Τείχος του Βερολίνου: Στο φως ένα από τα μυστικά τούνελ της απόδρασης

  09 November, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τείχος του Βερολίνου: Στο φως ένα από τα μυστικά τούνελ της απόδρασης

Τρεις δεκαετίες μετά την γερμανική επανένωση, ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό, στο Βερολίνο, τούνελ που χτίστηκε κάτω από το τείχος ώστε πολίτες της ανατολικής Γερμανίας να δραπετεύουν.

Εργάτες έσκαψαν 189 κυβικά μέτρα γης κάτω από ένα ζυθοποιείο του 19ου αιώνα, προκείμένου να επιτρέψουν την πρόσβαση στην πρώην δίοδο της απόδρασης.

Το τούνελ θα αποκαλυφθεί τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Αξίζει να αναφερθεί πως είναι η πρώτη φορά που γίνονται ανασκαφές σε ένα από τα τούνελ απόδρασης, που χτίστηκαν  κατά την περίοδο διαίρεσης της Γερμανίας.

Η σήραγγα μήκους 110 μέτρων και βάθους εννέα μέτρων χτίστηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά τον χειμώνα του 1970. Δεν χρησιμοποιήθηκε, όμως, ποτέ.

Αξιωματικοί από την μυστική αστυνομία της Στάζι, οι οποίοι αντιλήφθηκαν την κατασκευή του τούνελ, μέσα από ειδικές οθόνες με τις οποίες ανίχνευσαν τη διαδρομή του λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, αναχαίτισαν τις προσπάθειες των εργατών, προχωρώντας σε κατάληψη του μυστικού αυτού μονοπατιού.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  09 November, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα