Συζήτηση για τη λήψη δανείου…

mesaralive.gr  22 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Συζήτηση για τη λήψη δανείου…

φωτο:mesaralive.gr

Ένα άκρως σημαντικό θέμα, συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τη λήψη δανείου από το Δήμο για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών, έτσι ώστε να ισοσκελιστεί και ο Προϋπολογισμός και επιτέλους ο Δήμος να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μαυράκης, το δάνειο ύψους 3.129.000 ευρώ θα ζητηθεί από το Παρακαταθηκών και Δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο 4,35%.

Όπως είπε ο κ. Μαυράκης το δάνειο έχει χρονικό ορίζοντα εξόφλησης 25 έτη, τα χρήματα δεν θα ληφθούν εφάπαξ , ενώ με το δάνειο θα πληρωθούν τα χρέη του Δήμου.

«Επιβεβλημένη η λήψη δανείου για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Αρμουτάκης τόνισε ότι με τη λήψη δανείου θα μπορέσει να ισοσκελιστεί και ο Προϋπολογισμός προσθέτοντας «τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε εισπραξιμότητα γι΄ αυτό το λόγο και βρεθήκαμε χωρίς προϋπολογισμό».

Όπως είπε ο κ. Αρμουτάκης, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο και να το εξοφλήσει, σύμφωνα και με τα οικονομικά μεγέθη όπως αυτά υπάρχουν στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Ο Δήμος έχει επάρκεια να πάρει δάνειο και αυτό φαίνεται από τα οικονομικά μεγέθη» τόνισε ο Δήμαρχος προσθέτοντας ότι το Υπουργείο θεσμοθέτησε νόμο για τους Δήμους που δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμό, προτείνοντάς τους το δανεισμό.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν δημοτικοί σύμβουλοι που έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το δάνειο, ενώ φάνηκαν ξεκάθαρα οι ενστάσεις των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης για το θέμα του δανεισμού.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Πετρακογιώργη τονίζοντας για άλλη μια φορά την θέση της παράταξής της ότι ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει και χωρίς δανειοδότηση.

Η κ. Πετρακογιώργη σημείωσε ότι η παράταξή της έχει προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απόφασης που πάρθηκε στο Τυμπάκι για το δανεισμό. «Σας είχαμε πει από τότε πως μπορείτε να ισοσκελίσετε προϋπολογισμό. Αφού επιλέξατε αυτό το δρόμο να ενημερώσετε τους δημότες τι θα συμβεί. Με ένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο πως μπορείτε να στηρίξετε αυτό που λέτε ότι για τα επόμενα 25 χρόνια δεν θα γίνει καμία αύξηση δημοτικών τελών;».

Ολοκληρώνοντας τόνισε «Μη βάλετε στην πλάτη του Δήμου ένα δάνειο που αύριο μεθαύριο θα φέρει αύξηση δημοτικών τελών για τους δημότες. Ξαναδείτε το» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι η μείζονα αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη λήψη δανείου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Χάρης Κοκαράκης μετέφερε την εμπειρία του από τον πρώην Δήμο Τυμπακίου, υπενθύμισε την κατάσχεση της ΣΑΤΑ προσθέτοντας «όταν δεν πληρώσαμε στο Δήμο Τυμπακίου έγινε κατάσχεση μισθών υπαλλήλων, μας πήραν τη ΣΑΤΑ μας τα πήραν όλα. Πρέπει να πληρωθούν οι άνθρωποι στους οποίους οφείλει ο Δήμος. Αυτοί που έχουν κάνει τις εργασίες να πάρουν τα λεφτά τους» είπε ο κ. Κοκαράκης. 

Το  Δ.Σ του Δήμουψήφισε τη λήψη δανείου κατά πλειοψηφία με 20 δημοτικούς συμβούλους να ψηφίζουν "Ναι" και 6 να ψηφίζουν "Όχι".  Καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.

 

mesaralive.gr  22 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ