Θα πούμε το λάδι… λαδάκι, μέχρι και 14 ευρώ το κιλό

https://www.zarpanews.gr/  04 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Θα πούμε το λάδι… λαδάκι, μέχρι και 14 ευρώ το κιλό

Η ακρίβεια… κατάπιε και το λάδι, το οποίο πλέον μετατράπηκε σε είδος πολυτελείας, καθώς οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές στο ράφι να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ήδη τα 14 ευρώ το κιλό.

Η αύξηση της τιμής της ελαιόλαδου μέσα σε λίγες μέρες έφθασε έως και το 101% και αναμένεται να ανέβει περαιτέρω! Θυμίζουμε ότι στις αρχές του χρόνου, τον Ιανουάριο, το επώνυμο λάδι πωλούνταν στα 5,5 ευρώ το κιλό! Η κακή σοδειά λόγω καιρικών συνθηκών και οι αυξημένες εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία έχουν στραγγίσει την ελληνική παραγωγή, δημιουργώντας ελλείψεις που εκτινάσσουν τις τιμές.

Θυμίζουμε ότι στη ζώνη της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή πτώση της παραγωγής. Πέρυσι από την παγκόσμια αγορά έλειπαν 1.500.000 τόνοι.

Η Ισπανία και η Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση, ώστε στις αγορές τους εκτόξευσαν την τιμή χονδρικής πάνω από τα 7 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων στη χώρα μας αναμένεται να είναι εξαιρετικά μειωμένη ενόψει και της καλλιεργητικής περιόδου 2023-24, γεγονός που προεξοφλεί και την άνοδο της τιμής εξαιτίας της προσφοράς και της ζήτησης.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές λαδιού αυξήθηκαν κατά 135% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανατίμηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα για την επόμενη συγκομιδή ελιάς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιόλαδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιώνες τους. «Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα της επερχόμενης σοδειάς» δήλωσε ο Ιωάννης Καμπούρης, παραγωγός με έδρα την περιοχή της Κορινθίας στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Olive Oil.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος επισημαίνει: «Είχαμε συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς από τη Μυτιλήνη και μας έλεγαν ότι πριν από δύο μήνες το λάδι το πουλούσαν 4,5 ευρώ». Όπως είπε, μάλιστα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται «Ιταλοί έμποροι», οι οποίοι «αγόρασαν από την Ηλεία ελαιόλαδο αντί 11,36 ευρώ».

«Τον Ιανουάριο το επώνυμο λάδι πωλούνταν, και στο καλάθι του νοικοκυριού και εκτός καλαθιού, στα 5,55 ευρώ. Σήμερα το ίδιο λάδι, στην ίδια αλυσίδα, πωλείται 14 ευρώ. Και δεν μιλάμε για βιολογικά προϊόντα». Ο ίδιος σημειώνει, μάλιστα, ότι «ο τενεκές λάδι από το χωριό», από 80 ευρώ που κόστιζε πέρυσι στον καταναλωτή, φέτος θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Έτσι πλέον ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να ζήσει με τις τιμές που υπάρχουν πλέον στην αγορά. Η απόγνωση στους καταναλωτές είναι ξέχειλη.

 

https://www.zarpanews.gr/  04 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα