Σωκράτης Βαρδάκης: «ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια»

mesaralive.gr  12 July, 2018 ΑΡΘΡΑ
Σωκράτης Βαρδάκης: «ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια»

Ο Σωκράτης Βαρδάκης

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», το οποίο εισηγήθηκε, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης στην δευτερολογία του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι κατέθεσα στα Πρακτικά -αν δεν κάνω λάθος, κατέθεσε και η Υπουργός- τα στοιχεία για την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία. Μπορείτε να τα πάρετε για να μην ακούγονται ανακρίβειες.

Έχω την αίσθηση ότι η κοινωνία έχει πλέον καταλάβει ποιοι επενδύουν στο πρόβλημα και όχι στην λύση του προβλήματος. Προφανώς οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι.

Όσον αφορά στο εργόσημο στη δακοκτονία, να σας ενημερώσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πλην των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, δεν υπήρχε στην περιφέρεια κανείς ασφαλισμένος που είχε ενασχόληση με τη δακοκτονία. Γι’ αυτό φέραμε αυτή την τροπολογία για να λύσουμε ένα μεγάλο ζήτημα. Το ζήτησαν, άλλωστε, οι ίδιοι οι εργάτες γης που δεν ήταν ασφαλισμένοι.

Επιτρέψτε μου να δώσω μια απάντηση σε όσους στην τοποθέτησή τους ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει νομοθετώντας την βρώμικη δουλειά Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ.

Είναι βρώμικη δουλειά, όπως ανέφεραν κάποιοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων;

Είναι βρώμικη δουλειά η μείωση της ανεργίας επτά μονάδες, η παραχώρηση κτηρίων Δημοσίου για κοινωνικούς σκοπούς;

Είναι βρώμικη δουλειά η πρόσβαση των ανασφάλιστων για πρώτη φορά στο δημόσιο σύστημα υγείας;

Είναι λάθος που βάζουμε φρένο στην ασυδοσία των κακοπροαίρετων εργοδοτών και εργολάβων;

Είναι λάθος το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης;

Είναι λάθος που νομοθετούμε για τα ασυνόδευτα, απροστάτευτα ανήλικα παιδιά, που βιώνουν τη βία, τη φτώχεια, την αδικία, την ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους;

Είναι λάθος που οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ηλεκτρονικά τις υπερωρίες που δεν πλήρωναν ούτε χρέωναν ποτέ; Είναι λάθος τώρα που ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα πληρώνεται όχι μέσα στον φάκελο, αλλά μέσω της τράπεζας; Και ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει ο εργαζόμενος να πληρώνεται με φάκελο, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι λάθος που νομοθετήσαμε για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων, με στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων;

Είναι λάθος που βάζουμε τάξη στη μαθητεία; Στην πρακτική άσκηση;

Ξεχνάτε ότι τόσα χρόνια χρησιμοποιούνταν οι μαθητές σε κανονικές θέσεις εργασίας;

Είναι λάθος που ενισχύσουμε με υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό το ΣΕΠΕ, ένα απαξιωμένο ΣΕΠΕ μέχρι χθες;

Είναι λάθος που ο εργαζόμενος ανασφάλιστος, όμηρος ων, δεν είχε κανένα όφελος σε περίπτωση ελέγχου και τώρα παίρνει τρεις συν τρεις μήνες και διασφαλίζει τη θέση εργασίας με τη μείωση του προστίμου;

Είναι λάθος η επαναφορά της διαμεσολάβησης;

Είναι λάθος -αυτό και αν είναι σημαντικό- που αυξάνουμε τη δαπάνη στα νοσοκομεία και την εκπαίδευση; Πληρώσαμε 431 εκατομμύρια κάθε χρόνο παραπάνω στα νοσοκομεία από το 2014. Και αυτό είναι λάθος!

Είναι λάθος που ρυθμίζονται τα δάνεια και διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις στους αγρότες μας;

Είναι λάθος που καταστήσαμε τον ΕΦΚΑ πλεονασματικό από ελλειμματικό 1,1% δισεκατομμύριο.

Είναι λάθος που δίνουμε την δυνατότητα διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων  που έχουν δημιουργηθεί  σε βάρος ασφαλισμένων εξ´ αιτίας  της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων;

Κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως μισθωτοί δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι  παράλληλα διατηρούσαν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών για δευτερεύουσες δημοσιογραφικές δραστηριότητες, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών που μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ εφόσον είχαν 25 ημέρες ασφάλισης κάθε μήνα στο ΙΚΑ, ασφαλισμένοι στον  ΟΓΑ επαγγελματίες με απαλλακτικές από τον ΟΑΕΕ βεβαιώσεις λόγω δραστηριότητάς τους σε προαιρετικές περιοχές, που βρέθηκαν χρεωμένοι, υπέστησαν δεσμεύσεις λογαριασμών, κατασχέσεις ακόμα και πλειστηριασμούς, οδηγήθηκαν σε απελπισία καθώς δεν μπορούσαν ούτε να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης, μπορούν να επωφεληθούν πλέον από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Είναι λάθος που η σημερινή Κυβέρνηση αποδίδει δικαιοσύνη κάτι το οποίο αρνήθηκαν να κάνουν προηγούμενες κυβερνήσεις;

Είναι λάθος που σήμερα επιλύεται το ζήτημα που είχε ανακύψει σχετικά με την ασφάλιση των σχολικών φυλάκων που είχαν προσληφθεί στους Δήμους ως απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, καθώς πλέον προβλέπεται ότι η απασχόληση που έχει διανυθεί από την πρώτη ημέρα στα προγράμματα αυτά αποτελεί πραγματικό χρόνο ασφάλισης και οι δήμοι καλούνται πλέον να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές;

 

Ακούστε προσεκτικά.

 

Δεν θα μας βάλετε στο ίδιο κάδρο όλους, γιατί δεν είμαστε το ίδιο.

Αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις είναι οι πρόσφατες. Ξέρουμε ότι διαφωνείτε. Και καλώς διαφωνείτε, γιατί έτσι τεκμηριώνετε οι ίδιοι ότι είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Είναι ο δικός μας κόσμος που υπερασπίζεται τους αδύναμους, τους ανυπεράσπιστους, τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Και από την άλλη μεριά είναι ο δικός σας κόσμος, των μεγάλων συμφερόντων, της ανομίας και της διαπλοκής.

 

Να τους χαίρεστε!

 

Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, και κλείνω την δευτερολογία μου με αυτό, επειδή ο κ. Βρούτσης μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ομαδικές απολύσεις, να πω ακόμη τα εξής. Προεδρικό Διάταγμα 94/13-08-2014. Ξέρετε τι προέβλεπε το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα; Σηματοδότησε τις πρώτες ομαδικές απολύσεις. Ποιος το υπογράφει; Ο κ. Βρούτσης, Υπουργός τότε Εργασίας, και ο κ. Παπαδόπουλος, Υφυπουργός τότε Υποδομών.

Το καταθέτω και στα Πρακτικά.

Κάποια στιγμή, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και όσο δεν το πράττουμε, η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος θα συνεχίζεται.»

 

mesaralive.gr  12 July, 2018 ΑΡΘΡΑ