Ταξιδεύοντας… στον κόσμο: Συνέντευξη της Έυας Κοντού

viannitika  14 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ταξιδεύοντας… στον κόσμο: Συνέντευξη της Έυας Κοντού

Το ταξίδι της ζωής είναι όμορφο, γεμάτο περιπέτειες και κάθε φορά που στέκεσαι να ξαποστάσεις εμπρός σου περιμένουν τόσες εκπλήξεις για να σε αποζημιώσει για τον κόπο σου!

Ένα τέτοιο ταξίδι  γίνεται εδώ και καιρό  μέσα από τις ραδιοσυχνότητες των fm 101,9  σε πολιτείες και χωριά της Μεσαράς, με τους Μεσαρίτες μέσα από την έρευνα και καταγραφή της κ Εύας Καπελλάκη – Κοντού, εκπαιδευτικού και αρθρογράφου.

Την συναντήσαμε στο χωριό της τον όμορφο και γραφικό Σίβα του Δήμου Φαιστού, στο αρχοντικό των παππούδων της. Μας καλοδέχτηκε με το χαρακτηριστικό πάντα χαμόγελο στα χείλη…

-Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, πώς τα καταφέρνετε να κάνετε αυτές τις εκπομπές με τόση επιτυχία;

«Αρχικά σας καλωσορίζω και χαίρομαι που ξανασμίγουμε. Θα σας απαντήσω με αυτό που λέει η λαϊκή ρήση: «όντε λογιάσεις μια δουλειά όρτσα και μη φοβάσαι αμόλα την, την νιότη σου και μην τηνε λυπάσαι!».

Εγώ, δοθείσης της ευκαιρίας με τον Σεβασμιότατο Ιεράρχη μας κ.κ. Μακάριο, θέλησα να δοκιμάσω με τη σειρά μου αν όντως οι Μεσαρίτες κουβαλάνε μέσα τους το βαρύ φορτίο των προγόνων και απλά δεν βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή για να το εξωτερικεύσουν.

 

-Ενδιαφέρον αυτό που λέτε. Και τι έχετε συμπεράνει μέχρι τώρα;

«Με μεγάλη μου χαρά, αλλά και θλίψη για τα χαμένα χρόνια, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι με θέρμη περισσή θέλησαν να μου μιλήσουν και να μοιραστούν μαζί μου και μαζί σας μέσω του ραδιοφώνου, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Δεν τολμούσαν να εκφραστούν πολλοί εξ αυτών γιατί φοβόντουσαν τη χλεύη των συγχωριανών ή κάτι τέτοιο, αν κατάλαβα καλά. Όμως περπάτησα μαζί τους κυριολεκτικά και μεταφορικά, τους ένιωσα, έσκυψα στην ανησυχία τους και στην ενδόμυχη τρυφερή επιθυμία της δημοσίευσης και τώρα όλοι μαζί προχωρούμε, δηλαδή ταξιδεύουμε όμορφα κι απλά».

 

-Τα μουσικά και ραδιοφωνικά ταξίδια σας πόσα είναι τώρα;

«Αισίως περίπου 90. Δεν τα μέτρησα γιατί είμαι συνεχώς με το μαγνητοφωνάκι στο χέρι ή στο στούντιο για ηχογράφηση ή ακόμα στο μοντάζ…»

-Πέρα από την παραγωγή δηλαδή κάνετε και το μοντάζ των εκπομπών;

«Λοιπόν όταν προσπαθείς για πιότερο φως όπως λέω στις εκπομπές μου, δεν σε πτοούν τα εμπόδια ούτε οι δυσκολίες. Μοντάζ έμαθα – ηλεκτρονικό βέβαια - όταν ο σταθμός είχε κάποιες δυσκολίες για την ηχογράφηση και ο ηχολήπτης δεν μπορούσε τεχνικά να  με φιλοξενήσει για να ηχογραφήσω το υλικό.

Τότε θέλησα να συνδράμω στην όλη προσπάθεια. Κάθισα λοιπόν πολλές ώρες – πάρα πολλές στον υπολογιστή μου και έκανα ένα πρόχειρο μοντάζ, το αποτέλεσμα ήταν κάπως, η μετάδοση δεν ήταν όπως θα έπρεπε , αλλά οι Μεσαρίτες που γνωρίζουν την προσπάθεια κι έχουν παιδεία, κατάλαβαν και δικαιολόγησαν τις τυχόν τεχνικές αστοχίες εκ μέρους μου.

Εγώ συνέχισα με ζήλο την προσπάθεια και πιστεύω πως τα κατάφερα. Δηλαδή σε περίπτωση δυσκολίας ηχογράφησης στο στούντιο, να μπορώ ευπρεπώς να στηρίξω τις εκπομπές φτιάχνοντάς τις στον υπολογιστή μου και μετά σε αρχείο mp3 να τις στέλνω στο σταθμό. Πολλή δουλειά, αλλά ο σκοπός και ο στόχος είναι πολύ μεγάλος. Για έναν κόσμο με πολιτισμό και πιότερο φως. Φυσικά ο πολιτισμός περιλαμβάνει και την συμπεριφορά μας, την ειλικρινή ανθρώπινη πορεία μας, τη στάση μας στην κοινωνία στο χώρο και τον τόπο που ζούμε, στο περιβάλλον δηλαδή, αλλά όλα τούτα για να συγχρονιστούν και να εναρμονιστούν θέλει κόπο πολλή δουλειά,  στόχο και αγάπη για τους ανθρώπους και γι αυτό που κάνεις».

-Ωραία και τώρα οι εκπομπές σας ταξιδεύουν μόνο εδώ στη Μεσαρά;

«Αυτό είναι το ευχάριστο! Πέρυσί συνεργαζόμασταν με το Cosmos fm της Νέας Υόρκης και την αγαπημένη Μαρία Τζομπανάκη την εκλεκτή ηθοποιό αλλά και πρέσβειρα του πολιτισμού μας στη Νέα Υόρκη και συνεχίζουμε την συνεργασία.

Φέτος από τις 3 του Οκτώβρη συνεργαζόμαστε με το ραδιόφωνο – Η Φωνή της Κρήτης στην Αθήνα 87.5 στα fm – κάθε Κυριακή πρωί στις 8.00 περίπου αναμεταδίδονται οι εκπομπές μας. Το ωραίο είναι ότι η Φωνή της Κρήτης ταξιδεύει παντού! Δηλαδή, την περασμένη εβδομάδα εντελώς αναπάντεχα με ενημέρωσαν οι ομογενείς από την μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας ότι ακούνε τις εκπομπές μου κάθε Κυριακή στις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα και είναι ενθουσιασμένοι!

 

-Αυτό σημαίνει μεγάλη επιτυχία στην τόση προσπάθεια σας, έτσι δεν είναι;

«Κάπως έτσι είναι, όπως το λέτε! Όμως αυτό μου δίνει δύναμη και με πεισμώνει να συνεχίσω με περισσότερη δουλειά παράγοντας έργο, αγκαλιάζοντας όλη την Μεσαρά και μετά σιγά - σιγά κι όλη την Κρήτη πολιτείες και χωριά».

 

viannitika  14 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα