ΣΥΡΙΖΑ: Στην κούρσα της διαδοχής ο Τσακαλώτος-Σήμερα η ανακοίνωση Αχτσιόγλου

  12 July, 2023 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Στην κούρσα της διαδοχής ο Τσακαλώτος-Σήμερα η ανακοίνωση Αχτσιόγλου

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα το μόνο σταθερό που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΚΟ.

Όλο το υπόλοιπο σώμα του κόμματος υφίσταται τους σπασμούς της κύησης του εν αναμονή του επόμενου προέδρου.

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση, παραδεχόταν μέλος της «Ομπρέλας», δείχνοντας ότι ακόμη και σε αυτό το στρατόπεδο οι γραμμές έχουν σπάσει σε δυο κομμάτια.

Η Έφη Αχτσιόγλου άνοιξε πρώτη το χορό των επίσημων ανακοινώσεων των υποψηφιοτήτων προκαλώντας όπως προκύπτει ντόμινο αναταράξεων και συσπειρώσεων γύρω της από όλες τις τάσεις.

Η κίνησή της φαίνεται να ήταν καταλυτική για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα ανέμενε να τοποθετηθεί πρώτη εκείνη για να σχηματοποιήσει και τη δική του πλατφόρμα.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η διαρροή ότι θα ακολουθούσε ακριβώς την ίδια τακτική προχωρώντας σε ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή και όχι στην ΚΕ.

Αιφνιδιασμός Τσακαλώτου
Τα μισά μέλη της Ομπρέλας είναι βέβαιο ότι αιφνιδιάστηκαν από τη διαρροή.

Κι αυτό γιατί μέλη της Ομπρέλας, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, είχαν την άποψη ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που από το μίνι συνέδριο της τάσης είχε διαφανεί ότι οι μισοί θα στήριζαν την υποψηφιότητα της κας Αχτσιόγλου και οι άλλοι μισοί θα την στήριζαν στο ενδεχόμενο που θα περνούσε στο δεύτερο γύρο.

Μάλιστα έμπειρο στέλεχος της τάσης σημείωνε ότι ο κ. Τσακαλώτος θα έπρεπε να περιμένει πρώτα να δει ποιοι τελικά θα κατέβουν στην κούρσα και έπειτα να πάρει τις αποφάσεις του στην ΚΕ έχοντας κατά νου συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Παύλος Πολάκης που θεωρείται κλειδωμένος στην κούρσα διαδοχής.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που θέτουν ακόμη και τον προβληματισμό τους για το τι μπορεί να σήμαινε για τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο αλλά και για την Ομπρέλα το ενδεχόμενο στην κούρσα διαδοχής ο Παύλος Πολάκης να καταγράψει υψηλά ποσοστά ή ακόμη και να περάσει μπροστά από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών.

Πλατφόρμα διαγραφής... και ευθύνες Τσίπρα
Είναι ενδεικτικό ότι ο Παύλος Πολάκης εκτός από την παραδοχή του ότι από τη μια Πολιτική Γραμματεία στην άλλη έκανε στροφή 180ο τασσόμενος τελικά με την γραμμή Σπίρτζη για Συνέδριο και εκλογές μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες, φαίνεται να προϊδέασε τα κορυφαία στελέχη και για την ατζέντα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πολάκης φαίνεται να επανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία μέρος της πλατφόρμας που είχε καταθέσει την περασμένη Άνοιξη, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί σφοδρά με τον Αλέξη Τσίπρα και παραλίγο να του στοιχίσει τη διαγραφή του από το ψηφοδέλτιο των Χανίων και από το κόμμα.

Ο κ. Πολάκης σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε για σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή και για τις 100 οικογένειες που συγκεντρώνουν τον 50% του ΑΕΠ της χώρας, βγάζοντας πικρία απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα για την απομάκρυνσή του από τον τομέα διαφάνειας, εξαιτίας της οποίας, όπως είπε, δόθηκε προεκλογικά «εξαιρετικά λάθος μήνυμα» στην  κοινωνία.

Περιγράφοντας το πώς θα ήθελε τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, ο κ. Πολάκης μίλησε για τρία βασικά επίδικα, όπως είπε, τα οποία κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει πλην ίσως του ίδιου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ατζέντα την οποία «κατέβασε», που είναι και αυτή που καταλαβαίνουν οι απλοί άνθρωποι και όχι όλα όσα επέλεξε επικοινωνιακά να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, όπως είπε, έβαλε και πάλι στο κάδρο τη Δικαιοσύνη, καλώντας τα στελέχη να παραδεχτούν ότι σε «ένα τμήμα της είναι διεφθαρμένη».

Σε κάθε περίπτωση Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος αυξάνουν ακόμη περισσότερο την πίεση στο στρατόπεδο των πρώην «προεδρικών» και μερίδας των ΠΑΣΟΚογενών που δυσκολεύονται να βρουν υποψήφιο πλην του Νίκου Παππά, ο οποίος επιμένει ότι θα κάνει τις ανακοινώσεις του στην ΚΕ.

Πίεση που ασκείται με στόχο να μην καθυστερήσει κατ΄ ελάχιστο η εκλογή προέδρου από τη συμφωνηθείσα ημερομηνία της 3ης και 10ης  Σεπτεμβρίου.

 

  12 July, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα