ΣΥΡΙΖΑ :Η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Τσίπρα

  30 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ :Η επόμενη ημέρα μετά την παραίτηση Τσίπρα

Όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου έφτασαν στα γραφεία του κόμματος με το χαμόγελο στα χείλη, περιμένοντας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα χαρτιά του για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου. Άλλωστε γι’ αυτό καυγάδιζαν τρεις μέρες που ο Αλέξης Τσίπρας έλαμπε δια της απουσίας του από την Κουμουνδούρου.

Γι αυτό και όταν τον άκουσαν να τους ανακοινώνει την παραίτηση του λεγοντας πως είναι η απόφαση του οριστική και αδιαπραγμάτευτη κυριολεκτικά πάγωσαν όλοι, ακόμη και οι στενοί του συνεργάτες.

Μόνο πέντε πρόσωπα γνώριζαν άλλωστε τις προθέσεις του. 

Η σύντροφος του, τα δυο του αδέρφια και δυο στενοί συνεργάτες ήξεραν πως η χθεσινή μέρα θα ήταν ιστορική για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σήμαινε τέλος εποχής.

Όπως είναι φυσικό μετά το σοκ άρχισε η συζήτηση για το πώς θα κινηθεί το κόμμα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα μετατραπεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ενώ την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποφασίσει για τον επικεφαλής της που θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις προγραμματικές της κυβέρνησης με φαβορί την Όλγα Γεροβασίλη μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου. Θα ακολουθήσει Κεντρική Επιτροπή η οποία θα κληθεί να αποφασίσει πότε θα συγκλιθεί Έκτακτο Συνέδριο και κυρίως πότε θα στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. 

Fast track διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ
Όλα δείχνουν ότι οι fast track διαδικασίες που επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πλέον επιβεβλημένες καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να εκπροσωπηθεί από το νέο αρχηγό της στη ΔΕΘ, ενώ στα τέλη Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για να καταθέσουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. 

Υπάρχει ένα σενάριο για συνέδριο μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εκλογή Προέδρου τον Σεπτέμβριο ωστόσο μένει να φανεί αυτό τις επόμενες μέρες και άλλο που προβλέπει κάλπες μέσα στον μήνα και συνέδριο τον χειμώνα.

Διεργασίες, παρασκήνιο και οι πιθανοί διάδοχοι
Ήδη πάντως έχουν ξεκινησει οι διεργασίες στο παρασκήνιο για τις υποψηφιότητες.

Ακούγεται έντονα ως φαβορί το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών, η οποία στηρίζεται και από τους λεγόμενους 53.  Από την παλιά φρουρά ακούγεται ο πρώην τσάρος της Οικονομίας και επικεφαλής της Ομπρέλας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του πρώην υπουργού και τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση. 

Ακόμη ακούγονται η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενώ φήμες ήθελαν να το σκέφτεται και ο Παύλος Πολάκης!

Μένει να φανεί ποιο πρόσωπο θα στηρίξουν οι λεγόμενοι Προεδρικοί και οι Πασοκογενείς ενώ όλα δείχνουν πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει στάση ουδετερότητας.

 

  30 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα