ΣΥΡΙΖΑ: Κι επίσημα διεκδικητής της προεδρίας ο Τσακαλώτος

  14 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Κι επίσημα διεκδικητής της προεδρίας ο Τσακαλώτος

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από εκδήλωση στον χώρο Impact Hub στου Ψυρρή.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η υποψηφιότητα του βασίζεται στο δίπολο: συνέχεια και τομή. Ανέφερε ότι «η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι καταφέραμε στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση». «Τομή», προσέθεσε, «γιατί όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά προφανώς είναι πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει και δεν έκανες καλά». Σχολίασε ότι «ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας». Υπογράμμισε ότι στη δική του εισήγηση και οπτική «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς». Σημείωσε παράλληλα όμως ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο, σε εργαζόμενους κάθε είδους. «Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που θα γεννηθούν», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί και στους νέους που έχουν μια μικρή επιχείρηση ή είναι επιστήμονες, που θέλουν να υπάρχουν κανόνες στο κράτος, στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τους ανθρώπους με αναπηρίες.

«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο», τόνισε, σημειώνοντας ότι όμως είναι άλλη η ερώτηση «πού απευθύνεσαι» και είναι άλλη η ερώτηση «ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», για να επισημάνει τη σημασία και των δύο ερωτημάτων. «Την ίδια στιγμή που ακούμε τον κόσμο και τα προβλήματα που έχει, πρέπει να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο τις αξίες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Από αυτή τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό», είπε.

Ανέφερε ότι πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες της ήττας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις εκλογές «είχαμε μια θολή ταυτότητα», «το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο σε αυτές τις εκλογές». Σημείωσε ότι η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, να είναι καλύτερη η ζωή τους και πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». «Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», είπε, μιλώντας για τις μάχες -κινηματικές, πολιτικές, προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι οραματίζεται ένα κόμμα που ο πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει και θα ενσωματώνει, που θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο και θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται ιδέες και προτάσεις από τα κάτω. «Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ανθρώπους της Αριστεράς, να έχουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για τις αξίες, τις προτάσεις, τις αναλύσεις, να μπορούν να στέκονται όρθιοι και όταν ακούν αντεπιχειρήματα να ξέρουν ποια είναι τα δικά μας επιχειρήματα», τόνισε. Προσέθεσε ότι θέλει ένα κόμμα «που έχει τον πολιτισμό, που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο, που μιλά και απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα απ' όπου κι αν έρχονται. Ένα κόμμα που ακούει αλλά λέει συγχρόνως ότι ”αυτοί είμαστε, έχουμε πολλά σας πούμε και πολλά να κάνουμε για εσάς, θα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν συμφωνείτε και δεν είστε μαζί μας, αλλά αυτά διεκδικούμε”».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «διεκδικούμε την κυβέρνηση γιατί στο σύνολο τους σε αυτά που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να πάει την Ελλάδα σε διαφορετική κατεύθυνση». Μίλησε εντέλει για ένα κόμμα που «έχει μια άγκυρα για το πού θέλουμε να πάμε, για ποιους θέλουμε να πάμε και με ποιους θέλουμε να πάμε».

Μιλώντας για τα πεδία όπου θα πρέπει να δοθούν οι πολιτικές και προγραμματικές μάχες, σημείωσε ότι οι θέσεις που εκφράζει κινούνται στον αντίποδα των θέσεων της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μεταξύ άλλων στο ζήτημα του αναπτυξιακού κράτος και το οικονομικό μοντέλο, το μεταναστευτικό που είναι δικαιώματα και τήρηση των διεθνών συμβάσεων, τα ζητήματα της δημοκρατίας, των θεσμών, μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που «απαιτούν θεσμικές πρωτοβουλίες και ιδεολογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα». «Πώς απαντάμε στις νέες προκλήσεις; Όχι με ένα επιτελικό πατερναλιστικό κράτος όπως το φαντάζεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει στόχους και ξέρει πού θέλει να πάει την κοινωνία και την οικονομία», ένα κράτος που χρησιμοποιεί τα εργαλεία, που ξέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, «δημιουργικό και αποτελεσματικό κράτος που θα κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια».

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο κ. Τσακαλώτος πλαισιώθηκε στο πάνελ του βήματος από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, οι οποίοι έκαναν σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Κώστας Αθανασίου, Ανέττα Καββαδία, Βαγγέλης Αποστόλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Συρμαλένιος, Όλγα Νάσση, Κώστας Στρατής, Ελένη Πορτάλιου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι δεν βρέθηκαν σήμερα εδώ για λόγους αβρότητας και υποχρέωσης, αλλά για λόγους πολιτικής εμπιστοσύνης προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «που είναι σήμερα το στέλεχος του κόμματος που μπορεί σε αυτή την ιστορική και ιδιαίτερα επώδυνη συγκυρία να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση με ισχυρά τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει η προσπάθεια από εδώ και πέρα».

«Να βγούμε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί, όποιος ή όποια κι αν είναι ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος, να μην περιχαρακωθούμε σε στρατόπεδα αλλά να βγούμε ενωμένοι», ανέφερε η Ειρήνη Αγαθοπούλου, προσθέτοντας ότι «ο Ευκλείδης με τον τρόπο που επιλέγει να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα που ανεβάζει το επίπεδο της διαδικασίας». Προσέθεσε ότι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να γειωθεί ξανά με την κοινωνία και τα κινήματα.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διείσδυση στο Κέντρο πρέπει να έχει ως εφαλτήριο έναν αξιακό κώδικα που πηγάζει από την Αριστερά. «Το ζήτημα είναι πώς και με ποιο στόχο θα προχωρήσουμε, πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα», είπε, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Τσακαλώτο και «καλούς, ενωτικούς και ει δυνατόν ομογενοποιημένους αγώνες για να πάμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα ακόμα ψηλότερα».

Η Μακρίνα Βιόλα Κώστη είπε μεταξύ άλλων ότι οι οικονομικές γνώσεις και εμπειρίες του κ. Τσακαλώτου τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη μέρα και να δώσει νέο όραμα και προοπτική στους πολίτες.

 

  14 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα