Super League: Πρασινος θρίαμβος στο ντέρμπι-Νέα νίκη για την ΑΕΚ (hl)

  10 April, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League: Πρασινος θρίαμβος στο ντέρμπι-Νέα νίκη για την ΑΕΚ (hl)

Πάσχα στην κορυφή της Super Legue, με «συγκάτοικο» την ΑΕΚ θα κάνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος παίζοντας εξαιρετικά για 45 λεπτά στο πρώτο μέρος και με σωστή διαχείριση στο δεύτερο, νίκησε δίκαια με 2-0 τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο μεγάλο ντέρμπι «αιωνίων» της 4ης αγωνιστικής των play off της Super League.

Ο Σπόραρ στο 28΄ και το αυτογκόλ του Ελ Αραμπί στο 35΄ έκριναν το σπουδαίο ματς, με τους «πράσινους» να δείχνουν πιο αποφασισμένοι από τους αντιπάλους τους και να φτάνουν δίκαια στην 2η νίκη τους στο μίνι πρωτάθλημα (έχουν και δύο ισοπαλίες με ΑΕΚ και Βόλο), ενώ για τον Ολυμπιακό, που ήταν κακός στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ήταν η πρώτη ήττα (προερχόταν από δύο νίκες και μία ισοπαλία) και, πλέον, η υπόθεση τίτλος για τους Πειραιώτες δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. 

Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά από το ξεκίνημα θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Παλάσιος από τη δεξιά πτέρυγα, ενώ ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός προσπάθησε να "χτίσει" τις δικές του επιθέσεις του από την αριστερή πλευρά με τους Ρέαμπτσουκ-Φορτούνη.

Οι «πράσινοι» είχαν την πρώτη τελική στο ματς στο 6ο λεπτό, με το πλασέ του Μπερνάρ να βρίσκει σε πόδι αμυντικού του Ολυμπιακού και να καταλήγει κόρνερ που πέρασε  αλλά το σουτ του άλλαξε πορεία και έφυγε κόρνερ.

Οι γηπεδούχοι στάθηκαν άτυχοι λίγα λεπτά μετά, καθώς τραυματίστηκε ο Σάρλια (γύρισε ο αστράγαλός του) κι από νωρίς ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή με τον Μάγκνουσον να παίρνει την θέση του Κροάτη στόπερ.

Η πρώτη τελική του Ολυμπιακού σημειώθηκε στο 18΄ με το σουτ του Χάμες Ροντρίγκες να βρίσκει σε ετοιμότητα τον Μπρινιόλι. Το ματς ήταν ισορροπημένο μέχρι το 28ο λεπτό, αλλά από κει και πέρα όλα άλλαξαν, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει μέσα σε λίγα λεπτά σοβαρό προβάδισμα νίκης.

Αρχικά από το αδικαιολόγητο λάθος του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στο 28΄. Ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός πιεζόμενος από τον Σπόραρ επιχείρησε να γυρίσει τη μπάλα εντελώς λανθασμένα στον Πασχαλάκη, με το Σλοβένο φορ να δικαιώνεται για την πίεση του και με άψογο πλασέ να «γράφει» το 1-0 με το 10ο εφετινό του γκολ στη Super League.

Επτά λεπτά μετά ήρθε το 2-0 για το «τριφύλλι» με το αυτογκόλ του Ελ Αραμπί (κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι), μετά το κόρνερ που εκτέλεσε ο Μπερνάρ. Ο Ολυμπιακός πίεσε στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους με στόχο να μειώσει και στο 40΄ είχε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι. Η κεφαλιά του Μασούρα, όμως, βρήκε σε ετοιμότητα τον Μπρινιόλι που μπλόκαρε.

Βλέποντας την ομάδα του να υστερεί πολύ επιθετικό κομμάτι, ο Ζοζέ Ανιγκό προχώρησε σε δύο αλλαγές στο ξεκίνημα της επανάληψης. Οι Μπιελ και Μπακαμπού πήραν τις θέσεις των Χάμες Ροντρίγκες και Ελ Αραμπί, από τους οποίους ο Γάλλος περίμενε περισσότερα πράγματα.

Όπως ήταν αναμενόμενοι οι «ερυθρόλευκοι» τα έπαιξαν όλα για όλα. Από τα πρώτα λεπτά πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τους γηπεδούχους να τους δίνουν χώρο και να περιμένουν για μια καλή αντεπίθεση.

Στο 54΄ ο Παλάσιος έβγαλε επικίνδυνη σέντρα σουτ από δεξιά, με τον Πασχαλάκη να απομακρύνει δύσκολα, ενώ ένα λεπτό μετά και πάλι ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού βγήκε έγκαιρα κι έδιωξε τη μπάλα πριν γίνει επικίνδυνος ο Σπόραρ.

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν σωστά και να κλείνουν τους διαδρόμους, καθώς από τη μία οι αλλαγές που έκανε ο Ανιγκό δεν βοήθησαν κι από την άλλη ο παράγοντας κούραση άρχισε να κάνει εμφανή τα σημάδια του στις προσπάθειες των Πειραιωτών.

Στο 77΄ οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν με την κεφαλιά του Φορτούνη να μην αιφνιδιάζει τον Μπρινιόλι, ο οποίος ήταν και πάλι σε σωστή θέση. Ήταν η τελευταία τους ευκαιρία στο ντέρμπι, που τελείωσε με θριαμβευτές τους «πράσινους»....


Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε  
Κίτρινες: Σπόραρ, Πέρεθ, Κουρμπέλης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Σάρλια (15΄λ.τρ. Μάγκνουσον), Χουάνκαρ, Πέρεθ, Κουρμπέλης (70΄ Μαντσίνι), Τσέριν (85΄ Κλεϊνχέισλερ), Μπερνάρ (84΄ Τσόκαϊ), Παλάσιος, Σπόραρ (69΄ Ιωαννίδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζοζέ Ανιγκό): Πασχαλάκης, Μπα, Παπασταθόπουλος, Ροντινέι, Ρέαμπτσουκ, Εμβιλά, Χουάνγκ, Φορτούνης (81΄ Βρουσαϊ), Μασούρας (69΄ Βαλμπουενά), Χάμες Ροντρίγκες (46΄ Μπιελ), Ελ Αραμπί (46΄ Μπακαμπού).

Τη λύτρωσε ο Τσούμπερ

Για ακόμα μία φορά, ο Στίβεν Τσούμπερ ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για την ΑΕΚ! Με γκολ του Ελβετού στο 82΄ και το 90+5΄, η Ένωση νίκησε 3-1 τον Αρη στην «ΟΠΑΠ Αρένα» και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας μετά την 4η αγωνιστική των play off της Super League.

Νωρίτερα, η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με πέναλτι του Γκαρσία στο 36΄, ενώ ο Αρης είχε ισοφαρίσει με τον Ιτούρμπε στο 45+1΄.

Με μία από τις γνωστές... εκρηκτικές της εκκινήσεις, η ΑΕΚ λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δίλεπτο της αναμέτρησης. Όμως ο Αραούχο, εντελώς μόνος από το ύψος της μικρής περιοχής, «σημάδεψε» με κεφαλιά τον Κουέστα.

Αυτή ήταν κι η μεγαλύτερη ευκαιρία της Ένωσης, μέχρι τη φάση του πέναλτι. Στο 36΄ ο Ετέμπο έπαιξε πολύ απρόσεκτα και ανέτρεψε τον Ελίασον μέσα στην περιοχή.

Αναμφισβήτητη παράβαση, η οποία καταλογίστηκε από τον διαιτητή και μετατράπηκε σε γκολ από τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έφτασε τα 12 εφέτος, στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. 

Ο Αρης ήταν σε γενικές γραμμές πιο απειλητικός στο πρώτο ημίχρονο, είχε καλές στιγμές και τελικά πήγε στα αποδυτήρια με το γκολ που άξιζε, στις καθυστερήσεις.

Στο 45+1΄ ο Πάλμα με φοβερό σουτ «τράνταξε» το δοκάρι του Αθανασιάδη και στην επιστροφή της μπάλας, ο Ιτούρμπε, παρότι δεν είχε καλή ισορροπία, κατάφερε να τη στείλει στα δίχτυα. 

Στο 55΄ ο Κουέστα πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση στη μεγάλη ευκαιρία του Αραούχο, από ασίστ του Λιβάι. Ο Αρης στεκόταν καλύτερα όμως κι αυτό το διαπίστωσε ο Αλμέιδα, που προχώρησε σε τριπλή αλλαγή κι αυτό είχε ευεργετικά αποτελέσματα για τους γηπεδούχους.

Οι Τσούμπερ, Πινέδα, Φερνάντες που μπήκαν μετά το 60΄, έκαναν πολύ πιο κινητική την ΑΕΚ στην επίθεση και στο 79΄, από πάσα του Πινέδα, ο Τσούμπερ βρέθηκε μόνος, αλλά ο Κουέστα πραγματοποίησε ακόμα μία μεγάλη απόκρουση. 

Όμως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στο 82΄, όταν ο Στίβεν Τσούμπερ εξαπέλυσε μια «οβίδα» έξω από την περιοχή και «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα για να χαρίσει στην ΑΕΚ τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς.

Δέκα λεπτά αργότερα, στο 90+2΄, ο Πινέδα έχασε μοναδική ευκαιρία «σημαδεύοντας» το δοκάρι, ενώ στο 90+5΄ ο Τσούμπερ διαμόρφωσε από κοντά το τελικό 3-1. 

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος 
Κίτρινες: Γκατσίνοβιτς, Ρότα, Φερνάντες, Μάνταλος - Ετέμπο, Καμάτσο, Νταμπό, Χριστοδουλόπουλος

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (90+6' Μοχαμαντί), Σιμάνσκι, Ελίασον (60΄ Φερνάντες), Γιόνσον (76΄ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (60΄ Πινέδα), Αραούχο (60΄ Τσούμπερ), Γκαρσία

ΑΡΗΣ (Απόστολος Τερζής): Κουέστα, Εμπακατά (82΄ Χριστοδουλόπουλος) Φαμπιάνο, Μπράμπετς Πίρσμαν, Ετέμπο (46΄ Ντουκουρέ), Νταμπό, Ιτούρμπε (61΄ Οντουμπάγιο), Νταρίντα, Πάλμα, Καμάτσο (82΄ Μαζικού)

* Ένταση δημιουργήθηκε στο 84ο λεπτό ανάμεσα σε παίκτες, με τον διαιτητή Διαμαντόπουλο να «μοιράζει» συνολικά τέσσερις κίτρινες, από δύο σε κάθε ομάδα. 

«Πύρρειος» νίκη του ΠΑΟΚ

Αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε με 4-2 του Βόλου στην Τούμπα, σε αναμέτρηση για την 4η αγωνιστική των Play Off του πρωταθλήματος της Super League.

Ίνγκι Ινγκασον (6’), Κάλεντ Νάρεϊ (16’, 27’) και Τιάγκο Ντάντας (45+4’) πέτυχαν τα γκολ των «ασπρόμαυρων», ωστόσο η χαρά του Ραζβάν Λουτσέσκου μετριάστηκε από τους τραυματισμούς των Ομάρ Ελ Καντουρί και Ντάγκλας Αουγκούστο -του πρώτου μάλιστα είναι μυϊκός, με τον Μαροκινό να αποχωρεί με κλάμματα.

Τάσος Τσοκάνης (58’) και Ογκνιέν Οζέγκοβιτς (88') μείωσαν στο δεύτερο μέρος για τους Θεσσαλούς, που παραμένουν στο -1 από τον πέμπτο Άρη.  

Οι γηπεδούχοι μπήκαν φουριόζοι στο ματς. Μόλις στο 6’, από κόρνερ του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο Ισλανδός στόπερ του ΠΑΟΚ Ινγκι Ινγκασον άνοιξε το σκορ. Το δεύτερο τέρμα ήταν... προσωπική υπόθεση του Νάρεϊ, με τον πρώην εξτρέμ της Φορτούνα Ντίσελντορφ να υποδέχεται όμορφα την μπάλα, να προσποιείται, να πλασάρει και να νικάει τον Μπόρις Κλέιμαν για το 2-0 στο 16’.  

Ο Ελ Καντουρί αποχώρησε, αλλά ο αντικαταστάτης του, Τάισον, ήταν αυτός που ετοίμασε το 3-0 για τον Νάρεϊ στο 27ο λεπτό, ολοκληρώνοντας ιδανική αντεπίθεση.

Ο Βραζιλιάνος, πρώην εξτρέμ της Σαχτάρ Ντόνετσκ, ετοίμασε και το 4-0 για τον Τιάγκο Ντάντας στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους κι ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε γίνει αναγκαστική αλλαγή και ο Αουγκούστο.  

Όπως ήταν λογικό, οι «ασπρόμαυροι» έριξαν το ρυθμό τους στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Βόλο να μειώσει, με τον αρχηγό Τσοκάνη να νικάει με κεφαλιά τον Ντόμινικ Κοτάρσκι στο 58’, μετά τη σέντρα του Νικολάι Αλχο. Δύο λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ο Μίλος Ντέλετιτς έδωσε την ασίστ για τον Οζέγκοβιτς για το τελικό 4-2.

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ πήρε τους τρεις βαθμούς μετά από δύο σερί ήττες κι ανέβηκε στους 60, με τον Λουτσέσκου να βλέπει στο γήπεδο για πρώτη φορά από τις 10 Ιανουαρίου τον Λευτέρη Λύρατζη.

Η δε ομάδα του Κώστα Μπράτσου δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ήττα του Άρη από την ΑΕΚ νωρίτερα (3-1), μένοντας ένα βαθμό πίσω στη διεκδίκηση της τελευταίας θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Conference League. 

Διαιτητής: Βασίλειος Φωτιάς (Πέλλας)  
Κίτρινες: Γκάγκι

Οι συνθέσεις:  

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια (78' Λύρατζης), Ινγκασον, Κάργας, Ράφα Σοάρες, Ντάντας, Αουγκούστο (35’ Σβαμπ), Ελ Καντουρί (18’ Τάισον), Νάρεϊ (79' Μπίσεσβαρ), Α. Ζίβκοβιτς, Ολιβέιρα (78' Τόμας).  

ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κλέιμαν, Αλχο, Εσκοβάλ, Σιέλης, Λούνα, Κάτσε (46’ Μεταξάς), Τσοκάνης (64’ Οζέγκοβιτς), Μπαριέντος (82' Καρτάλης), Ντέλετις, Γκάγκι (73' Σι), Πιρές (73' Τσιρίνος).  

*Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε πριν την έναρξη της αναμέτρησης στη μνήμη του πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πέτρου Καλαφάτη.  

 

  10 April, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα