Τα δεδομένα για τους διορισμούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

ΠΑΤΡΙΣ  31 July, 2019 ΑΡΘΡΑ
Τα δεδομένα για τους διορισμούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Κάθε μέρα που περνά κορυφώνεται η αγωνία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βλέπουν να απομακρύνεται το όνειρο του μόνιμου διορισμού τους.

Ενώ οι διορισμοί των 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή προχωρούν κανονικά, κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη των δασκάλων και καθηγητών στη γενική παιδεία αφού είναι στον «αέρα» η υπόσχεση που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα ακολουθούσαν διορισμοί 10.500 εκπαιδευτικών τη σχολική χρονιά 2020- 2021.

Την ίδια στιγμή, οι αναπληρωτές είναι εν αναμονή της πρόσκλησης που γίνεται από πλευράς Υπουργείου, προκειμένου να υποβάλουν τα χαρτιά τους για την πρόσληψή τους.

Σημειώνεται πως σε συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, η υφυπουργός, κ. Σ. Ζαχαράκη, είχε ανακοινώσει πως η όλη διαδικασία των διορισμών των 4.500 εκπαιδευτικών, ως μονίμων, στην ειδική αγωγή,  αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι  τον ερχόμενο Νοέμβριο. Για τους διορισμούς στη γενική αγωγή η υφυπουργός δεν είχε δεσμευτεί ούτε για τον αριθμό ούτε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους ούτε για τα κριτήρια διορισμού.

Από την πλευρά της ΟΛΜΕ, είχε δηλωθεί η αντίθεση της ομοσπονδίας στη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Να «τρέξουν» οι διαδικασίες

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει στην «Π» πως δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα γίνει με τους διορισμούς αλλά και με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών, αν και όλα δείχνουν πως θα γίνουν με το παλιό καθεστώς.

Τονίζει πως πρέπει να προχωρήσει αμέσως το ΚΥΣΔΕ στη διαδικασία των αποσπάσεων, τα ΠΥΣΔΕ να προχωρήσουν στη διαπίστωση των λειτουργικών κενών και να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών κανονικά τη νέα περίοδο ούτως ώστε να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία.

Σημειώνει πως το μεγάλο ζητούμενο είναι να προχωρήσουν όλα γρήγορα.

«Οι αναπληρωτές αλλά και οι μόνιμοι συνάδελφοι που περιμένουν τις αποσπάσεις είναι σε καθεστώς αβεβαιότητας και αγωνίας», τονίζει. Εξηγεί πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ακόμα διευκρινίσει σε τι βαθμό θα γίνουν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ ή στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει πως και τη νέα χρονιά, ο μεγάλος αριθμός των κενών θα καλυφθεί από αναπληρωτές, που θα πρέπει να προσληφθούν το διάστημα από τέλη Αυγούστου ως αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να προλάβουν να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα και με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στις θέσεις τους.

Για να κυλήσουν όλα ομαλά, θα πρέπει τα υπηρεσιακά συμβούλια να λειτουργήσουν πυρετωδώς και όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά ώστε να γίνουν οι υπηρεσιακές μεταβολές που απαιτούνται, να δοθεί ο σωστός αριθμός των κενών σε κάθε περιφερειακή ενότητα ώστε να δρομολογηθεί η κάλυψή τους.

Ο κ. Μπελαδάκης εκτιμά πως θα απαιτηθεί περίπου να προσληφθεί ο ίδιος αριθμός αναπληρωτών με την περσινή χρονιά.

Η… επιτυχία του εγχειρήματος, «θα εξαρτηθεί από  το πόσο σοβαρή δουλειά έχουν κάνει τα υπηρεσιακά συμβούλια και οι κατά τόπους διευθύνσεις και κατά πόσο η κυβέρνηση θα διαθέσει τις ανάλογες πιστώσεις. Είναι βασικό να γίνει ο σωστός προγραμματισμός αλλά και να υπάρξει η πολιτική βούληση», αναφέρει ο κ. Μπελαδάκης. Θεωρεί πως με βάση τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, ότι θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις, τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς προβλήματα, κάτι που είναι θέμα χρόνου να διαπιστώσουμε.

Σημειώνεται πως σε ενημερωτικό σημείωμα του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ, κ. Νεκτάριου Κορδή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «μετά τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι νέοι πίνακες δεν θα είναι έτοιμοι εγκαίρως και συνεπώς οι προσλήψεις αρχικά αναπληρωτών θα γίνουν από τους παλιούς πίνακες με βάση την παράγραφο 1.β του άρθρου 66 του ν.4589/2019! Στην περίπτωση αυτή ωστόσο θα υπάρχουν κάποιες αλυσιδωτές συνέπειες:

Το ζήτημα της προϋπηρεσίας αρχικά.  Οι πίνακες του 2018-2019 περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία που είχε αποκτηθεί μέχρι 30-4-2018. Ο ν.4589 – που άλλαξε τον τρόπο μοριοδότησης ψηφίστηκε στις 28-1-2019. Η θέση της ΟΛΜΕ είναι να ανοίξει ο ΟΠΣΥΔ, ώστε στους παλιούς πίνακες να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς. Στο σημείο αυτό παράλληλα, υπάρχει η απόφαση 1882/2017 του ΣτΕ που δε θεωρεί συνταγματικώς επιτρεπτή τη χρήση των πινάκων αυτών πέραν του σχ. έτους 2018-2019.

Η χρήση των παλιών πινάκων ωστόσο αποκλείει ένα σημαντικό τμήμα εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση την προηγούμενη σχολική χρονιά! Σε αρκετές περιπτώσεις λόγω παραλείψεων και λαθών δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις πολλών συναδέλφων/ισσών.

Με βάση την παρ. 2 του άρθρου 7 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ106/27-6-2019) το ΑΣΕΠ πρέπει να καταρτίσει οριστικούς πίνακες εκπαιδευτικών ΕΑΕ για την προκήρυξη 3ΕΑ/2019 μέχρι τις 23-8-2019.  Με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, η χρήση των περσινών πινάκων κατάταξης αποκλείει νέες αιτήσεις ή και αλλαγές από εκπαιδευτικούς που με νέα μεταπτυχιακά μπορούν να μεταπηδήσουν από τον επικουρικό στον κύριο αξιολογικό πίνακα! Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς τους  εκπαιδευτικούς δεν θα εργαστούν ως αναπληρωτές/τριες τη φετινή χρονιά!»

Για την ειδική αγωγή αναφέρει ότι «είναι προφανές ότι από τη στιγμή που οι διαδικασίες στην ειδική αγωγή προχωρούν με βάση το ν. 4589, κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβεί και στη γενική εκπαίδευση! Η προκήρυξη για τη γενική εκπαίδευση παραπέμπεται στις καλένδες, αφού στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ δεν υπήρξε καμία δέσμευση από την πολιτική ηγεσία για αριθμό, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κριτήρια διορισμού! Οι 10.500 διορισμοί συνεπώς για το 2020 & 2021 ματαιώνονται, κάτι που φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΝΔ!».

 

ΠΑΤΡΙΣ  31 July, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα