Θέμα mesaralive.gr: Μιλώντας με αριστούχους του γυμνασίου Τυμπακίου (φωτο)

mesaralive.gr  23 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Μιλώντας με αριστούχους του γυμνασίου Τυμπακίου (φωτο)

Μια αριστούχος στο mesaralive.gr

Η κρίση φέρνει πολλά δεινά εκτός από τα οικονομικά. Κυρίως της παιδείας και του πολιτισμού την ένδεια τρέφει.

Σ' αυτή την δρομολογημένη έρημο υπάρχουν και οάσεις όπως αυτή στο Τυμπάκι Μεσαράς. Και σαν βρεθώ διψασμένη σε μια τέτοια μικρή όαση Παιδείας δεν χορταίνω το νερό της προσπάθειας των νέων που πάνε κόντρα στους καιρούς με τη δίψα τους για γνώση.

Η Φασομυτάκη Μαρία του Γεωργίου αποφοίτησε από τη δευτέρα γυμνασίου του Τυμπακίου, με 19 και12/14. Παρά τις δυσκολίες της σχολικής χρονιάς η Μαρία - προσπάθησε πολύ. Κι αυτό γιατί αγαπάει τη γνώση από μικρή. Θυμάμαι όταν συνεργαζόμουν με τις δραστηριότητες της Ενορίας του Αγ. Τίτου, η Μαρία - μικρό παιδί τότε - έγραψε το πρώτο της άρθρο: 
"Μιλώντας για τον τόπο μας" στην έντυπη εφημερίδα "Άποψη του Νότου". Εκεί διαβάζω, η Μαρία γράφει περήφανη για τον τόπο της ... " Ο τόπος μας το Τυμπάκι είναι πόλος έλξης πολλών τουριστών απ' όλο τον κόσμο γιατί το Απολλώνιο Φως πλημμυρίζει τις παραλίες του Νότου. Τα ηλιοβασιλέματα στο απέραντο Λιβυκό πέλαγος σε ταξιδεύουν σε χώρες μαγικές, της φαντασίας σου.

Χαρακτηριστική η παραλία του Κόκκινου Πύργου η οποία γεμίζει από χιλιάδες τουρίστες που θέλουν ν'  απολαύσουν την μαγευτική θέα".

Στην  ερώτησή μου αν κάτι τη δυσκόλεψε αυτή τη σχολική χρονιά κάποιο μάθημα ή η συμπεριφορά κάποιου καθηγητή  εκείνη αφοπλιστικά μού απάντησε με την καθαρότητα του λόγου που διακρίνει τους έφηβους: Όχι, δεν με δυσκόλεψε τίποτα. Όταν θέλεις να μάθεις, να γεμίσεις με γνώσεις τότε το ταξίδι γίνεται μαγικό γιατί εκείνο που έχεις στο νου είναι η πορεία, να είναι γεμάτη από εμπειρίες γεμάτη γνώσεις κι αυτό είναι το ζητούμενο για μένα και αυτοσκοπός. Γιατί όπως λέει ο ποιητής μας:

" Σαν βγεις στον πηγαιμό γα την Ιθάκη, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις". 

Ο Βαλάντης Μαρακομιχελάκης του Μιχαήλ - μαθητής της δευτέρας γυμνασίου του Τυμπακίου τώρα, αρίστευσε στην Α' γυμνασίου με 19! Είναι ένα παιδί το οποίο προσπαθεί ακατάπαυστα με ιδιαίτερο ζήλο. Σε ηλικία 11 ετών έγραψε μια έκθεση για τα προσφυγόπουλα με ιδιαίτερη ευαισθησία και συγχρόνως ωριμότητα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Άποψη του Νότου".

Ο Βαλάντης είναι ευαίσθητος και δυναμικός αλλά και δημιουργικός, ανήσυχο πνεύμα. Στο σχολείο συμμετέχει στην ομάδα Αρχαιολογίας γιατί τον ενδιαφέρει η πλούσια ιστορία του τόπου μας και η αρχαία κληρονομιά της Τέχνης. Και από Τέχνη δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν έχει θέα τον λόφο του Ανακτόρου της Φαιστού.
Όταν τον ρωτάω τι θα ήθελε να γίνει όταν τελειώσει το λύκειο εκείνος απαντάει αυθόρμητα:
 

 "Μα.. ιστορικός ερευνητής". Γιατί; τού λέω κι εκείνος, όπως ένα έφηβος μπορεί να κάνει πλημμυρισμένος από τον ενθουσιασμό της ήβης μού απαντά πως θέλει να γνωρίσει την κάθε πτυχή της ιστορίας μας, για να συνδράμει στο να μην γίνουν άλλα λάθη. Νέα παιδιά, έφηβοι αλλά  βαθιά προβληματισμένοι από τα σημερινά δρώμενα στην  πατρίδα μας!

 

Εύα Καπελλάκη - Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell' Universita' degli studi di Napoli "Federico II"].

 

mesaralive.gr  23 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα