρδισε ο Άμραμπατ. Ή μάλλον που... χάρισε ο Κάργας καθώς μάρκαρε με τα χέρια προτεταμένα, η μπάλα βρήκε στο δεξί και η πεντακάθαρη παράβαση καταλογίστηκε (μέσω VAR, ωστόσο) από τον διαιτητή. 

Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Μαροκινός παρά τις διαφωνίες με κάποιους συμπαίκτες του και πλάσαρε εύστοχα για το 2-0. Στο 60΄ ο Κριχόβιακ έγραψε το 3-0 μετά από έξοχη προσποίηση του Μάνταλου, χάρη στην οποία ο Πολωνός βγήκε τετ-α-τετ. 

Έτσι η ΑΕΚ πήρε ίσως την πιο εύκολη νίκη της στην εφετινή σεζόν και ετοιμάζεται για τον «τελικό» με τον Άρη, το Σάββατο στο «Κλεάθης Βικελίδης». Εκεί χρειάζεται νίκη για να διασφαλίσει το ευρωπαϊκό της μέλλον.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Διαμαντόπουλος Αριστοτέλης (Αρκαδίας)

Κίτρινες: Μάνταλος

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (67΄ Μοχαμαντί), Σιμάνσκι, Κριχόβιακ (78΄ Σάκχοφ), Μάνταλος, Γκαρσία (73΄ Μισελέν), Τσούμπερ (78΄Ανσαριφάρντ), Άμραμπατ (68΄ Τάνκοβιτς)

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Ρίζος (63΄ Μπρένερ), Καραχάλιος, Στάνκο (72΄ Σιόντης), Λιάσος (46΄ Παντελάκης), Σνάιντερ, Κύρκος (46΄ Οικονομόπουλος), Περέα (63΄ Μίνα)

* Εισιτήρια 4.271, εισπράξεις 19.992

 

  12 May, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ