Θέμα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών έθεσε ο Βαρδάκης με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

  12 November, 2019 ΑΡΘΡΑ
Θέμα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών έθεσε ο Βαρδάκης με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών

Με επίκαιρη ερώτηση ο Σωκράτης Βαρδάκης θέτει υπόψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, ζητώντας την άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους, λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου θέτει με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί, δυστυχώς και την φετινή χρονιά, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με τον δάκο, όσο και με το γλοιοσπόριο, με καταστροφικά αποτελέσματα για την σοδιά της ελιάς αλλά και υποβάθμιση του ελαιολάδου.

Η παρατεταμένη ανομβρία στα κρίσιμα στάδια, ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και του γλοιοσπόριου, παρατείνουν την ζωή τους αλλά και την βλαπτικότητά τους στην παραγωγή.

Σύμφωνα με διαπιστωμένους ιδιωτικούς ελέγχους, η καταστροφή, από τον συνδυασμό δάκου και γλοιοσπόριου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με την απώλεια της παραγωγής να ξεπερνά το 60% κατά μέσο όρο.

Με δεδομένη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας, ο κ. Βαρδάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Έχουν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος;

2. Εφόσον εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος ως σημαντικό, σε ποιες ενέργειες και σε πόσο χρόνο προτίθεστε να προβείτε ώστε να προστατέψετε αλλά και να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς;

 

  12 November, 2019 ΑΡΘΡΑ